PRIMIREA PRIN BOTEZ ÎN BISERICA ORTODOXĂ A PROFESORULUI ACADEMICIAN POLONEZ PAWEŁ P. WRÓBLEWSKI

PRIMIREA PRIN BOTEZ ÎN BISERICA ORTODOXĂ

 A PROFESORULUI ACADEMICIAN POLONEZ

 PAWEŁ P. WRÓBLEWSKI

(joi,13 septembrie 2012)

 

Comunicat de presă

 din partea Sfintei Mănăstiri Pantocrator – Melissohori

 

          Harul Domnului nostru Iisus Hristos, de Care „în toate neamurile cel ce se teme de El şi săvârşeşte dreptate este primit” (Fapte 10, 34), a binevoit să-l cheme în arca mântuirii, Biserica Ortodoxă, pe profesorul asistent polonez (Adiunkt)la Catedrade Filozofie antică şi medievală a Facultăţii de Filozofie din Wrocław (nu demult „Breslaw”), dl. Paweł P. Wróblewski, care s-a botezat în Sfânta noastră Mănăstire.

          Profesorul Paweł P. Wróblewski, doctor (Ph. D.) în Istoria filozofiei, specializat în predarea textului scrierilor aristotelice (Corpus Aristotelicum), provenind dintr-o familie poloneză dedicată prin tradiţie romano-catolicismului, a intrat în contact cu Sfinţii Părinţi ai Bisericii în urmă cu trei ani prin sfintele şi de-Dumnezeu-inspiratele lor texte şi a conştientizat unicul Adevăr al Ortodoxiei, dar şi nevoia de a intra în ea prin Sfântul Botez. Cunoştinţa cu site-ul Sfintei Mănăstiri Pantocrator – Melissohori i-a întărit aceste convingeri şi, în consecinţă, a intrat în legătură cu Mănăstirea, aşa încât lunga lui căutare – de ani de zile deja – să-şi afle fericita împlinire după de-Dumnezeu-inspiratele Sfinte Canoane ale Sinoadelor Ecumenice.

          Într-o scrisoare recentă, pe care a trimis-o către Arhiereul locului şi Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Langada, Liti şi Redini, kyr Ioannis, profesorul expune experienţele care l-au condus spre procesul integrării lui în Biserica Ortodoxă, iar printre altele scrie şi următoarele: „Când am urmărit pentru prima dată Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură-de-Aur în limba elenă, cerurile s-au deschis înaintea mea în timpul rugăciunii şi Domnul a atins sufletul meu de sus… Din clipa în care Dumnezeu a descoperit lumii mele interioare adevărul Ortodoxiei – a cărui putere este atât de mare, încât cine o descoperă e sigur că pe aceasta a căutat-o întotdeauna – mi-am găsit casa mea duhovnicească”. În continuare, profesorul Wróblewski se referă la dorinţa de a intra în Biserică în modul recomandat de Sfintele Canoane, adică de cele Apostolice, îndeosebi Canonul 46, şi de cele ale Sinoadelor Ecumenice, precum şi de Epistolele canonice ale Marelui Vasile. În Polonia, din cauza dominării eclesiologiei ecumenismului şi a „teologiei baptismale” denaturate – după cum se exprimă – este imposibil să fie primit prin Botez, deoarece acolo chiar şi venirea [la Ortodoxie] prin Mirungere devine din ce în ce mai rară şi este înlocuită, din anul 2000 încoace, prin intrarea în Ortodoxie doar prin spovedanie şi Dumnezeiasca Împărtăşanie.

          Botezul profesorului Wróblewski a avut loc îndimineaţazilei de joi, 13 septembrie, în biserica mare a Sfintei Mănăstiri Pantocrator – Melissohori, fiind oficiat de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit, kyr Ioannis, care, după săvârşirea Botezului, a adresat nou-luminatului cuvinte de laudă pentru dătătoarea de bunătăţi pronie a lui Hristos şi pentru răspunsul foarte atent al profesorului la ea, şi cuvinte ziditoare pentru d-l Pavel însuşi, căruia Înaltpreasfinţitul i-a accentuat despre unicitatea Ortodoxiei şi a acţiunii îndumnezeitoare care lucrează înăuntrul hotarelor ei, dar şi despre nevoia permanentei noastre lupte duhovniceşti „ca să nu ne arătăm neîncercaţi” (I Corinteni 9, 27).

         La Botez, unde a fost evidentă „buna schimbare” a profesorului, au participat rugându-se toţi fraţii Sfintei Mănăstiri şi naşul – Stefanos. Înaltpreasfinţitul a onorat cu prezenţa sa întregul eveniment al acestei binecuvântări, continuând discuţia cu profesorul Wróblewski în timpul trataţiei ce a urmat şi în trapeză, îndemnându-l pe dl. profesor să viziteze şi locurile binecuvântate duhovniceşte, dar şi cu frumuseţi naturale ale eparhiei noastre.

          Universitatea din Wrocław (Uniwersytet Wrocławski) este una din cele mai vechi universităţi din Europa Răsăriteană şi cea mai mare din zonă, întemeiată de către iezuiţi în urmă cu aproximativ trei secole, iar în prezent găzduieşte 40.000 de studenţi şi 1.900 de candidaţi la titlul de doctor. Ultima participare a tânărului şi promiţătorului profesor a fost la SimpozionulŞtiinţific Internaţional ruso-polonez cu titlul „Problems of Culture in Russian and Polish Scientific Thought” (Sankt Petersburg, 21-25 mai 2012), unde profesorul  Wróblewski a dezvoltat tema: „Creativitatea culturală a Creştinătăţii după Gheorghe Florovski” (“The Cultural Creativity of the Christendom according to Georges Florovsky”). Fotografia pe care o postăm este de la simpozionul „Paradigms of Freedom in Philosophy and Theology” (Κonferencja “Paradygmaty Wolności w Filo”). Profesorul, în paralel cu activitatea sa academică, a participat şi la misiuni oficiale ale statului polonez în străinătate.

          Întoarcerea sala Ortodoxie, [întoarcere] argumentată eclesiologic şi întru cunoştinţă, din mediul tradiţional şi sever romano-catolic al Poloniei demonstrează nu numai că Domnul lucrează mântuirea „celor de departe şi celor de aproape” (Efeseni 2, 17), ci arată pentru încă o dată că cei care se încorporează prin Botez în Trupul lui Hristos, în Biserica Ortodoxă, lucrează cu bună conştiinţă şi cu „înştiinţare” lăuntrică, având drept criteriu şi premize incontestabile şi negreşelnice, probele nemincinoase ale Istoriei bisericeşti, ale conştiinţei de sine dogmatice şi ale practicii cultice şi canonice ale Bisericii Ortodoxe Universale de-a lungul veacurilor.

 

Din partea Sfintei Mănăstiri

 

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: http://www.impantokratoros.gr/root.ro.aspx

Copyright


Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

 

 

  

Un comentariu la „PRIMIREA PRIN BOTEZ ÎN BISERICA ORTODOXĂ A PROFESORULUI ACADEMICIAN POLONEZ PAWEŁ P. WRÓBLEWSKI”

  1. Foarte frumos,asa se vine la Ortodoxie prin Botez.Asa este canonic ,ortodox.Balamandul nu are statut de sinod ecumenic si de aceea pana cand nu va fi sinodul Cel Mare respectam pe cele anterioare . Observam presiunea lui kir Bartolomeu asupra celor ce trec prin Botez la Ortodoxie.Pacat de el ca sta pe scaunul marelui Fotie pe care l-am scos din calendar si nimeni nu sesizeaza acest lucru.

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: