Prof. Dr. neurolog Constantin Dulcan: Întregul univers are ca fundament o lege morală, legea binelui. Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală.

Prof. Dr. neurolog Constantin Dulcan: Întregul univers are ca fundament o lege morală, legea binelui. Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală.

“Gândul, cea mai puternică forţă din univers”

– În “Inteligenţa materiei”, prima dvs. carte, aţi demonstrat cu argumente ştiinţifice că, dincolo de toate lucrurile vizibile, concrete, există un câmp de energie şi lumină, coordonat de o minte inteligentă. Cu alte cuvinte, că nu suntem singuri în univers, că Dumnezeu chiar există. V-a afectat certitudinea aceasta modul în care vă trăiţi viaţa de zi cu zi?

– Odată ce am înţeles că, de fapt, noi ne creăm pro­pria reali­tate, felul în care pri­veam lumea s-a schimbat. Descope­ririle fizi­cii cuantice au arătat că mintea noastră e cea care face să colap­seze undele de energie şi le trans­formă în parti­cule, adică în materie. A gândi înseamnă a transforma nevăzu­tul în văzut. Gândul e creator, e cea mai pu­ter­nică forţă din uni­vers. Iar Dumnezeu ne-a dat pu­terea ca, din milioanele de reali­tăţi posi­bile, care există în stare latentă, să aducem pe pământ, cu gân­durile noastre, doar una. Pe cea care seamănă cel mai mult cu gândurile noastre.

– Vreţi să spuneţi că ceea ce ni se întâmplă e oglinda a ceea ce gândim şi simţim?

– Exact. Când făceam cerce­tări pentru prima mea carte, am ajuns la concluzia că celulele au inteligenţa lor. Şi m-am speriat. Celulele reacţionau la gândurile şi sentimentele celui în cauză. S-a făcut şi un experi­ment în Occident, cu un eşantion de ADN, recoltat de la un individ şi dus la 1000 de km distanţă, într-un laborator. Persoana în cauză a fost pusă să privească un film frumos, cu ima­gini minunate, care stârneau bucurie. În acelaşi timp, la 1000 de km distanţă, mă­surătorile arătau cum spi­ra­la de ADN se relaxează. Când imaginile au fost schim­bate cu un film de groa­ză, ADN-ul a început, brusc, să se restrângă, contrac­tân­du-se. Aflând asta, m-a chinuit o întrebare: cum ştie corpul nostru ce e rău şi ce e bine? Dacă organis­mul nostru reacţionează pozitiv la bine şi negativ la rău, nu există decât o singură mare concluzie.

Legea binelui

– Care e aceea?

– Înseamnă că universul întreg are ca fundament o lege morală, legea binelui. Abia acum vă pot răs­pun­de la prima întrebare. Da, ca să fim fericiţi şi să­nătoşi, nu e nevoie decât să ne construim viaţa după legea aceasta.

– Cu alte cuvinte, un stil de viaţă sănătos începe de la a gândi şi a făptui binele?

– Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală. Cinci minute de mânie sau suferinţă imobilizează pen­tru 5, 6 ore celulele gardian ale sistemului imuni­tar. Timp de 5-6 ore, organismul nostru e lipsit de apă­rare, iar milioanele de celule moarte, viruşi şi bac­terii circulă libere prin organism, se pot localiza un­deva şi declanşa boala.

– Se şi spune în popor că “a murit de inimă rea”. La asta se referă oare?

– Stresul, care azi a luat proporţii gigantice, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalţi, invidia, gelozia provoacă în corp un pH acid, favorabil bolii. Depresia are şi ea un efect nociv asupra organis­mu­lui, nu doar că împiedică vindecarea, dar poate favo­riza debutul altor boli. Dar ştiaţi că şi frica ne face rău? Este bine cunoscut experimentul lui Avicenna. Într-o cuşcă s-a pus un miel şi într-o cuşcă alăturată s-a pus un lup. Mielul a murit în scurt timp de stresul provocat de frică. Orice dezechilibru emoţional adu­ce, mai devreme sau mai târziu, boala.

– Cu emoţiile nu-i de glumit. Cum ne putem pro­teja?

– Eu am învăţat să le stăpânesc. Încerc să nu mă implic afectiv intens, să nu mă enervez. Dacă cineva îmi greşeşte, fac un efort să-l iert, gândindu-mă că poate într-o zi va înţelege şi el ceea ce înţe­leg eu acum. Să iertăm, fiindcă iertarea face ca pH-ul corpului să vireze spre unul alcalin, favo­rabil sănă­tăţii. Sigur că sunt şi suferinţe care nu pot fi evitate. Dar e im­portant să rămânem con­ştienţi că fiecare minut de suferinţă sau stres ia din viaţa ce­lulei noastre.

Relaxare şi respiraţie

– Statisticile arată că stresul profesional e azi una din marile surse de boală. Munca în exces ameninţă să ne omoare lent.

– Dacă nu ne putem lua mici vacanţe, regulat, să ne luăm mă­car pauze de zece minute, la fiecare oră, în care să ne golim mintea şi să respirăm adânc. Putem să ne ridicăm de la birou şi să privim ceva frumos pe fe­reas­tră. Sau, în loc să bem trei cafele cu ochii în computer, să bem un ceai fără să ne gândim la nimic altceva. Să ne bucurăm de gustul şi aroma lui. Cu timpul, înveţi să te relaxezi în orice condiţii. Beduinii, de pildă, se odih­neau mergând pe cămile. Şi eu scriu şi citesc de dimineaţa până seara. Dar când simt că începe să se aşeze oboseala pe mintea mea, mă opresc şi aplic câte­va tehnici de relaxare.

– Ne puteţi da şi nouă un exemplu?

– Toate tehnicile de relaxare se bazează pe respi­raţie. Oboseala vine şi dintr-o lipsă de oxigenare a creierului. Stau câteva minute cu ochii închişi, încerc să îmi reprezint oboseala ca senzaţie la nivelul creie­ru­lui şi apoi, cu fiecare expiraţie profundă, îmi imagi­nez că o elimin. Fiecare îşi poate crea propria lui tehnică. Eu nici pentru durerile de cap nu iau pastile. Mă relaxez, mă concentrez pe starea de bine şi cald, o trec prin inimă şi apoi o trimit acolo unde mă doare. Fac asta de câteva ori şi durerea dispare.

– Să-ţi vizualizezi boala pare o condiţie foarte importantă pentru vindecare.

– Bernie Siegel, reputat oncolog din SUA, a luat mai mulţi bolnavi de cancer în ultima fază şi i-a învăţat tehnica imageriei: de mai multe ori pe zi, trebuia să-şi ima­gineze că distrug cance­rul din corp cu un foc, cu un animal care-l mă­nâncă, fiecare după cum dorea. După şase luni de zile, 40% din ei s-au vindecat. La testele psi­hologice, s-a dovedit că cei care s-au vin­decat erau cei optimişti, cei care credeau în Dumne­zeu şi cei care erau calmi. Îndoiala este un ob­stacol în calea oricărui succes şi mai ales a vindecării.

“Rugăciunea – o realitate fizică”

– Aţi amintit de Dumnezeu. Credinţa e şi ea parte din ecuaţia stării de bine?

– Rugăciunea e o realitate fizică, e un fel anume de a vorbi cu universul. Am testat eu însumi asta, de ne­nu­mărate ori, şi am rămas înfiorat văzând că poţi obţine un răspuns. Prin rugăciune, realitatea din jur se transfigurează, aducem la noi lumina din univers. Există cazul celebru al neurochirurgului american Eben Alexander, care, la 54 de ani, a făcut o meningo­en­cefalită bacteriană gravă. A stat o săptămână în comă, timp în care foarte multe persoane s-au rugat pentru el. După ce şi-a revenit, a spus că în tot timpul cât era în comă a văzut în jurul lui siluete umane care păreau să stea în genunchi şi de la care veneau spre el valuri de energie. Rugăciunile altora l-au vindecat. Dar şi propriile noastre rugăciuni ne ajută. Credinţa mobilizează, în mod cert, întreg sistemul imunitar. Nu spunea Iisus “credinţa ta te-a vindecat” ?

– Nutriţioniştii pun şi ei pe listă o condiţie a să­nă­tăţii: ce, cum şi cât mâncăm. Ţineţi cont de ea?

– Eu respect o regulă care se ştie încă de la Hipo­crat: să mănânci fără să satisfaci complet senzaţia de foame! Adipocitele aşteaptă semnalul că te-ai săturat ca să-şi extragă din alimente grăsimea. Dacă nu te sa­turi, nu te îngraşi. Studii de ultimă oră arată că lungi­mea telomerilor de la extremităţile cromozomilor, de care depinde durata vieţii, e influenţată favorabil de alimentaţia cu puţine calorii. Mănânc legume, icre de peşte, iaurt, lapte de soia, pe care îl beau dimineaţa, cu cereale integrale, mazăre, linte. Mănânc foarte rar carne. Nu beau, nu fumez, nu consum zahăr. Şi am grijă să ţin, din când în când, câte o zi de post, în care beau doar ceaiuri şi las organismul să se refacă. Dar, înainte de orice, am grijă să nu mă aşez niciodată la masă supărat. Masa ar trebui să fie o sărbătoare, să fie prilej de bucurie alături de ceilalţi. Sigur că azi nu ne mai potrivim toţi la masă, dar atunci când pre­pa­răm ceva de mâncare, s-o facem cu drag. Gândurile gospodinei trec şi-n bucatele pe care le găteşte.

– Din tot ce aţi spus, trag o concluzie: cele mai bune medicamente ne sunt, de fapt, la îndemână.

– Aşa e. Dumnezeu ne-a dat deja totul. Dacă vrem să rămânem sănătoşi şi fericiţi, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mişcare, să ne odihnim corect, să fim optimişti şi plini de speranţă. Să fim perseve­renţi cu pasiunile noastre, să ne antrenăm intelectual şi să ne ferim de rutină. Să facem constant schimbări în viaţa noastră. Şi să nu uităm că trebuie să păstrăm în permanenţă un echilibru între energia consumată prin efort şi energia obţinută prin odihnă şi activităţi care ne fortifică. Gândurile rele ne iau din viaţă, bucu­riile ne dau viaţă. Să căutăm bucuria, avem ne­voie de ea ca de pâinea noastră zilnică. Chiar dacă, uneori, n-o putem avea decât în imaginaţie.

Sursa: Formula As via http://gandeste.org/general/prof-dumitru-constantin-dulcan-neurolog-cinci-minute-de-manie-sau-suferinta-imobilizeaza-pen%C2%ADtru-5-6-ore-celulele-gardian-ale-sistemului-imuni%C2%ADtar-timp-de-5-6-ore-organismul-nostru-e/52202

7 comentarii la „Prof. Dr. neurolog Constantin Dulcan: Întregul univers are ca fundament o lege morală, legea binelui. Când comit un act contrar acestei legi, îmi creez singur mecanismele biochimice care duc la boală.”

 1. Tot respectul pentru pregatirea medicală a profesor Dr. Constantin Dulcan. Mesajul acesta din Formula As este tipic ideologiei New Age. Aud deja rumoarea unor cititori…
  Crestinul stie bine că energia şi materia din Univers nu sunt ,,o fortă inteligentă” sau o ,,materie inteligentă” prin ele însele , ci sunt create de Fiinţa supremă care este Dumnezeul Treimic şi se manifestă ordonat prin forţa proniatoare a lui Dumnezeu ( energiile necreate , conform Sf. Grigorie Palama).
  Rugăciunea către neant, univers, mama Gea, etc. nu poate nimic şi nu vindecă nimic. Rugăciunea către Dumnezeu lucrează prin puterea Lui, nu prin ,, forţa gandurilor noastre”, oricât de cuantice ar fi energiile universului ăsta material, palpabil şi măsurabil cu instrumentele logicii noastre ştiinţifice.
  Materia este ,, inteligentă” exact in programul sau softul pe care i l-a dat Dumnezeu .
  Vindecarea bolilor grave nu se poate face numai prin sugestii şi comenzi mentale pe care mintea omului şi le dă, dacă viaţa lui, mintea şi inima lui Îl ignoră pe Dumnezeu, Îl desconsideră, nu se roagă să îl ajute cu puterea Lui dumnezeiască. Ideile acestea de auto-vindecare prin ,,forta gândului” le-am citit prima data acum 20 de ani intr-o carte despre yoga.
  Prin noi insine putem face orice gândim, se rezumă la câteva nimicuri pământeşti.
  Iisus Hristos cand a zis ,, credinta ta te-a vindecat” se referea la credinţa omului acela in puterea lui Dumnezeu de a-l vindeca ! Nu se referea la credinţa în sinele propriu al omului de a se vindeca.
  Regret ca aceste idei nu au fost precizate de cel care a preluat articolul şi l-a postat pe acest site ortodox.

 2. Si mai trebuie sa stim ca domnul profesor Dulcan crede si in reincarnarile succesive ,, necesare” perfectionării spirituale, menţionând ca o anumită ,,concepţie tradiţională de 2000 de ani” nu este de acord cu teoria reîncarnărilor. Vezi secventele de la min. 18: 57 -la 19:06 de pe site https://www.youtube.com/watch?v=Reab1CEsOGA#t=22
  Deci creştinismul este peiorativ intitulat de savantul acesta ,, o anumita concepţie tradiţională” !
  Ce mai este de zis ?!

 3. Hristos a înviat! Mă bucură faptul că Dorothea a postat aceste comentarii pentru lămurirea tuturor. Deși cunoștiințele mele cât și cercetările despre acest Dr. Constantin Dulcan s-au limitat la acest articol, am avut o oarecare reținere în a face comentarii la spusele dumnealui. Relevanța acestui articol, am considerat că ar fi cercetările medicale ale domnului Dr. neurolog și nu concepțiile sale teologice, pentru că, Dumnezeu, în marea Sa iubire de oameni, se descoperă pe Sine și necredincioșilor.
  „Zidirea întreagă, împreună cu structura ființei umane însăși, ne descoperă pe Marele Creator și Proniator al ei și al omului. Instrumentul acestei cunoașteri este mintea omului, în contemplarea creației spre descoperirea Creatorului, cum a zis un Sfânt Părinte că „începând de la firicelul de iarbă totul este ca un deget ce arată spre Creator!” „ (Pr. Aurel Sas)
  De aceea am spus că mă bucură că Dorothea ne-a ajutat prin comentariile ei să alegem „grâul de neghină”.
  Îmi cer iertare fraților noștri cititori care poate au fost smintiți de ideile domnului Dr. Constantin Dulcan, însă îi rog totodată să facem împreună-rugăciune pentru întoarcerea cu adevărat la Adevărata Credință a fratelui Constantin.
  Dumnezeu să ne lumineze și să ne înțelepțească pe toți! Amin

 4. Eu recunosc că am trecut peste acest articol, deşi miroase a concepţii New Age încă din titlu.

  La filmuleţ nu m-am uitat, însă am folosit Google şi iată ce am descoperit:

  http://www.constiintaortodoxa.ro/component/content/article/1947.html

  Aici, domnul doctor vorbeşte despre hipnoză şi despre cum „prin hipnoză, apa se transformă în vin întocmai ca la nunta din Canna Galileii”. N-am eu timp acum să explic în câte feluri greşeşte numai în această propoziţie!

  Şi mai sunt şi alte probleme acolo, care însă cer explicaţii detaliate, aşa că nu insist (deocamdată).

  Domnul doctor se laudă că i-a fost apreciată cartea de intelectualii Bisericii. Presupun că din cauză că venea cu argumente ştiinţifice (sau aparent ştiinţifice) contra materialismului ateist, şi din cauză că tenta New Age a concepţiilor sale nu era evidentă sub camuflajul pe care l-a asumat ca să treacă de cenzură (după cum spune el însuşi). Dar această apreciere de care s-a bucurat din partea unor nume ortodoxe mari face acum să fie înghiţite pe nemestecate (adică necritic) şi concepţiile sale neortodoxe. Cel puţin aşa îmi explic eu fenomenul.

 5. Din fericire avem şi cunosc medici şi cercetatori in biologie şi medicina care-s creştini ai Ortodoxiei.
  Doamne ajuta-ne !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: