Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae: Cui foloseşte cardul de sănătate?

Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae: Cui foloseşte cardul de sănătate?

 

[vodpod id=Video.5363827&w=425&h=350&fv=]

O dezbatere radiofonică cu Ioana Haşu şi Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae, extrasă din emisiunea “Sănătatea FM”, difuzata pe RFI (Radio France Internationale România) in data de 5 ianuarie 2011.

Prof. Univ. Dr. Vasile Astărăstoae:

[…] Dacă avem mai multe organe facem mai multe transplanturi? Răspunsul este NU! Pentru că pentru transplant este alocat un anumit fond şi în fiecare an acest fond a fost epuizat la începutul lui septembrie. Dacă ar exista mai mulţi donatori de organe noi nu vom face mai multe transplanturi. Dar ce vom face noi? …Vom intra în circuitul european şi vom transfera aceste organe în alte ţări. […] Nu este important numai actul chirurgical, ci [trebuie luat în considerare – n.m.] tratamentul post-transplant, care este costisitor. Să întrebăm pe cei care au suferit această operaţie de transplant cum stau ei cu emoţiile, dacă au sau nu medicamente, care nu cumva să apară reject-ul, care este starea lor psihică…

[…] Introducerea consimţământului prezumat nu creşte numărul de organe disponibile. În aceste condiţii, cum opinia publică este împărţită pro şi contra, nu există nicio raţiune să schimbi consimţământul informat cu cel prezumat, pentru că nu rezolvi nicio problemă.

[…] Trebuie să fim atenţi că nu este SF ceea ce se spune despre abuzurile care pot să apară şi că trebuie să existe un control etic. Există un comerţ ilicit de organe pentru transplant. Este dovedit.

Sursa: https://theologhia.wordpress.com