Protocol de colaborare între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română

Protocol de colaborare între Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română

*

Administrația Națională a Penitenciarelor și Patriarhia Română au semnat marţi, 26 martie 2013, un protocol de colaborare. Protocolul a fost semnat de către Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, Pr. Ionuţ Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, pr. Cornel Ilie, consilier patriarhal coordonator al Sectorului Social-filantropic, ca reprezentanţi ai Patriarhiei Române, şi comisar-şef Cătălin Claudiu Bejan, director general adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, subcomisar Ioana Morar, director Direcţia Reintegrare Socială din cadrul ANP, pr. Florin Smarandi, coordonatorul preoţilor de penitenciar, ca reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.  

Mai multe detalii a oferit pentru Radio TRINITAS directorul general adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, comisarul șef Cătălin Bejan: “Protocolul încheiat astăzi nu este decât un cadru de formalizare a unor relaţii de colaborare şi de cooperare care există de foarte multă vreme. El stabileşte cadrul general în care se desfăşoară activitatea preoţilor din penitenciare, modalităţile de realizare a unor activităţi cu implicaţii sociale şi cadrul metodologic de desfăşurare a programelor educaţionale şi a celor de morală creştină. Acestea sunt necesare pentru că, din punctul meu de vedere, credinţa este un factor important în ceea ce înseamnă salvarea sufletului omului şi dă şanse foarte mari celor care se eliberează din penitenciar de a se reintegra în societate”,  
    
Acțiunile sociale vor fi desfășurate de preoții capelani care slujesc în penitenciare.
    
“Protocolul semnat astăzi este un act de continuitate a ceea ce se întâmplă în relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi Administraţia Națională a Penitenciarelor prin activităţile care se desfăşoară de la începutul anilor 90 şi care au fost fundamentate mai mult după anul 1997, prin protocolul încheiat la acea vreme. Astăzi, de fapt, s-au refundamentat bazele acestei colaborări în care preoţii de penitenciare îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestor unităţi pentru persoanele private de libertate pentru a ajuta aceste persoane să se reîntâlnească cu partea de credinţă care probabil a fost deteriorată”, a spus coordonatorul preoților de penitenciare, părintele Florin Smarandi. 
    
Protocolul are ca obiectiv general asigurarea asistenţei religioase a persoanelor aflate în custodia unităţilor din sistemul administraţiei penitenciare, la cererea acestora, în vederea asigurării condiţiilor exercitării libertăţii de religie pe perioada executării pedepsei, precum şi în vederea creşterii şanselor de reintegrare socială, comunitară şi familială, dar şi asistenţa moral-religioasă a angajaţilor, elevilor, studenţilor şi cursanţilor din sistemul administraţiei penitenciare şi a instituţiilor de învăţământ şi formare de profil.

FOTO: ZIARUL LUMINA

Sursa: basilica.ro