Răspunsul Bisericii Greciei la un articol defăimător

Răspunsul Bisericii Greciei la un articol defăimător

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei a răspuns unui articol apărut în săptămânalul „Le Point”. Acest articol este intitulat „Tezaurul fabulos al Bisericii Greceşti”.

 

În 14 februarie 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a denunţat prin acest răspuns erorile acestui articol care influenţează negativ pe cititori şi furnizează o mulţime de cifre pentru a-şi justifica răspunsul.

Una dintre afirmaţiile false ale articolului este că Biserica este omnipotentă, protejată de Constituţie şi finanţată de stat, neplătind impozit. Autoarea vorbeşte despre proprietăţi imobiliare ale Bisericii, fără a fi consultat Cadastrul Bisericii, presupunând cu rea voinţă averile fabuloase ale Bisericii. Autoarea nu vrea să ştie că Biserica a cedat statului fonduri imense, cu care acesta a construit universităţi, şcoli militare, şcoli primare şi colegii, marile spitale etc.

„Bineînţeles, arată articolul, Biserica Ortodoxă este omnipotentă, căci e Fondatorul credinţei noastre, Domnul Iisus Hristos îi dă această putere spirituală. El este Dumnezeul omnipotent, care a devenit Om desăvârşit pentru a ne salva prin moartea pe Cruce de moarte”.

Autoarea articolului spune că Biserica nu plăteşte impozit, ceea ce este fals. Biserica a vărsat la bugetul ţării, ca taxe în 2011, 12.584.139,92 €.

În 1 ianuarie 2010, Arhiepiscopia Atenei a investit 1.260.000 euro pentru un proiect de masă pentru cei săraci. Acţiuni filantropice ale acestei arhiepiscopii:

·         10.350 porţii de mâncare distribuite zilnic.

·         70 000 de pachete de produse alimentare anual pentru familiile sărace

·         5 milioane de euro pentru supa populară a săracilor din Atena

·         4,5 milioane de euro pentru săraci în 150 de parohii.

·         15.000 perechi de încălţăminte şi costume de haine pentru cei săraci anual prin programul „Tabitha”

·         80 000 de euro anual pentru persoanele incarcerate

·         17 fundaţii caritative cu 650 de beneficiari

·         3000 de voluntari şi preoţi care au susţinut această operă

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro