Acasă > BISERICA CIPRULUI, ECUMENISM > REACŢIE ORTODOXĂ LA PROFANAREA UNEI SFINTE BISERICI ÎN CIPRU DE CĂTRE ECUMENIŞTI

REACŢIE ORTODOXĂ LA PROFANAREA UNEI SFINTE BISERICI ÎN CIPRU DE CĂTRE ECUMENIŞTI

REACŢIE ORTODOXĂ LA PROFANAREA UNEI SFINTE BISERICI ÎN CIPRU DE CĂTRE ECUMENIŞTI

COMUNICAT DE PRESĂ URGENT (I)

UNIUNEA FILO-ORTODOXĂ „KOSMAS FLAMIATOS”

CIPRU, HLORAKAS, PAFOS, 19 OCTOMBRIE 2009

Protestul nostru, care a început alaltăieri continuă paşnic şi astăzi în Biserica Sfântului Gheorghe, aproape de hotelul Saint George, unde se întruneşte Comisia Mixtă de Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici. Credincioşii aflaţi în rugăciune au primit presiuni pentru a pleca, chiar prin prezenţa ostentativă şi defilarea foarte stridentă a unor bărbaţi ai poliţiei şi ai Trupelor de Restabilire a Ordinii, pentru că ar fi trebuit ca în biserica ortodoxă să aibă loc o nuntă… a ne-ortodocşilor!
În faţa ochilor uimiţi ai credincioşilor care se rugau, şi în timp ce doar uşa laterală a bisericii era deschisă, s-a auzit zgomotul unei chei în uşa centrală a bisericii, prin care a intrat un preot catolic. A început să rearanjeze scaunele pentru a amenaja spaţiul intrând şi ieşind în biserică prin Uşile Împărăteşti, punând şi scoţând un dulap, din care au scos un disc, un potir, iarăşi un dic şi alte vase ale catolicilor, şi conform mărturiei preşedintelui Uniunii noastre care era de faţă, domnul Detziortzio, paraclisierul, în ciuda puternicelor lui proteste, a intrat în Sfântul Altar prin Uşile Împărăteşti pentru a pregăti cele pentru nuntă. Şi atunci ne-a apărut în faţa ochilor o Sfântă Masă goală. Lipseau Crucea, Evanghelia şi toate celelalte sfinte obiecte care există pe Sfânta Masă ortodoxă.
La puternicele noastre proteste, răspunsul (preotului şi paraclisierului) a fost că lucrul acesta are loc cu PERMISIUNEA Arhiepiscopului Ciprului şi a Episcopului locului.
Între timp, alţi credincioşi ne-au informat „că (frecvent) se săvârşesc nunţi ale ereticilor în biserica Sfântului Gheorghe, dar şi că aceasta face parte din „comerţul religios”, exercitat de hotel, de vreme ce nunţile în sfânta biserică aduc un mare câştig turistic.
reclama ptr nun+úi anticanonice, dar profitabile financiar
Deja intrasem pe câteva site-uri şi fotografiasem reclama hotelului pentru săvârşirea de nunţi pentru eretici, spre atragerea clienţilor europeni.
În plus, am aflat că hotelul se află sub patronajul a trei mitropolii din Cipru şi a unei mănăstiri, pe care o exploatează.
După toate acestea, am hotărât să rămânem paznicii bisericii, ca să nu permitem profanarea ei pe mai departe, cel puţin atât cât va dura întâlnirea ortodocşilor cu romano-catolicii. Dar pe la orele 19/19.10.2009, trupe de intervenţie şi alţi oameni ai bisericii, pe când încă ne rugam în biserică, au venit să ne scoată afară. Am refuzat, iar ei au întrerupt  curentul în sfânta biserică. Noi rămânem însă înăuntru şi cu lumânări şi lanterne continuăm rugăciunea noastră şi fie ce-o fi.
De semnalat că biserica Sfântului Gheorghe din Pafos are o importanţă istorică pentru ciprioţi, pentru că în acest loc a debarcat în 1955 Gheorghios Grivas, faimosul „Dighenis”[1], care după puţin timp a început lupta de eliberare a Organizaţiei Naţionale a Ciprioţilor Luptători (EOKA).
Această biserică au intenţionat s-o profaneze prin rugăciuni în comun şi participanţii la Comisia Mixtă de Dialog Teologic dintre ortodocşi şi romano-catolici. Dar această rugăciune în comun a fost pusă la cale contrar Sfintelor Canoane, dar contrar şi unei hotărâri anterioare a Patriarhiei, care, precum a asigurat Patriarhul Bartolomeu, este valabilă.
Adică, (O, ipocrizie şi mârşăvie!) încă de pe acum se pun în practică, cele pentru care congresiştii s-au adunat – chipurile – să discute pentru a delibera.
Desigur, în afara acestei încercări de rugăciune în comun care a fost împiedicată, duminică s-a făcut deja o rugăciune în comun cu congresiştii în Levkosia (unde Arhiepiscopul Ciprului cu argumente voioase a susţinut că acestea „sunt permise”!), fapt ce demonstrează că încălcarea Sfintelor Canoane este alegerea lor conştientă. În ciuda asigurării patriarhului, în ciuda hotărârilor Sinoadelor Ecumenice, în ciuda reacţiei poporului câteva zeci de ecumenişti ai patriarhiei şi alţi filo-ecumenişti sunt hotărâţi ca de bunăvoie să impună acordurile secrete şi planurile catolice. Dumnezeu însă nu le va îngădui aceasta.

Pentru Uniunea filo-ortodoxă „Kosmos Flamiatos”
Preşedinte Lavrentios Detziortzio
Secretar Panaghios Simates.

PS: Preşedintele Uniunii Filo-Ortodoxe „Kosmas Flamiatos” a închiriat o cameră la hotelul Saint George şi s-a stabilit acolo. Însă imediat ce a fost recunoscut că este unul dintre manifestanţi, fără consimţământul său, i-au scos bagajele din cameră şi l-au izgonit din hotel, declarându-i că nu-i cunosc intenţiile şi că se tem ca nu cumva să creeze incidente. Astfel,  a fost obligat să plece şi să se cazeze în altă parte.

stgeorge1 u+ƒa sudic-â

Fotografie:

Partea sudică a bisericii Sfântul Gheorghe Hloraka (Pafos), care este cedat ereticilor catolici şi anglicani ca pachet turistic al hotelului în schimbul unei mari sume de bani. Biserica se află lângă hotelul Saint George, unde s-a întrunit Comisia Mixtă pentru Dialog Teologic între ortodocşi şi romano-catolici.


(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://thriskeftika.blogspot.com/2009/10/blog-post_5755.html)


[1] Erou bizantin din secolele 9-10 (n.tr.)

Categories: BISERICA CIPRULUI, ECUMENISM Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.