Rectorul Academiei Teologice din Kiev: Patriarhul Bartolomeu e vinovat de persecuția Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Patriarhul Bartolomeu ascultă raportul lui Dumenko despre situația din Ucraina. Imagine: BOaUPatriarhul Bartolomeu ascultă raportul lui Dumenko despre situația din Ucraina. Imagine: BOaU

 

Arhiepiscopul Silvestru a adresat o scrisoare deschisă conducătorului Fanarului, Patriarhului Bartolomeu.

Rectorul Academiei și Seminarului Teologic din Kiev (KDAiS), Arhiepiscopul Silvestru, a adresat o scrisoare deschisă conducătorului Fanarului, în care a accentuat că așa numita Biserică Ortodoxă a Ucrainei pe care acesta a creat-o, ia parte activă la distrugerea Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice. Scrisoarea a fost publicată pe site-ul KDAiS.

„Din păcate, astăzi vedem cum una dintre valorile de bază ale lumii democratice, dreptul la libertatea de conștiință și la credința religioasă este încălcat flagrant în Ucraina. Evident, de la sfârșitul anului 2022, statul ucrainean a ales cursul spre distrugerea treptată a Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, i-a scris ierarhul Bisericii Ortodoxe Ucrainene conducătorului Fanarului și a subliniat că „Biserica Ortodoxă a Ucrainei, creată prin Tomosul Sanctității Voastre în ianuarie 2019, participă activ la violența îndreptată împotriva a mii de comunități ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a milioane de credincioși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Arhiepiscopul Silvestru a prezentat o serie de exemple de participare a reprezentanților BOaU la acapararea și chiar distrugerea lăcașurilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene din orașele Ivano-Frankivsk, Hmelnițki, Lviv și altele.

„Putem constata o neglijare brutală nu numai a normelor legii și a valorilor democratice, ci și a moralei creștine”, a scris arhiereul. „Trebuie să spun sincer: Tomosul de Autocefalie emis de Sanctitatea Voastră Bisericii Ortodoxe a Ucrainei nu a adus pacea religioasă în Ucraina, ci doar a provocat un nou val de confruntare și violență. Din păcate, după ce au primit Tomosul, ierarhii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei l-au interpretat ca pe o autorizație pentru acțiuni dure împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Această violență a început deja în 2019. Dar acum, în condiții de război, ea atinge punctul culminant”.

Ierarhul a notat că astfel de acțiuni ale protejaților Patriarhului Bartolomeu au îndepărtat posibilitatea însăși de a restabili înțelegerea reciprocă între Biserica Ortodoxă Ucraineană și BOaU pentru mulți ani: „Violența împotriva comunităților Bisericii noastre, al căror complici (și uneori inspiratori) sunt episcopii și preoții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, a creat între noi o prăpastie adâncă, care este puțin probabil să fie depășită în viitorul apropiat”.

„Nimic bun nu poate fi construit pe violență și lacrimi. Astăzi vedem că în multe orașe și sate ucrainene, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cu sprijinul autorităților locale, a acaparat lăcașurile Bisericii noastre, dar aceste biserici sunt goale. În același timp, comunitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene continuă, cu smerenie și ascultare de voia lui Dumnezeu, să săvârșească slujbe în diverse încăperi private”, a subliniat arhiereul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

El și-a exprimat încrederea că primatul Fanarului, „ca teolog doct și ierarh al Bisericii”, înțelege că represiunile împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene nu pot avea „nici o justificare din punctul de vedere al moralei creștine”.

Rectorul KDAiS a reamintit că BOaU a fost creată cu participarea conducătorului Fanarului, și prin urmare, Patriarhul Bartolomeu este responsabil pentru acțiunile reprezentanților săi.

„În această perioadă dificilă pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană, fac apel la Sanctitatea Voastră să vă ridicați vocea în apărarea adevărului și a binelui. Desigur, puteți ignora ceea ce se întâmplă cu creștinii ortodocși din Ucraina. Dar violența comisă astăzi împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene, din păcate, poate fi asociată pentru totdeauna în memoria istoriei cu numele dumneavoastră”, a încheiat arhiepiscopul Silvestru și a spus că trimite copii ale acestei scrisori către toate Bisericile Autocefale.

UJO a informat mai devreme că Primatul Bisericii Poloneze a sprijinit școlile teologice din Kiev.

sursa: https://spzh.news/ro/news/73190-rektor-kdais-hlave-fanara-vy-otvetstvenny-za-nasilie-ptsu-protiv-upts?fbclid=IwAR3mhRFAEa0ZoKq7ezeMNYZH9ghgFVxluJvry0ZodrnC0pMd3u0owL__XGY