Rugăciune în Muntele Sinai…

Rugăciune în Muntele Sinai…

Traducerea versurilor (în proză)

”  Fugind de Faraon şi de robia Egiptului, având povăţuitor pe Moise, am ajuns până în Sinai. În Sinai să urc foarte mult îmi doresc, în Sfântul Vârf şi să zic rugăciunea. Suişul e greu, Dumnezeul meu, dă-mi răbdare, stăruinţă şi tărie, ca să dobândesc rugăciunea. Mai întâi ascultarea, Scriptura şi chilia, sfânta tăcere întăresc rugăciunea. Ca să spui rugăciunea trebuie să alungi departe din minte orice faptă lumească.
La început rugăciunea să o zici cu gura, iar mai apoi, după o vreme, ea îţi va deveni a minţii. Iar la cuvintele rugăciunii să-ţi fie toată atenţia, căci atunci când începi să-ţi închipui ceva, eşti în primejdia de a te rătăci. Pe mult ispititorul îl arde rugăciunea şi de aceea nu te împuţina când va năvăli asupra ta.
Din arborele rugăciunii se nasc roduri dulci; câtă dulceaţă este în ele nici nu-ţi poţi închipui. Cum lucrează rugăciunea, să nu-mi ceri să ţi-o spun. Nu pot exprima, este o taină dumnezeiască. Când vei vedea rugăciunea că lucrează înlăuntrul tău, păzeşte-o bine, întru multă cunoştinţă.
Gheronda al meu, cinstite, Moise al meu cel înţelegător, hai, dă-mi o binecuvântare, ca să dobândesc rugăciunea. Maica lui Hristos, Egumena cea tainică, îi binecuvintează pe monahi şi le dăruieşte rugăciunea.În Sinai să urc foarte mult îmi doresc, în Sfântul Vârf şi să zic rugăciunea.”

 

6 comentarii la „Rugăciune în Muntele Sinai…”

 1. E anevoios urcusul. Singurul lucru care m-ar apropia de Preadulcele Iisus ar fi SUFERINTA, insa fugind de ea, de fapt de Hristos fug. „Doamne imi doresc sa fiu fericit, dar nu-mi doresc fericirea fara Tine!” In suferinta, sa facem ca SF VALERIU, „Sf Inchisorilor”, sa cugetam la Cel Rastignit, pt ca sfantul a cugetat si i s-a cantat: „Bucura-te, ca diavolul deznadejdii sa te ingenuchieze nu a reusit!”. Sa-i cerem mijlocirea smeritului marturisitor si traitor al rugaciunii lui Iisus:”Bucura-te, ca inima ta a devenit altar!/ Bucura-te, ca sufeltul tau s-a umplut de har! /Bucura-te mult patimitorule Valeriu intarirea celor prigoniti pt Hristos!”Amin

 2. „Făcând rugăciunea cu buzele, nimeni nu intră în necaz, dar făcând rugăciunea minţii şi a inimii fără îndrumare devine primejdios. O astfel de rugăciune are nevoie de îndrumări, de linişte, tăcere şi de încurajare smerită în fiecare întâmplare neplăcută. De aceea sunt lipsiţi de primejdie toţi cei care fac rugăciunea cu gura pentru că suntem săraci în răbdare, smerenie şi blândeţe“. „Nu au existat exemple în rândul celor care au zis cu gura rugăciunea ca vreunul să fi căzut în cursa vrăjmaşului.Dar cei care au făcut rugăciunea minţii şi a inimii incorect au căzut destul de des în cursa vrăjmaşului.
  De aceea, mai înainte de toate, trebuie să se facă cu tărie rugăciunea verbală, apoi cea mintală, cu smerenie şi pe urmă cel căruia i se cuvine şi îi dă Dumnezeu binecuvântare, poate trece la rugăciunea inimii, după sfatul Sfinţilor Părinţi şi urmărind experienţa înaintaşilor“. (Sf. Ambrozie, Optina)

 3. Cu lacrimi de pocainta si cu zdrobire de cuget, dupa cuvantul care zice: „Da-mi lacrimi sa ma pocaiesc””;
  Cu duhul umilit, cu inima infranta si smerita, asa cum se ruga proorocul David, cantand: „…duhul umilit, inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi”;
  Cu nebiruita si neobosita nadejde, caci asa spune Mantuitorul: „Toate cate cereti, rugandu-va, sa credeti ca le-ati si primit, si le veti avea” (Mc. 11, 24);
  Cu nespurcate buze, adica sa nu ceri lui Dumnezeu cele ce sunt spre raul tau si al aproapelui, fiindca atunci rugaciunea ta se preface intru pacat;
  Cu neincetare, dupa porunca Mantuitorului care ne indeamna: „Neincetat va rugati”.
  Si astfel rugandu-va, se vor da voua toate si se vor umple inimile si casele voastre de untudelemn al bucuriei, de duhovniceasca alifie a vindecarilor, de roua mantuirii vesnice, de grau, de vin si de toate bunatatile cele de pe pamant si cele din ceruri.
  Teoretic este mai usor dar cand te rogi pe capul tau stau gandurile ca ciorile negre ….Ajuta Doamne mintii si gurii mele si inimii mele la rugaciune!

 4. „[…]Atunci durerea ii fura zambetul curat si intelept.
  Zambea si prin somn. Somnul i se contopea cu starea de veghe si adesea s-a intamplat sa ne spuna ca in timp ce noi aveam impresia ca doarme, el de fapt se ruga. Rugaciunea lui continua si in somn, si asta ii dadea pe chip o stralucire bineplacuta, care se raspandea si in jur.
  Valeriu nu era insa un om fericit decat printr-un mare efort launtric si mai ales prin darul lui Dumnezeu, care era deplin si puternic in el, intarindu-l sa biruiasca suferinta cu TRAIREA IN DUH. Atat temnicerii si reeducatii, cat si prietenii erau impresionati de „ceva” din Valeriu, dar putini au stiut ca acel „ceva” era HRISTOS.”(„Sfantul Inchisorilor”)
  Pentru rugaciunile SF VALERIU Doamne IISUSE HRISTOASE miluieste-ne pe noi si ne daruieste rugaciune neincetata. Amin!

 5. Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, da-mi rabdare, staruinta si tarie ca sa dobandesc rugaciunea si ajuta-ma sa nu ratacesc, ca neputincios sunt.Neputinta mea o stii, staruinta mea o vezi, auzi glasul rugaciunilor mele si nu ma lasa sa deznadajduiesc! Amin!

 6. Doamne,da-mi sfanta dragoste,invata-ma sa iubesc pe toti oamenii,si pe cei de aproape,si pe cei de departe;si pe cei credinciosi,si pe cei necredinciosi,precum Tu Doamne,ne iubesti pe noi,pe toti,pacatosii si ticlosii,Amin!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: