S-au aflat moaştele Sfântului Ierarh Foca din Sinope?

S-au aflat moaştele Sfântului Ierarh Foca din Sinope?

În oraşul Sinope (astăzi Sinop, Turcia), se află o biserică în ruină. Este vorba de Biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, numită astăzi „Balatlar Kilisesi“ („Biserica palatelor“). De patru ani s-a început restaurarea edificiului. În timpul săpăturilor s-a aflat o cutie de piatră, în interiorul căreia se aflau relicve sfinte, cruci şi oseminte, după cum relatează coordonatorul lucrărilor de restaurare, profesorul Gülgün Köroglu, potrivit romfea.gr, citat de Ziarul Lumina.

Explicaţia posibilă oferită a fost aceea că este vorba de un „osuar“ care era pus spre închinare în biserică. De asemenea, se speculează că ar fi existat un cimitir în zonă, de vreme ce osemintele descoperite depăşesc 1.000 de ani vechime. Îndeaproape urmăreşte lucrările şi prefectul de Sinope, Yavuz Selim Köşger, care a înţeles deplin însemnătatea edificiului „Balatlar Kilisesi“.

Întrebarea care se ridică între creştinii de acolo este dacă osuarul conţine sau nu osemintele Sfântului Foca, Făcătorul de Minuni, Episcopul Sinopei.

Sursa: basilica.ro