SĂRBĂTOAREA SF. IACHINT PE COLINA BUCURIEI

 

Sărbătoarea Sfântului Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, pe Colina Bucuriei

*

Citiţi şi: 

În ziua sărbătorii Sfântului Iachint, Mitropolitul Ţării Româneşti, în Duminica XXIV-a după Rusalii, astăzi,  28 octombrie 2012, pe scena special amenajată pe Colina Bucuriei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului a explicat pericopa Evanghelică rânduită de Biserică a fi citită astăzi, apoi a elogiat personalitatea Sfântului Iachint de Vicina, sărbătorit în Biserica Ortodoxă la 28 octombrie.

„A fost un om al rugăciunii, un om care a experimentat rugăciunea inimii şi a apărat această mişcare, această lucrare extraordinară din istoria Bisericii noastre şi anume isishasmul. De aceea trecerea sa la Domnul este o zi de bucurie pentru Biserică deoarece avem un rugător în cer”, a spus Înaltpreasfinţia Sa despre Sfântul Iachint. 

Sfântul Ierarh Iachint este primul mitropolit al Ţării Româneşti, recunoscut de Patriarhia Ecumenică în 1359. Canonizarea sfântului s-a făcut în şedinţa Sfântului Sinod din 8 iulie 2008, iar proclamarea solemnă a sfinţeniei sale a avut loc duminică, 26 octombrie 2008. Ca arhipăstor al românilor dintre Dunăre şi Carpaţi, Sfântul Iachint a organizat viaţa bisericească din Ţara Românească.

* * *

Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, la Patriarhie

Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, Mitropolitul Țării Românești, a fost oficiată, sâmbătă, 27 octombrie 2012, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Italiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a spus: „La cinstirea sfinţilor ale căror moaşte se află în mijlocul nostru, astăzi se mai adaugă un sfânt ierarh, Iachint de la Vicina, care în 1359 a fost aşezat şi recunoscut ca Mitropolit al Ţării Româneşti, iar în urmă cu 640 de ani, în 1372, a trecut la cele veşnice. Iată că prin cinstirea, rugăciunea, chemarea noastră şi pomenirea numelui lui, Sfântul Ierarh Iachint se face şi el împreună rugător şi prezent cu noi acum şi aici”.

„Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit să petrecem aceste clipe de acum întru veşnicie şi mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea şi cinstea pe care mi-a făcut-o ca să slujesc la această sfântă slujbă. Vă urez ca prietenia şi apropierea sfinţilor, osteneala şi jertfa pe care aţi făcut-o stând în preajma lor, să vă aducă mult folos şi să pună temei nou la o viaţă care îşi reaşează valorile şi priorităţile începând cu Dumnezeu şi cu sfinţii şi după aceea cu toate celelalte”, a mai spus Preasfințitul Părinte Siluan.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale, informează TRINITAS TV.

Slujba oficiată pe scena special amenajată pe Dealul Patriarhiei a fost ascultată şi de pelerinii care aşteptau la rând să se închine la sfintele moaşte aşezate în baldachinul din apropierea Catedralei Patriarhale.

Sursa: basilica.ro

%d blogeri au apreciat: