Sărbătoarea Sfântului Ierarh Fotie la Patriarhia Ecumenică

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Fotie la Patriarhia Ecumenică

În ziua de 6 februarie 2012, ziua Sfântului Fotie, Patriarhul Constantinopolului, a avut loc întronizarea noului egumen al Mănăstirii Sfânta Treime de la Halki, Mitropolitul Elpidifor de Prusa.

La acest eveniment a participat Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, care în alocuţiunea sa a spus: „Ne bucurăm că în această zi întronizăm egumenul acestei mănăstiri istorice, care a fost desemnat de Sfântul Sinod, pe Mitropolitul de Prusa, Înaltpreasfinţitul Elpidifor, care are datoria şi privilegiul, obligaţia şi onoarea să continue să împodobească istoria şi mărturia mănăstirii. Dorim ca el să vadă redeschiderea Facultăţii teologice din Halki”.

Referindu-se la această şcoală academică ortodoxă, închisă de turci în anii 70, ierarhul a adăugat: „Patriarhia Ecumenică, prin predecesorii noştri Atenagora şi Dimitrios, şi dacă-mi permiteţi, prin slujirea noastră patriarhală mai mult de 20 de ani, am cerut constant autorităţilor turceşti redeschiderea facultăţii, printr-o serie de memorii şi scrisori patriarhale, dar şi tuturor organizaţiilor internaţionale, guvernamentale sau nu, cerând reparaţia acestei nedreptăţi”.

În omilia sa, patriarhul a evocat personalitatea covârşitoare a Sfântului Fotie, Patriarhul Constantinopolului, care a fost prăznuit în această zi, subliniind că acesta „a primit lumina lui Hristos, pe care a transmis-o în flăcări vii prin viaţa sa şi prin opera sa. Primind el însuşi lumina, a luminat popoarele care şedeau în întuneric, care prin creştinarea lor s-au înălţat spre culmile credinţei, bucuriei, expresiei artistice, ascezei monastice, ale expresiei teologice şi ale conştiinţei naţionale”.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: