Sărbătoarea Sfântului Luca Medicul în mănăstirea Maicii Domnului – Dovra

Sărbătoarea Sfântului Luca Medicul

 în mănăstirea Maicii Domnului – Dovra

Luni, 30 mai 2011

Cu multă strălucire a fost celebrată în zilele de 28 şi de 29 mai, în Sfânta Mănăstire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Dovra, sărbătoarea aducerii unui fragment din moaştele Sfântului Luca, Arhiepiscopul de Simferopol, medicul şi taumaturgul, din Simferopol-ul Ucrainei în Sfânta Mănăstire.

În seara zilei de 28 mai a avut loc vecernia mare arhierească, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Dimitriada şi Almira, k. Ignatios, care la sfârşitul vecerniei a predicat şi dumnezeiescul cuvânt, semnalând marea contribuţie a Sfântului Luca în ştiinţa medicinii, dar şi faptul că, deşi foarte ocupat şi prigonit de regimul ateu, acesta întotdeauna se îngrijea de turma sa, liturghisea şi mărturisea fără teamă şi patimă iubirea lui faţă de Hristos şi faţă de Biserica Sa.

La vecernia mare arhierească au participat şi Înaltpreasfinţiţii Mitropoliţi: de Edessa, Pelli şi Almopia, k. Ioil; de Kozani, k. Pavlos; de Kilkis şi Poliani, k. Emanuil şi Înaltpreasfinţitul nostru Arhipăstor de Veria, Naussa şi Kampania, k. Panteleimon.

În dimineaţa zilei de 29 mai a fost oficiată Utrenia Învierii de către Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Kozani, k. Pavlos, şi, în continuare, a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie arhierească condusă de Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Elassonos, k. Vasilios. De asemenea, la Dumnezeiasca Liturghie au participat şi Înaltpreasfinţiţii Mitropoliţi: de Kozani, k. Pavlos; de Kilkis şi Poliani, k. Emanuil; Preasfinţitul Episcop de Therma, k. Dimitrios şi Înaltpreasfinţitul nostru Arhipăstor de Veria, Naussa şi Kampania, k. Panteleimon.

După Dumnezeiasca Liturghie, au urmat cuvintele de laudă la adresa Sfântului Luca, iar apoi o  procesiune în jurul impunătoarei biserici a Sfântului Luca, aflată în construcţie.

În încheiere, a vorbit Înaltpreasfinţitul Mitropolit de Veria, k. Panteleimon, care a mulţumit din adâncul inimii arhiereilor, preoţilor, dar şi întregului popor credincios al lui Dumnezeu, care a venit cu sutele să-l cinstească pe Sfântul Luca, a subliniat cutremurătoarea iubire a Sfântului Luca pe care o arată tuturor elinilor.

O iubire care se manifestă prin multele minuni ce au loc în Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Dovra, unde se păstrează un sfânt fragment din moaştele sfântului, făcând din Sfânta Mănăstire o contemporană „scăldătoare a Siloam-ului”, „Spitalul sfântului”, aşa cum a spus semnificativ.

Înaltpreasfinţitul Panteleimon de Veria a remarcat că: „…minunile care au loc nu se fac doar pentru vindecarea şi tămăduirea celor care le cer, ci Dumnezeu rânduieşte să se facă şi pentru vindecarea şi tămăduirea orbirii sufleteşti, care-l chinuieşte pe omul modern şi îl privează de bucuria de a-L vedea, de a-L simţi şi de a trăi cu Dumnezeu…”.

În ziua sărbătorii a fost oficiată vecernia de după-prăznuire şi s-a cântat paraclisul Sfântului Luca. Pe toată perioada hramului s-au expus spre închinare moaştele izvorâtoare de har ale Sfântului Luca, care au fost sărutate de mulţimea de pelerini din toată Elada, dar şi din străinătate.

Ziua de prăznuire principală a Sfântului Luca, Arhiepiscopul Simferopol-ului, medicul şi taumaturgul, este pe 11 iunie.

În fiecare marţi după-amiază se slujeşte în Sfânta Mănăstire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu Dovra (Veria) vecernia şi paraclisul Sfântului Luca şi se expun spre închinare moaştele lui izvorâtoare de har.

(trad. https://acvila30.ro, sursa: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8278:2011-05-30-10-17-27&catid=26:2009-12-18-08-38-40 )