Scrisoarea deschisă a Mitropolitului Ieremia de Gortyna către Mitropolitul Augustin de Germania

Scrisoarea deschisă a Mitropolitului Ieremia de Gortyna către Mitropolitul Augustin de Germania

*

Citiţi şi:

Înaltpreasfințitul Ieremia, Mitropolit de Gortyna și de Megapolis din cadrul Bisericii Ortodoxe a Greciei a trimis o scrisoare deschisă Înaltpreasfințitului Augustin al Germaniei, din cadrul Patriarhiei Ecumenice.

Această scrisoare se referă la o slujbă inter-confesională, în care reprezentanți ai mai multor confesiuni creștine primesc simbolic o ungere pentru a comemora Taina Botezului. Cu această ocazie, Mitropolitul Germaniei, Înaltpreasfințitul Augustin, a primit „botezul” de la Episcopul romano-catolic de Speyer, Karl Heinz Wiesemann.

Această ceremonie a fost cunoscută cu întârziere în Grecia și a provocat un mare număr de reacții negative, printre care cea a Mitropolitului de Gortina, Ieremia, care a publicat pe situl diocezei sale o scrisoare deschisă către Mitropolitul Augustin, datată în 28 iunie 2012.

Printre cele scrise în aceasta, spicuim: „Spectacolul acestei ungeri, Eminență, a scandalizat puternic ortodocșii Bisericii Greciei, clerici și laici, printre oamenii din eparhia mea. Acest eveniment a fost comentat negativ în periodicele eclesiastice, în predici, în siturile religioase de pe internet”.

Mitropolitul Ieremia a arătat diferențele dogmatice care există între ortodoxie și romano-catolicism, considerând aceste manifestări ca un atentat la caracterul unic al Bisericii ortodoxe: „Credem că Biserica lui Hristos este Una, așa cum mărturisim în crezul nostru. Această Biserică Una este Biserica ortodoxă”. După ce a subliniat că dorește și se roagă pentru unirea cu romano-catolicii, în măsura în care ei vor renunța la primatul papal și la infailibilitate, mitropolitul Ieremia a concluzionat: „În fine, exprim împreună cu numeroși ierarhi, preoți, ieromonahi, diaconi, monahi și monahii și cu un mulțimea nenumărată a credincioșilor ortodocși, profunda durere pentru acest spectacol pe care l-am văzut pe internet, văzându-vă uns, chaiar dacă era cu apă și era o ceremonie simbolică, pe Înaltpreasfinția Voastră, episcop al Bisericii ortodoxe, de un episcop romano-catolic”.

Traducerea și adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com via doxologia.ro

%d blogeri au apreciat: