SECURITATEA UCRAINEANĂ: STAREȚUL LAVREI PECERSKA NU ARE VOIE ”SĂ COMUNICE CU VICTIMELE”

Autor:  Iaroslav Nivkin

Mitropolitul Pavel în Lavră. Imagine: UJO

Forțele de securitate ale Ucrainei (SBU) au comentat eliberarea Mitropolitului Pavel din arestul preventiv.

Serviciul Securității Ucrainei a comentat depunerea cauțiunii și eliberarea starețului Lavrei Pecerska, mitropolitul Pavel, din arestul preventiv. Comentariul a fost publicat pe canalul de Telegram al SBU.

În text se spune că eliberarea mitropolitului din arest nu înseamnă eliberarea lui de răspunderea penală. SBU a reamintit că instanța a impus mitropolitului obligația de a purta brățară electronică, de a nu părăsi satul Voronkiv fără a anunța anchetatorul, de a se prezenta la prima solicitare la anchetator și la procuror, să se abțină de la comunicarea cu victimele și martorii.

„În prezent, urmărirea penală împotriva lui Pavel (Lebed) a fost finalizată, iar avocații săi fac cunoștință cu materialele cazului. După aceea, rechizitoriul va fi trimis în instanță”, notează serviciul de presă al SBU.

Serviciul de presă a reamintit că anchetatorii Securității îl acuză pe mitropolit în temeiul a două articole din Codul Penal al Ucrainei: par. 2 art. 161 (încălcarea egalității cetățenilor în funcție de concepțiile lor religioase) și par. 3 art. 436-2 (justificarea, recunoașterea legalității și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei).

Mai devreme, UJO a scris că starețul Lavrei Peșterilor de la Kiev a fost eliberat din centrul de arest preventiv pe cauțiunea de 1 000 000 de dolari americani, bani pe care i-au strâns peste 1000 de creștini ortodocși.

SURSA: https://spzh.news/ro/news/75340-v-sbu-napomnili-chto-namestnik-lavry-ne-dolzhen-obshchatsja-s-poterpevshimi