31 ianuarie: Sfânta Muceniță Trifina din Cizic, Asia Mică

Sfânta Muceniță Trifina din Cizic, Asia Mică

(31 ianuarie)

Sf Mc Trifina 1.1

Această  sfântă muceniţă era din cetatea Cizicului, care este  aşezată în Helespont, Asia Mică, fiind fiica unui senator pe nume Anastasie şi a Socratiei, care era creştină.

Trifina a mărturisit pe  Hristos, nu fiind târâtă de alţii la judecată, ci  singură s-a înfăţişat, ocărând şi batjocorind  grozăviile cu care nebunilor şi nepricepuţilor li se părea că  cinstesc pe idolii lor. Totodată învăţa pe toţi să  părăsească deşertăciunile şi se ruga lui Dumnezeu să-i  întoarcă de la necredinţă.

Pentru aceasta, fu aruncată la chinuri de Chesarie dregătorul. Apoi, o aruncă la  fiare care nu se atinseră de ea; însă un taur, venind, o lovi cu  coarnele spintecând-o.

Şi spune tradiţia că, acolo unde i s-a vărsat sângele, a izvorât o fântână cu apă  curată, din care bând şi femeile, cărora după naştere le pierea laptele, îndată dobândeau din nou lapte. Şi nu  numai la femei ci şi la dobitoace de parte femeiască, lipsite de  lapte, se zice că dacă beau din apa aceea, le venea laptele.

Însă nu numai atunci, ci până astăzi, sfânta muceniță s-a aflat izvor îmbelșugat de milostiviri din care iau toți cei ce îi săvârșesc pomenirea cu credință.

Sursa: Sfinţi şi Icoane