Sfântul Apostol Matia
Acesta a fost ales în rândul celor 12 apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți, după cum ne spune sfântul evanghelist Luca:
„și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli” (Fapte 1, 23-26).
Sfântul Matia s-a născut în Betleem, în tribul lui Iuda și a cercetat Cărțile Legii cu sfântul și dreptul Simeon (clic aici, pomenit la 3 februarie).
El propovădui Evanghelia în Iudeea, Macedonia și Etiopia. În Etiopia sau, după alții, în Iudeea, primi cununa martiriului. Fiind învinuit de iudei că propovăduiește un prooroc fals și văzându-i-se neclintirea, sfântul apostol Matia fu bătut cu pietre până la moarte.
Frescă din anul 1547 aflată în Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos, Grecia
(Sursă: http://pravicon.com/)
Însă pentru a nu fi învinuiți de romani pentru ucidere nedreaptă, iudeii îi tăiară capul sfântului apostol cu o secure. Întrucât romanii săvârșeau această pedeapsă pentru ridicarea cuiva împotriva Cezarului, moartea sfântului Matia păru a avea pricină nerespectarea legii romane și nu credința în Hristos.
În anul 324, cinstitele sale moaște fură aduse la Roma de sfânta împărăteasă Elena (pomenită la 21 mai).
+ * + * +
Ca un soare cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Matia Apostole. (Condacul Sfântului, glasul al 4-lea)
Mie, celui ce cu laude, cânt prăznuirea ta cea purtătoare de lumină, Matia, roagă-te să mi se dea din cer raza mântuirii. (Din Canonul Sfântului ce se citește la Utrenie)
+ * + * +
(Sursă: http://pravicon.com/)