Acasă > ORTODOXIE > Sfântul Apostol Matia (9 august)

Sfântul Apostol Matia (9 august)

Sfântul Apostol Matia

 

1. Sf Ap Matia (63) 1.1

Acesta a fost ales în rândul celor 12 apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți, după cum ne spune sfântul evanghelist Luca:

„și au pus înainte pe doi: pe Iosif, numit Barsaba, zis și Iustus, și pe Matia. Și, rugându-se, au zis: Tu, Doamne, Care cunoști inimile tuturor, arată pe care dintre aceștia doi l-ai ales să ia locul acestei slujiri și al apostoliei din care a căzut Iuda, ca să meargă în locul lui. Și au tras la sorți; și sorțul a căzut pe Matia; și el s-a rânduit împreună cu cei unsprezece apostoli” (Fapte 1, 23-26).

Sfântul Matia s-a născut în Betleem, în tribul lui Iuda și a cercetat Cărțile Legii cu sfântul și dreptul Simeon (clic aici, pomenit la 3 februarie).

El propovădui Evanghelia în Iudeea, Macedonia și Etiopia. În Etiopia sau, după alții, în Iudeea, primi cununa martiriului. Fiind învinuit de iudei că propovăduiește un prooroc fals și văzându-i-se neclintirea, sfântul apostol Matia fu bătut cu pietre până la moarte.

1. Sf Ap Matia (63) 4.1Frescă din anul 1547 aflată în Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos, Grecia

(Sursă: http://pravicon.com/)

Însă pentru a nu fi învinuiți de romani pentru ucidere nedreaptă, iudeii îi tăiară capul sfântului apostol cu o secure. Întrucât romanii săvârșeau această pedeapsă pentru ridicarea cuiva împotriva Cezarului,  moartea sfântului Matia păru a avea pricină nerespectarea legii romane și nu credința în Hristos.

În anul 324, cinstitele sale moaște fură aduse la Roma de sfânta împărăteasă Elena (pomenită la 21 mai).

+ * + * +

1. Sf Ap Matia (63) 1.2Ca un soare cu raze luminoase, în toată lumea ieșind vestirea ta, a luminat Biserica păgânilor cu darul, purtătorule de minuni, Matia Apostole.  (Condacul Sfântului, glasul al 4-lea)

Mie, celui ce cu laude, cânt prăznuirea ta cea purtătoare de lumină, Matia, roagă-te să mi se dea din cer raza mântuirii. (Din Canonul Sfântului ce se citește la Utrenie)

+ * + * +

1. Sf Ap Matia (63) 5(Sursă: http://pravicon.com/)

1. Sf Ap Matia (63) 6.1Sursă: http://sfintisiicoane.wordpress.com

Categories: ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.