Sfântul Ierarh Teodosie, mitropolitul Moldovei sărbătorit la mănăstirea Brazi (FOTO)


Mănăstirea vrânceană Brazi şi-a sărbătorit duminica aceasta ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, după cum ne-a menţionat Dragoş Olteanu, consilier mass-media şi purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi a trăit în secolul al XVII-lea, fiind pentru scurt timp Episcopul Rădăuţilor, apoi al Romanului, precum şi Mitropolit al Moldovei. Proclamarea oficială a canonizarii sale s-a făcut la 5 octombrie 2003. Legendele spun că pe locul Mănăstirii Brazi a fost schitul unui sihastru – călugărul Gheorghe – încă de pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare, respectiv la sfârşitul anilor 1400 – începutul anilor 1500. Documentele nu atestă însă această localitate decât în secolul al XVII-lea.

La sărbătoare au fost prezenţi credincioşi din întreaga ţară pentru a participa la sfintele slujbe, dar şi pentru a se închina sfintelor moaşte aşezate spre închinare.

După Sfânta Liturghie s-a săvârşit slujba Parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii lăcaşului monahal.

În această duminică, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a împlinit 11 ani de arhierie, primind din partea obştii monahale de la Mănăstirea Brazi o icoană cu Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie.

%d blogeri au apreciat: