Acasă > ORTODOXIE > Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească pentru că a ocrotit instituția familiei”

Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească pentru că a ocrotit instituția familiei”

Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească pentru că a ocrotit instituția familiei”

 

 

Ultima mare sărbătoare din acest an bisericesc, praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a adunat la hramul Mănăstirii Secu sute de credincioși, care au participat, în ciuda vremii instabile, la slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan  în aer liber, pe un podium special amenajat în curtea vechii așezări monahale.  Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alţi opt sfinţi nemţeni, în anul 2008.

Imaginea 1 din 24
La hramul Mănăstirii Secu din acest an, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de IPS Mitropolit Teofan, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi Fotografii: Tudorel Rusu

Data de 29 august, când se prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, reuneşte pelerini din toată colţurile ţării la Mănăstirea Secu din județul Neamț, aşezare monahală ce-şi cinsteşte hramul în această sfântă zi. Anul acesta, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost cinstit la Mănăstirea Secu prin oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un numeros sobor de stareţi, preoţi şi diaconi.

Răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii și de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași. Sutele de credincioşi prezenţi la hram au putut să se închine la moaştele Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, dar şi la mormântul Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, aflat în absida din dreapta mănăstirii.

Bucuria zilei a fost întregită de cele două hirotonii oficiate de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cadrul Sfintei Liturghii: monahul Pahomie Mariei, chelarul Mănăstirii Secu, a fost hirotonit diacon, iar diaconul Simeon Catrinoiu de la Mănăstirea Pângărați a fost hirotonit ieromonah.

„Sfântul Ioan Botezătorul este modelul călugărul desăvârșit”

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Teofan a ținut credincioșilor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a subliniat faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, prin viețuirea sa pustnicească, este un model pentru monahii de pretutindeni, iar prin moartea sa mucenicească, a dovedit cât de importantă este instituția sacră a familiei: „Sfântul Ioan Botezătorul este modelul călugărul desăvârșit, chiar dacă nu a viețuit în mănăstire în forma în care există așezările monahale astăzi. Prin asceza lui, prin postul lui, prin rugăciunea lui, Sfântul a dat mărturie de ceea ce trebuie să fie călugărul sau călugărița de pretutindeni. Pentru toate sfintele lui nevoințe, dar mai ales pentru cuvântul lui puternic, Sfântul Ioan Botezătorul a avut însă și foarte mulți dușmani, pentru că, în cele din urmă, chipul omului sfânt îi arată omului căzut în păcate unde ar trebui și acesta să se afle, stârnind pizmă și indignare.  De aceea, prezența unui om sfânt, poate fi atât o binecuvântare, cât și o mustrare. În ceea ce privește trecerea sa la Domnul, Sfântul Ioan Botezătorul a suferit moarte mucenicească pentru că a ocrotit instituția familiei. Văzând uniunea nelegitimă dintre împăratul Irod și soția fratelui său, și-a dat seama că exemplul pe care conducătorul din acea vreme îl dă supușilor săi este un exemplu negativ, care trebuie condamnat, pentru a nu fi urmat și de alții. Născut din binecuvântații părinți Zaharia și Elisabeta, Sfântul Ioan Botezătorul avea înrădăcinată puternic conștiința că omul poate să-și alcătuiască viața într-un mod frumos în această lume și să dobândească Împărăția Cerurilor, dacă urmează ori drumul anevoios de retragere în rugăciune departe de cele ale lumii, ori drumul deloc ușor al vieții de familie, în care nașterea de prunci trebuie să fie prioritară.  În concluzie, putem spune că astăzi, chemarea Bisericii pentru mănăstiri, prin glasul de tunet al Sfântului Ioan Botezătorul, este să păstreze duhul nevoinței Sfântului Ioan Botezătorul, iar pentru cei aflați în viața de familie, să-și apere familia ca pe odorul de cel mai de preț”.

La finalul slujbei arhierești, după împărtășirea credincioșilor cu Sfintele Taine, arhim. Vichentie Amariei, stareţul Mănăstirii Secu, a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, părinţilor slujitori şi credincioşilor pentru prezenţă şi pentru împreuna-rugăciune, după care a urmat tradiționala agapă.

Atmosfera de sărbătoare continuă și astăzi la Mănăstirea Secu, unde are loc slujba Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei, canonizat de Biserica noastră în anul 2007, şi a Sfântului Cuvios Ioan de la Râşca şi Secu, Episcopul Romanului, canonizat, alături de alţi opt sfinţi nemţeni, în anul 2008.

 

Sursa:  DOXOLOGIA.ro

Categories: ORTODOXIE Tags:
  1. Nici un comentariu momentan.
  1. Nici un trackbacks momentan.