Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate

Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate

Credincioșii ortodocși pomenesc, la 29 august, Tăierea Cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul mare profet al Vechiului Testament.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în cuvântul său de învăţătură rostit în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale a vorbit despre viața și activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, evidențiind misiunea principală a acestuia, şi anume mărturisirea dumnezeirii Mântuitorului Iisus Hristos.

„El a propovăduit botezul pocăinţei spunând „Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia Cerurilor  şi a botezat pe cei ce veneau la el cu botezul spre pocăinţă spunând însă că cineva mai  mare decât el va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc. Această mărturisire a Dumnezeirii lui Iisus a fost misiunea principală a Sfântului Ioan Botezătorul ca pregătire pentru venirea Mântuitorului şi ca adeverire că Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul lui Dumnezeu întrupat”, a spus Preafericirea Sa.

 

Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate

 

Sărbătoarea de astăzi amintește de uciderea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, la propunerea Irodiadei, o femeie desfrânată, executarea sa fiind ordonată de Irod, un rege care și-a pierdut rațiunea prin beție și petreceri peste măsură.

În cuvântul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a îndemnat pe toți creștinii să fie cumpătați, să se înfrâneze și să se pocăiască, pentru că beția și desfrânarea fac foarte mult rău societății.

„Beția și desfrânarea aduc foarte multe rele în popor, o mulțime de certuri, divorțuri, bătăi, de suferințe sunt create în familie din cauza beției și a desfrânării, o mulțime de copii se nasc cu deficiențe din cauza părinților bețivi. Există foarte mult rău social care decurge din aceste patimi și, desigur, combinate cu mândria, cu lipsa de smerenie, cu neascultarea”,  spus Preafericirea Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, în acest sens, că Sfântul Ioan Botezătorul este un dascăl al pocăinței și al vieții cumpătate, un dascăl al virtuților, un dascăl al unei vieți sociale umane, drepte.

 

Sfântul Ioan Botezătorul este un model de viaţă creştină

 

Patriarhul României  a mai spus că Sfântul Ioan Botezătorul este un exemplu pentru toți oamenii, indiferent de vârstă și profesie.  El ne arată cum putem să intrăm în Împărăția lui Dumnezeu.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un mare dascăl, deşi nu a scris nimic, al programului intrării în Împărăţia lui Dumnezeu şi anume: pocăinţa, postul unit cu rugăciunea şi fapta de milostenie; deci, mare dascăl al înfrânării prin viaţa sa şi prin propovăduirea sa. Sfântul Ioan Botezătorul avea vârsta de 32 de ani când a fost decapitat. El este şi un model de viaţă creştină şi un îndemn la viaţă cumpătată pentru tineri, pentru copii, pentru vârstnici, pentru toate categoriile de oameni indiferent de vârstă şi de profesie şi dorul lui fierbinte este şi astăzi să aducă cât mai mulţi oameni în Împărăţia lui Dumnezeu”, a mai spus Preafericirea Sa.

***

Sfântul Ioan Botezătorul este cunoscut în mod special pentru sfinţenia vieţii lui, pentru severitatea ascezei şi râvna înflăcărată după dreptate şi după cele cereşti. A fost denumit de imnologii Bisericii ‘înger în trup’ sau ‘înger omenesc’. Biserica Ortodoxă a închinat Sfântului Ioan Botezătorul şase sărbători: Zămislirea lui – 23 septembrie; Naşterea – 24 iunie; Soborul lui – 7 ianuarie; Tăierea capului – 29 august; Prima şi a doua aflare a capului – 24 februarie; a treia aflare a capului său – 25 mai.

%d blogeri au apreciat: