SFÂNTUL NECTARIE, CINSTIT LA MĂNĂSTIREA RADU VODĂ

Patriarhul României a săvârşit aici Sfânta Liturghie :

Sfântul Nectarie, cinstit la Mănăstirea „Radu Vodă“

Marius Nedelcu

Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost prăznuit ieri în mod special la Mănăstirea „Radu Vodă” din Bucureşti, unde numeroşi credincioşi au cinstit sfintele lui moaşte şi s-au rugat la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Din ajunul sărbătorii Sfântului Nectarie, numeroşi credincioşi au venit la Mănăstirea „Radu Vodă” din Bucureşti pentru a-şi îndrepta rugăciunile spre sfântul tămăduitor. Moaştele sale, aşezate anul acesta într-o raclă nouă sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Înalt Preasfinţitul Mitropolit Efrem de Ydra, Spetses şi Eghina, cu ocazia hramului Catedralei patriarhale, au fost scoase în procesiune din biserica mănăstirii şi aşezate în curtea aşezământului într-un baldachin pentru a fi cinstite de pelerini. Ieri, biserica mănăstirii a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi care au venit să participe la Sfânta Liturghie, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Episcop-vicar Varsanufie Prahoveanul, înconjuraţi de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal de la Cabinetul patriarhal, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele arhimandrit Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele protoiereu Pompiliu Dinu de la Protoieria III Capitală, părintele arhimandrit Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii „Radu Vodă”, împreună cu preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie a participat şi Bogdan Tătaru-Cazaban, ambasadorul României la Vatican.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul de învăţătură că adevăratul păstor al Bisericii se vede după starea de jertfelnicie şi sacrificiul permanent pentru credincioşi, având ca suport iubirea şi grija pastorală. „Evanghelia ne arată că demnitatea celor care-i păstoresc pe credincioşi vine din dăruirea de sine jertfelnică. Păstorul cel bun se deosebeşte de cel plătit, de cel care caută doar să câştige material, prin faptul că el nu se uită la câştigul propriu, ci la ce câştigă cei păstoriţi, şi câştigul cel mai mare este mântuirea şi viaţa veşnică. Ce folos de lucrurile adunate în jurul nostru în lumea aceasta dacă nu luăm cu noi nimic în lumea cealaltă. Ceea ce luăm cu noi este înlăuntrul nostru, în sufletul nostru, este starea duhovnicească, a comorilor din suflet, adunate prin credinţă sinceră, pocăinţă puternică şi prin fapte bune”, a spus Preafericirea Sa. Păstorul duhovnicesc este nelipsit în lucrarea lui de Sfânta Scriptură şi Sfintele Taine ale Bisericii. „Cuvântul păstor transferat în Biserică pe plan duhovnicesc înseamnă călăuzirea unei comunităţi pe calea mântuirii. Precum păstorul cunoaşte căile care duc la izvoarele curate şi la păşunea sănătoasă, a păstori duhovniceşte înseamnă a hrăni pe credincioşi din lanurile Sfintei Scripturi şi a-i adăpa cu harul sau apa cea vie din Sfintele Taine ale Bisericii”, a arătat Patriarhul României. De asemenea, Preafericirea Sa a vorbit şi despre viaţa Sfântului Nectarie, care a vindecat lumea prin răbdarea, smerenia şi blândeţea lui, fiind unul dintre cei mai iubiţi sfinţi ai vremurilor apropiate de noi. „Prin prezenţa sa modestă la mănăstire, lucrând în grădină, împlinind lucrări obişnuite, şi în acelaşi timp prin rugăciune şi sfătuirea credincioşilor ne arată că era un om smerit, înţelept şi, mai ales, milostiv. Avea milă de popor. Această compasiune sau iubire milostivă şi smerită este lucrarea iubirii milostive a Preasfintei Treimi prin sfinţii săi”, a spus Patriarhul României.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a făcut şi o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Maxim al Bisericii Ortodoxe Bulgare, care a trecut la Domnul marţi, 6 noiembrie, şi a fost înmormântat ieri. La sfârşit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui stareţ Nectarie mai multe cărţi liturgice şi volume despre îngrijirea bolnavilor şi semnificaţia Tainei Sfântului Maslu, iar credincioşilor, în semn de preţuire, iconiţe cu chipul Sfântului Nectarie. De asemenea, obştea Mănăstirii „Radu Vodă” a dăruit Patriarhului României o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie pictată pe lemn.

Sursa: Ziarul Lumina

%d blogeri au apreciat: