Sinaxa Primaţilor de Biserici Ortodoxe se apropie de final

3

Primaţii Bisericilor Ortodoxe, reuniţi la Centrul Ortodox de la Chambésy – Geneva, Elveția, s-au decis asupra mai multor teme care vor fi discutate la Sfântul şi Marele Sinod. Prima hotărâre luată în cadrul sinaxei de la Geneva a vizat schimbarea locului desfăşurării Sinodului Panortodox din anul 2016. Concluziile sinaxei vor fi validate, în cursul zilei de astăzi (27 ianuarie 2016), de către Întâistătătorii şi reprezentanţii Bisericilor Ortodoxe locale, urmând ca ulterior să fie făcute publice.

     Sfântul şi Marele Sinod va avea loc în Creta

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au hotărât ca Sfântul şi Marele Sinod să aibă loc în insula grecească Creta. Locul de desfăşurare a Sinodului Panortodox a fost schimbat datorită contextului geopolitic actual, dar şi pentru că s-a dorit organizarea acestui eveniment important într-o ţară eminamente ortodoxă.

„Sinodul (Panortodox – n.r.) nu va mai avea loc la Constantinopol, în Biserica Sfânta Irina, ci în Creta deoarece s-a dorit organizarea lui într-o ţară ortodoxă”, a precizat pr. Teodor Gradinaciuc, director programe Radio TRINITAS, prezent la eveniment.

Cu o zi înainte de începerea lucrărilor sinodului, în Duminica Rusaliilor (19 iunie 2016), Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe vor coliturghisi pentru a oferi lumii o mărturie a unităţii şi fraternităţii Ortodoxiei universale.

     Ordinea de zi

În cadrul lucrărilor sinaxei au fost aprobate mai multe teme cuprinse în ordinea de zi a Sfântului şi Marelui Sinod. După cum a declarat pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, temele aprobate sunt: diaspora ortodoxă; modul de acordare şi proclamare a autonomiei unei Biserici locale; importanţa postului şi respectarea lui astăzi; relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine, deci cu celelalte Biserici şi confesiuni creştine şi misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană”.

     Regulamentul de organizare şi funcţionare a Sfântului şi Marelui Sinod

Totodată, în cadrul lucrărilor sinaxei, a fost adoptat Regulamentul de organizare şi funcţionare a Sinodului Panortodox. Acest regulamentul cuprinde 16 articole şi se ocupă mai întâi de definiţia Sfântului şi Marelui Sinod apoi de structura lui, de atribuţiile preşedintelui şi multe alte aspecte practice din punctul de vedere al invitaţiilor care se vor face către celelalte Biserici creştine şi organizaţii internaţionale, a adăugat Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon.

Lucrările sinaxei se vor încheia miercuri, 27 ianuarie 2016.

Sursa: basilica.ro