NOI SFINŢI ÎN UCRAINA: SCHIARHIEPISCOPUL ANTONIE CU SFINTE MOAŞTE, SCHIARHIMANDRITUL TEOFAN ŞI PROTOIEREUL SERGHIE BONDARENKO. SĂ AVEM PARTE DE RUGĂCIUNILE LOR!

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a binecuvântat proslăvirea unor noi sfinţi cinstiţi pe plan local

Arhiep. Antonie

La şedinţa din 14 iunie 2011 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care s-a desfăşurat sub preşedinţia Preafericitului Mitropolit Vladimir al Kievului şi a toată Ucraina, a fost ascultat raportul Arhiepiscopului Ioan de Herson şi Tavri, preşedintele Comisiei de canonizare a sfinţilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

 Vlădica Ioan a înaintat spre examinare Sinodului propunerea de aşezare în rândul sfinţilor locali din Lavra Peşterilor din Kiev cu hramul Sfintei Adormiri a Maicii Domnului pe Arhiepiscopul Antonie (Abaşidze) (†1942), comunică Sedmitza.ru.

 După ce a examinat viaţa, nevoinţele, faptele şi minunile lui şi luând în considerare cinstirea de către popor a vlădicii Antonie, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a hotărât: să binecuvinteze proslăvirea şi cinstirea locală a Schiarhiepiscopului Antonie (Abaşidze) în rândul mărturisitorilor, să aprobe reprezentarea lui iconografică, iar rămăşiţele cuviosului schiarhiepiscop Antonie să fie considerate sfinte moaşte.

Schiarhim. Teofan Medvedev

Sinodul a hotărât ca pomenirea Sfântului Cuvios Schiarhiepiscop Antonie Mărturisitorul să se facă pe 19 octombrie/1 noiembrie, în ziua adormirii lui (jurnalul nr. 21).

Totodată, în şedinţa Sinodului a fost ascultat raportul Arhiepiscopului Ioan de Herson referitor la aşezarea în rândul sfinţilor cinstiţi pe plan local în eparhia Nejin a Schiarhimandritului Teofan (Medvedev) († 1977).

 Sinodul a binecuvântat proslăvirea şi cinstirea pe plan local a Schiarhimandritului Teofan în rândul cuvioşilor. Pomenirea cuviosului Teofan Râhlovski a fost fixată pe 23 decembrie/5 ianuarie, în ziua adormirii lui (jurnalul nr. 22).

 Sinodul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a binecuvântat aşezarea în rândul sfinţilor locali ai eparhiei Kievului pe protoiereul Serghie Bondarenko († 1937) (jurnalul nr. 23).

Sf Stefan Nalivajko

Pe baza raportului Arhiepiscopului Filip de Poltava şi Mirgorod, Sinodul a binecuvântat fixarea datei de 29 septembrie/12 octombrie pentru prăznuirea locală a Soborului Sfinţilor de la Poltava (jurnalul nr. 24).

După ce a examinat raportul Arhiepiscopului Luca de Zaporojie şi Melitopoli, Sinodul a binecuvântat introducerea numelui noului mucenic Ştefan Nalivaiko (originar din oraşul Melitopoli, regiunea Zaporojie) în Soborul noilor mucenici şi mărturisitori ai eparhiei Zaporojie (pomenirea pe 1/14 noiembrie) (jurnalul nr. 25).

 După ce a ascultat raportul Episcopului Elisei de Berdian şi Litoral, Sinodul a luat hotărârea ca prăznuirea Soborului noilor mucenici din Berdian să se facă în joia din a treia săptămână după Paşti (jurnalul nr. 26).

Patriarhia.ru

(traducere: https://acvila30.ro, sursa: http://centralnoe-blagochinie.ru/detail.php?ID=946)