Slujba de canonizare a egumenei Parascheva (Rodimţeva)

În mănăstirea Sfintei Treimi din Toplov-ul Crimeii a fost oficiată

 slujba de canonizare a egumenei Parascheva (Rodimţeva)

            Pe 11 iulie 2010 în mănăstirea de maici „Sfânta Treime” din Toplov, Preafericitul Vladimir, Mitropolitul Kievului şi al întregii Ucraine, în co-slujire cu ÎPS Lazăr, Mitropolit de Simferopol şi Crimeea, episcopii Alexandru de Pereiaslav-Hmelniţki (secretarul Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Ucrainene), Alipie de Djankoi şi Razdolne, a prezidat Dumnezeiasca Liturghie în timpul căreia a fost oficiată slujba de canonizare a egumenei Parascheva (Rodimţeva).

        După Vohodul mic a fost oficiată ultima panihidă pentru cuvioasa nevoitoare răposată, după care au luat cuvântul doi ierarhi. Mitropolitul Lazăr de Simferopol şi Crimeea şi episcopul Alipie de Djankoi şi Razdolne au dat citire hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene referitoare la trecerea în rândul sfinţilor cinstiţi pe plan local a egumenei Parascheva (Rodimţeva) cu stabilirea datei de pomenire pe 20 noiembrie (Jurnalul nr. 7 din 25 martie 2009), precum şi vieţii sfintei nou-proslăvite.

         După aceasta, în timpul cântării troparului sfintei nou-proslăvite a fost adusă din altar icoana ce o înfăţişează pe sfântă, iar Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Preafericitul Mitropolit Vladimir, a făcut prima închinăciune cu rugăciune înaintea chipului sfânt al Preacuvioasei Parascheva.  După aceea, modelul arhipăstorului a fost urmat de ceilalţi ierarhi şi clerici co-slujitori. Arhiereii şi toţi cei care s-au rugat în locaş au cântat „Mărimurile” Preacuvioasei Parascheva şi astfel au proslăvit-o în rândul sfinţilor.

      După citirea Evangheliei, Preafericitul Mitropolit Vladimir a ţinut credincioşilor o predică referitoare la dobândirea sfinţeniei şi la esenţa vieţii sfinte în Hristos.

      La sfârşitul Liturghiei a fost oficiat un Tedeum sărbătoresc cu polihroniu pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ierarhii, clericii şi toţi creştinii ortodocşi.

(sursa: http://tv.orthodoxy.org.ua; traducere: Paula Oprea)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: