SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN EPISCOPIA SLATINEI (Duminica Slăbănogului)

SLUJIRE ARHIEREASCĂ ÎN EPISCOPIA SLATINEI

(Duminica Slăbănogului)

Duminică, 26 mai, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii în Parohia Bacea din localitatea Movileni.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Sebastian a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit Evanghelia Duminicii Slăbănogului,

o Evanghelie din care noi trebuie să reţinem două lucruri:  primul lucru este că am trecut cu toţii în viaţă prin momente ca cel al paralizatului de astăzi, când nu mai avea cine să-l ajute. Tot aşa şi noi am trecut sau vom trece prin astfel de momente de cumpănă, când nu ne mai pot ajuta nici părinţii, nici copiii, nici vecinii, nici prietenii, nici doctorii, dar să ne aducem aminte atunci de slăbănogul de astăzi căruia i se părea că nu mai are pe nimeni. Însă pentru el s-a găsit Cineva: Dumnezeu, care este mai presus şi decât părinţii şi decât soţul sau soţia şi decât copiii şi decât orice alt ajutor din lumea aceasta. El nu numai că ne poate ajuta, dar minuni poate să săvârşească în viaţa noastră dacă vom şti să ne rugăm şi să avem credinţă în El, aşa cum a avut şi paralizatul de astăzi.

În evanghelia de azi citim şi că după ce Iisus l-a vindecat pe paralizat, s-au găsit câte unii să arunce cu „noroi” şi să caute să zădărnicească bucuria minunii care s-a întâmplat celui vindecat. În această atitudine a cârtitorilor din evanghelie parcă recunoaştem pe apropiaţii noştri care se uită cu răutate la noi atunci când ne merge bine şi ni se întâmplă câte o bucurie, sau chiar şi noi înşine ne putem surprinde câteodată că suntem răutăcioşi, neputincioşi să ne bucurăm de bucuria aproapelui nostru, a vecinului nostru, a fratelui nostru, a prietenului nostru, a tuturor din jurul nostru şi parcă le dorim răul. Noi nu trebuie să fim aşa, şi acesta este al doilea lucru pe care trebuie să ni-l dorim ascultând evanghelia aceasta: să căutăm să nu fim niciodată răutăcioşi pe ceilalţi, ci să ne bucurăm de reuşitele lor, de bucuriile lor, de împlinirile lor. Dumnezeu nu vrea să fim răi, nici răutăcioşi şi nici invidioşi, iar dacă ne surprindem vreodată fiind astfel, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne ierte şi să ne ajute să fim buni, ca să ne bucurăm de succesele şi de bucuriile apropiaţilor noştri.

Sursa: http://www.episcopiaslatinei.ro/2013/05/27/liturghie-arhiereasca-in-parohia-bacea/