Slujirea Patriarhului Chiril de Înălţarea Cinstitei Cruci a Domnului la biserica „Sfântul ierarh Nicolae” (Photo, Video)

Slujirea Patriarhului Chiril de Înălţarea Cinstitei Cruci a Domnului la biserica „Sfântul ierarh Nicolae”

 

*

La 27 septembrie 2013, de sărbătoarea Înălţarea Cinstitei şi de Viaţă Făcătoarei Cruci a Domnului, Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat cinul marii sfinţirii a bisericii în cinstea sfântului ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni, în Pyjy, or. Moscova, şi Dumnezeiasca liturghie în biserica nou sfinţită.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a sfinţit pristolul în cinstea Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

În timpul Liturghiei a fost oficiată hirotonia arhimandritului Ghermoghen (Seryi) în treapta de episcop de Miciurinsk şi Morşansk (Mitropolia de Tambov).

Împreună cu Sanctitatea Sa au slujit: mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Tambov şi Rasskazovo Feodosii; arhiepiscopul de Istra Arsenii, primul vicar al Preafericitului Patriarh pentru or. Moscova; arhiepiscopul de Tobolsk şi Tiumeni Dimitrii; episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Uvarovo şi Kirsanov Ignatii; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova; protoiereul Vsevolod Ceaplin, preşedintele Departamentului Sinodal pentru relaţiile între Biserică şi societate; protoiereul Nicolai Krecetov, blagocinul districtului Moscvoretski, or. Moscova; protoiereul Alexandr Şargunov, parohul bisericii în cinstea sfântului ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni în Pyjy; ieromonahul Misail (Sarafanov), secretar responsabil la Direcția executivă a Patriarhiei Moscovei; clerul or, Moscova.

Au cântat corul bisericii „Sfântul ierarh Nicolae” în Pyjy (regent – Svetlana Gaidabora) şi corul seminarului teologic din Tobolsk (regent – protoiereul Igor Hmeliov).

În timpul serviciului divin Preafericitul Patriarh Chiril a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Roman Bogdasarov, vicepreşedintele interimar al Departamentului Sinodal pentru relaţiile între Biserică şi societate, clericul bisericii „Sfântul ierarh Nicolae” pe Trei Coline.

Predica înainte de împărtăşanie a ţinut-o protoiereul Boris Levşenko, clericul bisericii „Sfântul ierarh Nicolae, Făcătorul de Minuni” în Kuznetskaia sloboda.

După terminarea Liturghiei Întâistătătorul l-a îndrumat pe episcopul Ghermoghen pentru slujire şi i-a înmânat toiagul de arhiereu. Conform tradiţiei, episcopul nou hirotonit a dat credincioşilor prima sa binecuvântare arhipăstorească.

Întâistătătorul Bisericii Ruse, ierarhii şi clerul, care au coslujit cu Sanctitatea Sa, s-au închinat Crucii Domnului.

În numele clerului şi enoriaşilor Preafericitul Stăpân a fost salutat de parohul bisericii protoiereul Alexandr Şargunov, care i-a adus în dar Întâistătătorului Bisericii Ruse copia icoanei Maicii Domnului de la Kazani.

Preafericitul Patriarh Chiril s-a adresat către credincioşi cu o predică. Întâistătătorul a adus în dar bisericii icoana sfântului mucenic Serghie Florenski.

***

Biserica de lemn „Bunavestirea Maicii Domnului”, care s-a aflat pe locul bisericii actuale „Sfântul ierarh Nicolae” în Pyjy, a fost fondată circa în anul 1583. Parohia ei consta din arcaşii din regimentul stolnicului Filosofov.

În timpul domniei ţarului Alexii Mihailovici regimentul de arcaşi al lui Filosofov a fost trimis pentru ducerea slujbei în Kiev. Ei au fost înlocuiţi de arcaşii regimentului lui Bogdan Pyjov, de la al cărui nume biserica şi-a căpătat denumirea actuală. În acest răstimp (aproximativ anul 1657) s-a efectuat construcţia bisericii de piatră în cinstea Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, care există până în zilele noastre. În anul 1691, în biserică au fost construite două altare: primul altar în cinstea sf. ier. Nicolae Făcătorul de Minuni – cu sârguinţa regimentului din Pyjy; al doilea – în cinstea cuvioşilor Antonie şi Feodosie de la Pecerska – la dorinţa arcaşilor kieveni din regimentul lui Filosofov. În anul 1858, hramul în cinstea cuvioşilor Antonie şi Feodosie a fost anulat, însă sărbătorirea cuvioşilor se săvârşeşte cu solemnitatea de mai înainte.

Biserica era amenajată şi renovată în repetate rânduri. În anul 1812 biserica a fost devastată de francezi şi doar în anul 1848 a început restaurarea şi amenajarea ei planificată, care a continuat mai bine de 40 de ani. Toţi aceşti ani ctitorul şi şeful Consiliului de tutelă a biserici a fost starosta I.A. Leamin.

În anii de prigonire în biserică au slujit trei sfinţi canonizaţi din rândul noilor mucenici şi mărturisitori ai Rusiei – cuviosul mărturisitor Gavriil (Igoşkin), parohul bisericii în perioada 1928–1934, sfântul mucenici Nicolai (Pomerantsev) şi muceniţa Tatiana (Grimblit), psalmist. 

Biserica a fost închisă în anul 1934. În interior a fost reconstruită: altarul principal a fost divizat în trei nivele, în sala de agape a fost amenajată o cameră de acustică. În biserică pe parcurs s-a aflat un cămin pentru constructori, un laboratoral narkomatului construcţiei de maşini, ateliere de cusătorie „Rosmonumentiskusstvo”.

Locaşul sfânt a fost restituit Bisericii la 27 septembrie 1990. La 13 noiembrie 1990, prin decretul Preafericitului Patriarh Alexii II, paroh al bisericii a fost numit protoiereul Alexandr Şargunov. Primul serviciu divin a avut loc la 11 iulie 1991, însă încă mai mult de o jumătate de an în altarul principal au funcţionat atelierele „Rosmonumentiskusstvo”.

Iconostasele din altarele în cinstea Bunei Vestiri a Maicii Domnului şi a sf. ier. Nicolae au fost create de iconograful I.V. Klimenko în anii 1992-2003. În altarul în cinstea sf. ier. Nicolae s-au păstrat picturile de la finele secolului al XIX-lea, executate de pictorul A. Sokolov.

În anul 1993, la binecuvântarea Preafericitului Patriarh Alexii II, în biserică a fost sfinţit al treilea altar în cinstea sfântului mucenici Vladimir al Kievului şi a tuturor noilor mucenici şi mărturisitori ai Rusiei.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii