STEAGURILE ŢĂRII MOLDOVEI DIN PERIOADA DOMNIEI LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT

STEAGURILE ŢĂRII MOLDOVEI DIN PERIOADA DOMNIEI LUI ŞTEFAN CEL MARE ŞI SFÂNT


Steagul Moldovei din perioada domniei lui Ştefan cel Mare era roşu, având capul de bour cu stea între coarne şi fiind flancat de soare şi lună. Din această perioadă (mai precis 1488) datează şi imaginea steagului domnesc al lui Ştefan în gravura lui I. Kukullo redând bătălia de la Baia din 1467: flamură lungă şi îngustă, încărcată cu benzi verticale paralele cu hampa (fasciile stemei de familie) şi stema Moldovei (capul de bour) în jumătatea dinspre hampă.

 

În anul 1500 Ştefan cel Mare a dăruit mănăstirii Zografu din Sfântul Munte Athos două steaguri, care figurează mai jos.

Fundalul primului drapel era de culoare roşie (între timp steagul a fost recondiţionat şi aplicat pe o stofă de catifea de culoare vişinie), măsurând 1,2 × 0,9 metri. Faţa steagului îl prezintă pe Sfântul Gheorghe străpungând balaurul. Icoana Sfântului Gheorghe este artistic brodată pe atlas roşu, cu fire de aur, argint şi mătase albă, verde şi roşie. Sfântul Gheorghe şade pe tron, pe o perină roşie, trăgând spada din teacă cu stânga în timp ce cu dreapta trage de gardă, şi zdrobind sub picioarele lui balaurul cu trei capete, ce se încolăceşte pe sub tron. Doi îngeri coborând din cer îi aduc, cel de la dextra o sabie, iar cel de la senestra un scut încrustat cu pietre scumpe, şi-i pun pe cap o frumoasă coroană, împodobită şi ea cu două rânduri de pietre scumpe. În jurul capului sfântului şi pe marginea icoanei sale se află următoarea inscripţie în limba greacă: „Sfântul Gheorghe din Capadocia”. Steagul este încadrat pe margini cu următoarea înscripţie slavonească în litere de aur (galben): „O, îndelung răbdătorule şi de biruinţi purtătorule, mare mucenice Gheorghe, cela ce la nevoi şi în năpaste eşti grabnic apărător şi fierbinte ajutător, şi celor întristaţi bucurie nespusă, primeşte de la noi şi această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ştefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn Ţării Moldovei, şi-l păzeşte pe el neatins în acest veac şi în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin! Şi s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.

Al doilea steag, de forma prapurilor bisericeşti, are în lungime un metru, şi aproximativ tot atâta în lăţime. În partea de jos se prelungeşte cu trei colţuri. Câmpul pînzei este din atlas roşu. Pe faţa steagului este reprezentat Sfântul Gheorghe, călare pe un cal alb, omorând cu suliţa balaurul. Icoana sfântului este bogat lucrată cu fir de argint, aur şi mătase albă, roşie şi verde. Mantia sfântului este roşie. Icoana este încadrată cu litere de aur în limba slavonească: „Ca un izbăvitor al celor robiţi şi săraci folositor, neputincioşilor doctor, împăraţilor ajutor, purtătorilor de biruinţă mare mucenice Gheorghe, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”. Pe cealaltă faţă este reprezentată scena botezului Domnului, încadrată de o altă inscripţie în slavonă.

Sursa:http://logos.md