Un mare mărturisitor a plecat la Domnul: Părintele Oprea Crăciun

Un mare mărturisitor a plecat la Domnul: Părintele Oprea Crăciun

 

Parcă stăm la o cumpănă dintre lumi şi rămânem, pe an ce trece, mai singuri şi mai săraci…” Răzvan Codrescu

Cu multă durere am aflat că astăzi unul dintre supraviețuitorii Experimentului Pitești, părintele Oprea Crăciun, un minunat preot mărturisitor din comuna Cinciș – Hunedoara, a plecat la Domnul.

Părintele Crăciun a fost arestat în anul 1948, fiind condamnat de Tribunalul Militar din Timișoara, pentru “uneltire împotriva ordinii sociale”, cunoscând terorile din inchisorile comuniste din Arad, Oradea, Timișoara, Gherla, Pitești, Aiud, Jilava, iar mai apoi, la Canal. L-a cunoscut îndeaproape pe părintele Arsenie Boca și a fost duhovnicul părintelui Ioan Sabău. Era imposibil să nu fii molipsit de dragostea sa, de bucuria unei trăiri cum rar mi-a fost dat să întâlnesc.

La Pitești s-a pus problema “reeducării”, de către Bogdanovici și Țurcanu; erau condamnați, însă lucrau în serviciul Securității. Au început să ne bată, pentru orice; dacă nu te mișcai repede, puneau bâta pe tine. Timp de câteva luni ne-au dat numai varză, fiartă în apa ei. Nu aveai chip nici să te scoli de pe pat. Pe niște fiare dormeam. Iar când eram mulți, dormeam pe jos. O parte din detinuţi au hotărât „să-și schimbe atitudinea”, adică să treacă de partea torționarilor, împotriva colegilor de celule. Atunci s-a pornit învrăjbirea. Cei care voiau să-și schimbe atitudinea aveau la îndemână bâte. Și ne-au lovit în cap, ne-au bătut zdravăn!” Părintele Oprea Crăciun despre perioada petrecută la Închisoarea Pitești.

Părintele Crăciun vorbește despre Părintele Arsenie Boca într-un frumos interviu (acordat lui Valentin Iacob) aici.

L-am întâlnit în vara anului trecut iar în câteva luni programasem o nouă vizită. Din păcate nu se mai poate, dar am rămas cu o imensă bucurie că am cunoscut un exemplu de mărturisitor.

Dumnezeu să-l așeze în ceata drepților!

Sursa: http://trandafirescu.wordpress.com/2012/04/08/un-mare-marturisitor-a-plecat-la-domnul-parintele-oprea-craciun/

 
 
%d blogeri au apreciat: