Universitatea „Sfântul Clement de Ohrida” aniversează 125 de ani

Universitatea „Sfântul Clement de Ohrida” aniversează 125 de ani

 

 

 

În seara zilei de 24 noiembrie 2013, în ajunul sărbătorii Sfântului Clement de Ohrida (patronul Universității din Sofia), cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, a fost săvârșită slujba Vecerniei în capela Universității de către IPS Mitropolit Gabriel de Lovech alături de un sobor de preoți și diaconi.

Cea mai veche instituție de învățământ superior din Bulgaria, Universitatea „Sfântul Clement de Ohrida” din Sofia a împlinit anul acesta 125 de ani de la înființare.

Înființată în 1888 și numită după una din cele mai proeminente figuri iluministe ale Bulgariei, Sfântul Clement de Ohrida, Universitatea și-a serbat împreună cu Biserica Ortodoxă, ocrotitorul.

În ultimii ani, festivitățile au fost marcate de proteste si mitinguri ale studenților și profesorilor, împotriva reducerilor bugetare. Argumentul principal al protestatarilor a fost că subcotarea educației și științei unei țări duce, în mod inevitabil,  la o prăbușire, nu numai spirituală, ci și socială și economică.

traducere şi adaptare: Mihai-Alex Olteanu pentru DOXOLOGIA.RO
sursa: http://www.novinite.com

%d blogeri au apreciat: