Vecernia Cincizecimii oficiată de Patriarhul Ecumenic la Catedrala Sfântul Tit din Heraklion, în prezența Întâistătătorilor

Vecernie Cincizecime

Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au început sărbătorirea Pogorârii Sfântului Duh sâmbătă seara, 18 iunie 2016, la Catedrala Sfântul Tit din Heraklion, participând la slujba Vecerniei praznicale. Slujba a fost oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

Vecernia praznicală a fost precedată de o slujbă de mulțumire (Doxologie) prezidată de Patriarhul Bartolomeu. A urmat o alocuțiune a Arhiepiscopului Irineu al Cretei, care a caracterizat alegerea insulei Creta ca loc de întâlnire al Sfântului și Marelui Sinod ca fiind o înaltă binecuvântare și onoare. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a făcut referire, de asemenea, la suferințele și greutățile prin care a trecut Biserica Apostolică a Cretei, care a oferit mulțime de martiri și neomartiri, cuvioși și drepți. În încheierea cuvântului său, Arhiepiscopul Cretei a menționat:

Ne rugăm intens și din adâncul inimilor noastre să aveți duhul jertfelniciei, fervoarea credinței, sfânta flacără a gândirii misionare și, mai presus de toate, dragostea lui Hristos care să vă însoțească în timpul lucrărilor Sfântului și Marelui Sinod și după finalizarea acestuia, în celelalte domenii ale vieții bisericești și slujirii voastre privind la lucrurile care ne stau înainte.

Ca răspuns, Patriarhul Ecumenic a transmis în numele tuturor Întâistătătorilor „un cuvânt de încurajare și rugăciune, că Hristos este Unul singur care împărățește și ține întregul univers în providența Sa. Cu toții mărturisim împreună cu toți Sfinții, cu o gură și o inimă, că Hristos este totul, acum și pururea și în vecii vecilor”.

Mâine dimineață, la orele 08.00 a.m. va fi oficiată slujba Utreniei, după care va avea loc coliturghisirea Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe la Catedrala Sfântul Mina din Heraklion. Slujba va fi transmisă în direct prin livestreaming la adresa: https://www.holycouncil.org/live.

sursa: http://basilica.ro/vecernia-cincizecimii-oficiata-de-patriarhul-ecumenic-la-catedrala-sfantul-tit-din-heraklion-in-prezenta-intaistatatorilor/