VEDENIA UNUI SOBOR CERESC

VEDENIA UNUI SOBOR CERESC

cei-trei-sfinti-noi-ierarhi.jpg

Un pustnic athonit s-a rugat ca Dumnezeu sa ii descopere locul ceresc in care ajunsese dupa moartea sa Sfantul Grigorie Palama. A vazut in vedenie un sobor minunat, din care faceau parte Sfintii Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, dimpreuna cu Sfantul Grigorie al Nissei, cu Sfantul Chiril al Alexandriei si cu o multime de sfinti cuvantatori de Dumnezeu. Acestia voiau sa dea o marturisire de credinta. In sfarsit pustnicul i-a auzit pe toti cum ziceau: “Nu ne este cu putinta sa intarim aceasta hotarare fara Grigorie, Ierarhul Thessalonicului“.

Sfintii au trimis un slujitor la Sfantul Grigorie Palama si acela i-a transmis: “Nu este cu putinta ca soborul sa intareasca hotararile sale fara a te avea de fata“.

Cand Sfantul Grigorie Palama a venit, ceilalti ierarhi l-au asezat la loc de cinste, langa Sfintii Trei Ierarhi. Si sfantul a intarit prin cuvantul sau marturisirea sinodului…

Aceasta minune ne ajuta sa intelegem de ce Biserica a randuit ca Sfantul Grigorie sa fie praznuit intre cei trei noi mari ierarhi, alaturi de Sfantul Fotie cel Mare si Sfantul Marcu al Efesului.

Este o datorie pentru fiecare crestin, dar mai cu seama pentru orice seminarist, student teolog, diacon sau preot sa citeasca vietile acestor mari eroi ai credintei cu luare aminte. Pentru ca, lepadand marturia acestor sfinti, ne lepadam de Insusi Hristos care a vorbit prin ei…“.

(Danion Vasile, pe coperta cartii “Viata si nevointele celui intre sfinti Parintelui nostru Grigorie Palama, Arhiepiscopul Thessalonicului”, Editura Egumenita)

Sursa: http://paroissemulhouse.free.fr