„Bombă” din partea Arhiepiscopului Cehiei la adresa unităţii ortodocşilor! (subtitrare EN)

rastislav

„Bombă” din partea Arhiepiscopului Cehiei

la adresa unităţii ortodocşilor!

Marţi, 9 iunie 2015 

Autor: Emilios Polyghenis 

Caracterizări foarte dure la adresa Patriarhiei Ecumenice, a arhiereilor din Fanar, a Eladei şi Ierusalimului foloseşte Arhiepiscopul Cehiei Rastislav într-o înregistrare video revelatoare pe care a dă publicităţii Romfea.gr.

Noul Arhiepiscop al Cehiei pune o bombă la temelia unităţii ortodocşilor şi creează tensiuni în perspectiva convocării Sinodului Ecumenic Panortodox.

În înregistrarea video, care pare a fi filmată pe ascuns, Arhiepiscopul, doar la opt luni după alegerea sa – care a avut loc la începutul anului 2014, destăinuie celor prezenţi că termenul de „Biserica-Mamă” este un fel de erezie modernă. 

 „Biserica-Mamă nu este un termen corect. Dacă ar fi sa numim pe cineva cu un astfel de termen, s-ar cuveni să fie Biserica Ierusalimului sau Sfântul Munte Athos. Si, totusi, acest termen este folosit de către Patriarhia Ecumenică în toate scrisorile şi corespondenţa sa”, a spus.

Continuă spunând în această mini-consfătuire că „sunt oameni care sunt interesaţi doar de ambiţiile lor personale şi de ban. Acesta este adevărul şi sunt dezamăgit şi scârbit”.

Arhiepiscopul Cehiei Rastislav, referindu-se la scrisorile locţiitorului Bisericii locale, Mitropolitul Simeon de Olomuc şi Brno, pe care le-a citit, aşa cum a  spus, la întâlnirea sa cu Ministrul Culturii din Cehia, şi-a exprimat supărarea faţă de referirile mitropolitului Simeon la adresa Patriarhiei Ecumenice ca „Biserică-Mamă”, lucru pe care l-a caracterizat ca „inimaginabil”.

 „Din păcate”, a adăugat, „nu este ceva nemaiîntâlnit”. „Uitaţi-vă”, a continuat Întâistătătorul Bisericii Cehiei, „la istoria Patriarhiei Ecumenice şi veţi constata că pur şi simplu continuă ceea ce au făcut întotdeauna”.

În alt punct al „mărturisirii” sale faţă de alţi clerici, Arhiepiscopul Rastislav spune că „anul trecut, în vizita mea la Moscova, am auzit expresia „Eleni răi” şi, din păcate, este o caracterizare potrivită”.

„Ştiu”, adaugă, „că există simpatizanţi… şi eu personal am crescut în Elada şi am şi stareţ acolo”.

 „Respect spiritualitatea elenă, însă nu pot să fiu de acord cu obiceiurile şi interesele ierarhilor eleni. Acuză alte Biserici considerându-le „naţionaliste”, dar ei înşişi urmează un fascism prin prisma Ortodoxiei”.

Arhiepiscopul Cehiei se referă şi la Patriarhul Ierusalimului spunând că „recent a primit plângeri legate de Patriarhul Ierusalimului, deoarece pune piedici arabofonilor care vor să devină monahi, chiar dacă acolo este ţara lor”.

 „Are cineva dintre dumneavoastră vreo experienţă personală legată de arhiereii Patriarhiei Ecumenice?”,  întreabă Arhiepiscopul Cehiei.

 „Anul trecut l-a însoţit pe Patriarhul Ecumenic Episcopul care se numeşte al Myrelor şi liturghiseşte de 3-4 ori pe an în regiune pentru un autocar de pelerini ca şi când n-ar exista nimeni altul s-o facă. Arhiereii Tronului Ecumenic sunt episcopi titulari fără clerici, fără nici un credincios şi fără orase exacte sau orasele lor nu mai există acolo de veacuri, precum episcopii de Efes, de Calcedon şi Niceea. Când citeşti numele acestea par importante şi frumoase, însă în realitate reprezintă niste oameni care stau în birouri, iar politica lor este similară celei de birou. De ce să avem noi un complex de inferioritate faţă de ei?”, semnalează, printre altele, Arhiepiscopul Cehiei.

Puteţi vedea mai jos înregistrarea video revelatoare, cu subtitrare în limba engleză:

Traducere: https://acvila30.ro/ ; sursa: romfea.gr

Copyright
Această traducere ne aparţine şi este protejată de Legea Drepturilor de Autor, legea nr. 8/1996. Ea poate fi citată parţial [fragmentar] pe alte bloguri sau site-uri cu precizarea sursei sau link către pagina de unde provine [ https://acvila30.ro ], dar nu poate fi preluată de mass-media fără un acord scris.
Nu aveţi voie să copiaţi această traducere fără voia sau ştirea https://acvila30.ro.
Dacă aveţi nevoie sau vreţi să folosiţi în scopuri proprii această traducere, vă rugăm să ne contactaţi şi vom stabili atunci condiţiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: