Vizita Patriarhului la Eparhia de Hanty-Mansiisk. Sfinţirea capelei-far pe apă, stabilită pe locul unirii râurilor Irtyş şi Obi

Vizita Patriarhului la Eparhia de Hanty-Mansiisk. Sfinţirea capelei-far pe apă, stabilită pe locul unirii râurilor Irtyş şi Obi

 

Foto: S. Vlasov

La 19 septembrie 2013 Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat sfinţirea capelei-far pe apă, stabilită pe locul unirii râurilor Irtyş şi Obi în districtul autonom Hanty-Mansiisk – Iugra.

Pe iahtul „Taisia” Preafericitul Stăpân a sosit din Hanty-Mansiisk pe locul revărsării râului Irtâş în Obi, unde este instalată o capelă în cinstea sfântului ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni. De pe scara, coborâtă de pe bordul navei, Întâistătătorul Bisericii Ruse a oficiat sfinţirea capelei.

***

Prima capelă-far pe apă în Rusia a fost construită cu binecuvântarea episcopului de Hanty-Mansiisk şi Surgut Pavel în Nijnevartovsk de compania „Aganrecitrans”. Este coborâtă pe apă la 29 august 2013. 

Iniţiator al creării capelei a fost preşedintele consiliului filialei Asociaţiei porturilor şi al proprietarilor transportului fluvial S.G. Sandulov. Printre locuitorii autohtoni locul unirii celor două râuri Obi şi Irtyş se consideră deosebit, însă până acum nu a existat nici un însemn memorabil, care l-ar marca. Ideea creării capelei pe apă a fost recepţionată de toţi cu entuziasm. Înălţimea capelei este de 8 metri, greutatea – de 10 tone. Sub crucea, care încununează capela, se află focul farului. Cele opt icoane în nişele bisericii au o iluminare suplimentară. Capela este întărită de un ponton înecat. Săvârşirea serviciilor divine în interiorul capelei nu este prevăzută, a se apropia de ea se poate efectua doar cu ajutorul şalupei, având un personal tehnic, ce se ocupă de asigurarea cu energie electrică.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii