Vreți spitale, nu catedrale? Vă zice moșu’ unde e banii!

bani1

Nărodul e o specie periculoasă, nărodul cu convingeri rupe lanțul și mușcă prin gard – iar bezbojnicii sunt o categorie specială de nărozi. Orice bezbojnic știe sigur că din cauza bisericilor și a popimii nu se construiesc spitale, că popii înfulecă bugetul și construiesc biserici și nu se ajung banii de la buget, rămân copii fără educație materialist dialectică și bătrânii mor fără medicamente. Hai să le numărăm coane Fănică! Deci două la școala de fete? Să le numărăm coane Fănică, să le numărăm…

Am scociorât prin bugetul de stat să scot cifrele și să mă lămuresc cum stăm cu acest dezastru inimaginabil. Pentru 2014 nu am găsit cifrele pentru salariile popimii și banii cheltuiți pentru construcția de biserici. Cifrele sunt din proiectele de buget, execuțiile bugetare diferă – de exemplu în 2013 Ministerul Sănătății a avut alocate 8,67 miliarde, dar a cheltuit 9,78 miliarde. Am zis să simplific treaba și am lăsat doar proiectele în lei noi, am folosit ca unitate de măsură miliardul, să fie mai clar. Și avem așa:
2015
0,04 miliarde – construire biserici
0,28 miliarde – salarii popi
9,13 miliarde – educație
29,94 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 6,75 mlrd, CNAS: 23,19 mlrd)

2014
nu știu – construire biserici
nu știu – salarii popi
8,56 miliarde – educație
30,91 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 7,95 mlrd, CNAS: 22,86 mlrd)
2013
0,03 miliarde – construire biserici
0,26 miliarde – salarii popi
8,52 miliarde – educație
31,75 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 8,67 mlrd, CNAS: 23,08 mlrd)
2012
0,01 miliarde – construire biserici
0,24 miliarde – salarii popi
8,71 miliarde – educație
24,5 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 5,46 mlrd, CNAS: 19,04 mlrd)
2011
0,038 miliarde – construire biserici
0,24 miliarde RON – salarii popi
8,55 miliarde – educație
22,2 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,41 mlrd, CNAS: 17,82 mlrd)
2010
0,04 miliarde – construire biserici
0,27 miliarde – salarii popi
14,59 miliarde – educație
21,44 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,19 mlrd, CNAS: 17,25 mlrd)
2009
0,1 miliarde – construire biserici
0,27 miliarde – salarii popi
11,98 miliarde – educație
18,82 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,21 mlrd, CNAS: 14,62 mlrd)
2008
0,12 miliarde – construire biserici
0,16 miliarde – salarii popi
15,83 miliarde – educație
20, 74 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 4,96 mlrd, CNAS: 15,78 mlrd)
2007
0,067 miliarde – construire biserici
0,15 miliarde – salarii popi
11,91 miliarde – educație
16,86 miliarde – sănătate (Ministerul Sănătăţii: 3,86 mlrd, CNAS: 13 mlrd)

SURSE: buget CNASbugetul României

Situația este într-adevăr gravă, stat teocratic, popii înghit bugetul pe nemestecate. Să reținem că salariile popilor includ toate cultele nu doar pe bărboșii de ortodocși. Se vede clar, pe cifre, că din cauza construcției de biserici au de suferit școlile și spitalele.
Serios vorbind, spre biserici se mai duc niște bani din bugetele locale și alocări speciale ale guvernului, dar nu cred că dublează sumele din bugetul central. Cum este situația cu finanțarea bisericilor în alte state din UE puteți citi aici.
Eu nu sunt jurnalist de investigație specializat pe teme medicale precum Vlad Mixich, dar dacă aș fi, apăi eu aș face o serie de investigații să văd unde se duc anual zecile de miliarde de lei cheltuite pe sănătate în România. O investigație scrisă emoționant, dar cu nume de persoane, cu nume de firme, cu cifre, cu contracte. Ceva frumos, să saliveze de poftă procurorii când o citesc, să clănțăne cătușele pe la ușile șmecherilor.
Plânge țara de mila rezidenților și a medicilor fără viitor în rumânime. Medicii fără viitor sunt ăia proștii, care nu s-au lipit la o rețea de corporație fabricantă de medicamente. Plicul a rămas sfânt în spitale, medicii iau salarii de la stat și de la privat, aranjamentele cu medicamente merg înainte. Bugetul sănătății pe un an în România este mai mare decât bugetul întregii Republici Moldova – cum naiba să nu se fure ca la balamuc?
Bani pentru sănătate și educație sunt în România, sunt mulți – doar că se fură. La muncă procurori!

 

4 comentarii la „Vreți spitale, nu catedrale? Vă zice moșu’ unde e banii!”

 1. Voi popimea iarăși a-ți dat-o în dezinformare …sa nu uitam și porunca să nu minți
  dacă e sa ne dam cu părerea despre aceasta ..prefer sa îmi dau și eu părerea mea
  în calculul de mai sus nu ai luat în calcul și alte sume ..cum ar fi de exemplu.cheltuieli funcționale ..etc ..te-Ai referit doar la salarii și investițiile în construcții
  un calcul mai real sta așa găsisem undeva date …cum că B.O.R. ar avea alocat cam 0.32% din P.I.B. …și am făcut un joc de imaginație. ..sa vorbim puțin și în cifre….. sa îmi dau și eu cu părerea …PIB România an 2014 :660 miliarde lei noi (suma rotunda)×0.32%(alocare către B.O.R. din P.I.B.)=cam vreo 2 miliarde lei… asta dacă ne numărăm toți romanii numai din tara..ca așa se calculează PIB-UL doar ce e în tara produs …ne dau cam vreo 16 milioane;acum facem calculul …2 miliarde :16 milioane ..ne da suma de aproximativ 130 lei ..pe an …Pe lângă cei 130 lei ..B.O.R. mai încasează taxe cotizații. .etc..tot din banii populației, mai încasează și donații de la populație și la care se mai adaugă alocări de la bugetele locale ale primăriile (mai ales în campanii electorale )…care nu sunt luate in calcul de la alocarea din PIB …și uite așa se ridică biserici.P.S. …nu sunt Moise Guran să explic totul foarte pe înțeles, dar dacă as fi Moise cel biblic aș scrie mai o porunca :Să fie impozitate veniturile bisericilor indiferent care ar fi ele
  aici m-am referit la anul 2014 …îmi e destul ca să înțeleg că articul e dezinformator

 2. Finantistule, in afara faptului ca ai fost exmatriculat in clasa a IVa la halul in care scrii si te exprimi, manipulatorul de aici esti tu! Textul este despre banii alocati de Guvern, nu de banii pe care ii ia BOR separat. Alde #nuvremcatedrale tot trambiteaza ca din cauza faptului ca e BOR finantata de la stat nu avem noi spitale, pe cand cifrele din acest articol arata fara echivoc ca nu prea e asa. Aveti atata ura pe voi, ca nu mai stiti cum sa va scremeti sa gasiti nod in papura!

 3. Nu inteleg unde este dezimformarea?
  Articolul mi se pare unul de bun simt si la obiect, iar datele scrise in el pot fi verificate. In ultima perioada din ce in ce mai mult, lumea s-a pornit impotriva Bisericii. De ce? In toata tarisoara aceasta, bisericile sunt ridicate nu din grija si ajutorul statului ci din contributia enoriasilor. Contributii b e n e v o l e, da? Nimeni, nici un Parinte nu obliga si nu poate obliga oamenii sa dea bani la Biserica. Omul vine si da: ba pentru o Sfanta Liturghie, ba pentru o icoana, ba pentru saraci sau orfani etc. Dar nu il obliga nimeni pentru ca crestinul de rand stie ca da pentru sufletul lui.
  Ba mai mult, Catedrala Mantuirii Neamului este ridicata tot cu ajutorul oamenilor de rand, a crestinilor. Din ce cunosc, fiecare parohie din tara ajuta cu bani, la randul ei, ridicarea Catedralei din Bucuresti.
  Domnule „finantist” dumneavoastra scriti: „un calcul mai real sta așa găsisem undeva date …cum că B.O.R. ar avea alocat cam 0.32% din P.I.B…” „…asa gasisem?”… unde gasisei asa? 🙂

  Unde mai pui ca banii la care se face referire in articolul de mai sus „pleaca” la toate cultele din Romania.
  Este o problema ca Patriarhia Romana produce si comercializeaza diverse obiecte de cult, lumanari, icoane, carti? Eu nu vad… pana la urma fiecare se descurca cum poate, cert este ca statul nu contribuie mai cu nimic la tot ce vezi in jurul tau ca se construieste si este legat de Biserica Ortodoxa Romana

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: