Acasă > Predici > PREDICA MITROPOLITULUI AUGUSTIN DE FLORINA LA DUMINICA ÎNFRICOŞĂTOAREI JUDECĂŢI: CE ESTE IADUL?

PREDICA MITROPOLITULUI AUGUSTIN DE FLORINA LA DUMINICA ÎNFRICOŞĂTOAREI JUDECĂŢI: CE ESTE IADUL?

Sursa: „Ne vorbeşte părintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani”, vol. 2

coperta_final_vol2

PREDICA MITROPOLITULUI AUGUSTIN DE FLORINA LA

DUMINICA ÎNFRICOŞĂTOAREI JUDECĂŢI: 

CE ESTE IADUL?

„Duceţi-vă de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic care este pregătit diavolului şi îngerilor lui”(Matei 25, 41)

Când va veni acea zi din urmă, se va face despărţire! Precum ciobanul în fiecare seară, când îşi întoarce turma, – am văzut lucrul ăsta cu ochii mei – pune într-o parte oile şi într-alta caprele, aşa ne va despărţi şi pe noi, oamenii, Hristos. Va lua o sită şi ne va cerne; şi tot ce este netrebuincios va merge în foc, tot ce este grâu va merge în hambar. Va despărţi omenirea în două mari tabere: una va fi a drepţilor, iar alta, a păcătoşilor. Şi păcătoşilor, care vor merge în stânga Lui, Hristos le va spune cuvinte înfricoşătoare: „Duceţi-vă de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic care este pregătit diavolului şi îngerilor lui” (Matei 25, 41).

Κυριακή-Απόκρεω
Auziţi ce zice? Blestem, „blestemaţi”! Cine? Cei care nu au urechi să audă şi inimi să simtă cuvintele lui Hristos, cei care nu varsă o lacrimă pentru păcatele lor, cei care nu păzesc poruncile şi mai ales porunca iubirii. Acestora, blestem, şi de-a dreptul, fără echivoc, le-a spus că nu vor avea parte de milă: „Duceţi-vă de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic…”.
Eu, fraţii mei, sunt un păcătos şi mă tem de iad. Voi sunteţi sfinţi şi nu vă temeţi? Există suflet nemuritor şi un Judecător care ne va judeca sufletul în ziua judecăţii. Şi atunci Hristos va spune un cuvânt pe care nu l-a spus nicicând altădată. El care a fost numai dragoste şi iertare şi până şi pentru răstignitorii Săi a zis: „Părinte, iartă-le lor” (Luca 23, 34), acum este Acelaşi, venind din cer şi spunând înaintea întregii lumi: „Duceţi-vă de la Mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic care este pregătit diavolului şi îngerilor lui”.
Acest blestem duce la iad. Dar ce este iadul? Este o pedeapsă. Ce pedeapsă? Trei lucruri este iadul: primul, despărţire, al doilea, pedeapsa veşnică şi al treilea, sălăşluire împreună cu demonii.
– Despărţire. Ce fel de despărţire? Tremură femeia să nu se despartă de bărbat, tremură bărbatul să nu se despartă de femeie, tremură mai înainte de toţi mama să nu se despartă de copil. Nimeni nu poate să trăiască fără persoane iubite. Trăim prin iubire: trăim pentru că există persoane care ne iubesc. Dacă va lipsi iubirea lor, viaţa devine de netrăit. Însă mai mult şi decât mamă, şi decât tată, şi decât toţi este Dumnezeu, pricina şi izvorul a tot binele. Dacă despărţirea de oamenii iubiţi face viaţa de netrăit, cu atât mai mult despărţirea de Dumnezeu! Să nu ne despărţim de Dumnezeu! Pentru că asta înseamnă iad.
– Apoi, acest iad este pedeapsă veşnică. Nu este o pedeapsă de câteva zile, de câteva săptămâni, nici de câţiva ani. Cum să o descriu? Un mare poet al Apusului a făcut o icoană, ca să ne ofere o idee despre veşnicie. Închipuiţi-vă, zice, o mare. Şi, apoi, o pasăre misterioasă care vine din vreme în vreme, cum vin în fiecare an berzele, iar în fiecare iarnă rândunelele – acum, se apropie vremea în care ne vor veni. Însă această pasăre a veşniciei, imaginaţi-v-o că vine nu după un an, ci după o mie de ani. Şi imaginaţi-vă că ia anul acesta o picătură din această mare. Şi, apoi, după o mie de ani, că ia o a doua picătură. Şi, apoi, după o altă mie de ani, că ia a treia picătură… Câţi ani, câte milioane şi zeci de milioane trebuie să treacă până când pasărea va lua şi ultima picătură din mare? Matematicienii zic că va veni ceasul şi clipa în care pasărea va lua cu pliscul ei şi ultima picătură. Da, se termină şi marea şi râurile. Dar veşnicia? O, veşnicia! De aceea este înfricoşător cuvântul: „Duceţi-vă de la mine, blestemaţilor, în focul cel veşnic …”.
– În sfârşit, iadul nu este doar despărţire de Dumnezeu şi pedeapsă veşnică; iadul este şi sălăşluire împreună cu demonii. Femeia rabdă lângă un bărbat hulitor şi mitocan, rabdă bărbatul lângă o femeie răufăcătoare şi stricată, rabdă tatăl atunci când are copii obraznici, rabdă cel ce e obligat să trăiască împreună cu cei răi. Cine a făcut închisoare? În anii grei, toţi dintre noi care au fost arestaţi şi aruncaţi în temniţe şi în lagăre erau obligaţi să trăiască împreună cu tot felul de criminali. Cum să nu sufere cineva în astfel de medii, cum le-a descris rusul Dostoievski, în lucrarea sa «Ocnele»! Aşadar, vrei lângă tine un tovarăş bun. Însă acolo, în iad, cine îţi va ţine companie? Demonii! Cele mai oribile şi scârboase din toate fiinţele.
Astfel va fi iadul, fraţii mei, unde vor fi aruncaţi cei blestemaţi în focul cel veşnic.

***

Credem acestea? Nu! Generaţia noastră necredincioasă şi stricată le consideră minciuni! Ne aflăm în anii necredinţei. În anii de demult, bunica spunea nepotului ei: Copilaşul meu, să nu spui minciuni, că te vei duce în iad… Preotul analfabet spunea turmei lui: – Luaţi aminte, nu furaţi, nu necinstiţi, nu ucideţi, că vă veţi duce în iad… Le era frică de iad. Şi pământul era un rai. Din clipa în care am încetat să ne temem de dumnezeiescul tribunal şi am chicotit şi am crăpat de râs şi am izgonit din sufletul nostru marile adevăruri despre rai şi iad, de atunci acest pământ s-a transformat în iad. Nu vrei să auzi de iad? Iată iadul! Şi nu te temi de iad? Iadul, însă, vine. Vine veşnică pedeapsă pentru toţi câţi au păcătuit în această lume a păcatului.
Dar în faţa iadului cum de mai există dispoziţie şi chef, încât unii să danseze şi să se distreze, iar alţii să înjure şi să necinstească? Nu, fraţii mei! Să trăim după Dumnezeu, să trăim după Evanghelie. Să ne pregătim dinainte sufletele noastre. Şi vă doresc ca Dumnezeu să ne învrednicească să ajungem în Marea Săptămână şi să sărbătorim Cinstitele Patimi ale Domnului şi slăvita Lui Înviere. Amin.

(Sursa: „Ne vorbeşte părintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani”, vol. 2)

coperta_final_vol2

 1. Anton Ina
  februarie 27th, 2011 la 05:34 | #1

  „Ca Dumnezeu sa ne ierte greselile noastre,
  Sa le iertam si noi gresitilor nostri,
  Caci trecatori suntem noi pe acest pamant…
  Dumnezeu este adevaratul Doctor al sufletelor noastre,
  Iar pacatele noastre sunt ca o lepra.
  Pe cine vindeca,Dumnezeu si proslaveste.
  Dumnezeu rasplateste cu mila
  Orice mila pe care o aratam fata de oameni.
  Piere desavarsit acela care raspunde la rau cu rau.”
  (din Cantarile Vladicai Nicolae Velimirovici)

 2. Anton Ina
  februarie 27th, 2011 la 06:22 | #2

  DESPRE IAD,din CALEA SUFLETELOR IN VESNICIE:
  (VAMILE VAZDUHULUI,vol.1)

  Nu semana minciuni…Batjocora rea este la om minciuna.
  Mai bun este furul decat cel ce minte;dar amandoi vor mosteni iadul…
  „afara din Imparatia lui Dumnezeu sunt mincinosii,cei ce iubesc si fac minciuna,partea lor este iazarul cel ce arde cu foc si cu piatra pucioasa”.Dracii tortureaza pe unii cu felurite forme de munci si ingroziri;iar pe cei din iazarul de foc ii lovesc cu sageti infocate ca sa nu-si scoata nici macar capetele afara.De sus se dezlantuie asupra lor urgia Dumnezeiasca in forma unor mari si infuriate plagi de foc ce se varsa cu mare repeziciune asupra celor pacatosi vecinic neferiiciti si osanditi.
  Cei ce doresc a scapa de muncile iadului,sa se fereasca si sa se paraseasca de pacate,sa se grijeasca sufleteste cu Sfanta Spovedanie,cu facerea canonului cuvenit,adica prin facerea roadelor vrednice de pocainta si reunirea cu Mantuitorul pentru totdeauna prin dreapta credinta si vietuirea cat mai curat crestineasca.

 3. OCTAVIAN ATHANASIU
  februarie 28th, 2011 la 12:03 | #3

  N.B.:ÎNFRICOŞATEI nu ÎNFRICOŞATOAREI…

 4. Crenguta
  februarie 18th, 2012 la 11:35 | #4

  Va ingropati sufletele cand IL ingropati pe HRISTOS CEL VIU.
  Treziti-va, oameni frati, treziti-va!!!

 5. Crenguta
  februarie 18th, 2012 la 15:08 | #5

  Fratii mei intru HRISTOS,
  ACASA inseamna acasa, IN INIMA TA, acolo unde te asteapta toti cei dragi: Hristos, Maica Domnului, oamenii pe care ii iubesti, din toate timpurile si locurile. NU sunt cuvinte goale. Acolo este IMPARATIA Care vine intr-un chip nevazut. (!!!) CALEA este HRISTOS, prin BISERICA ORTODOXA, desigur.
  DAR, daca voi chiar SIMTITI acestea, VIATA ESTE DIVINA !!! ESTE BUCURIE PURA, credeti-ma pe Cuvant !!!
  Credeti faptul ca HRISTOS NU NE-A MINTIT niciodata, si veti vedea minuni. DACA EL ar fi vrut sa II ingropam anual, sa II cantam prohodul anual, AR FI SPUS asta Apostolilor Sai, DAR EL A SPUS SA II FACEM ZILNIC!!! SFANTA LITURGHIE! Nu sa facem zile…aliturgice – ce oroare si ce eroare!!! Sfanta Traditie este si ea, ca orice opera populare, o opera colectiva, orala, la care fiecare om/sfant a mai adaugat cate ceva, atat cat l-a inspirat Duhul Sfant sau i s-a parut ca il inspira Duhul Sfant. CERETI DISCERNAMANT de la DOMNUL si veti vedea ca am dreptate!
  DOAMNE, deschide-le ochii celor orbi intru Tine, si celor surzi da-le sa auda CREDINTA CURATA, Amin! Aliluia!

 6. Crenguta
  februarie 18th, 2012 la 18:23 | #6

  Nimeni si nimic nu Va poate opri sa-L iubiti cu adevarat pe CEL VIU. DAR, pentru neputinta voastra, O puteti iubi mai mult pe MAICA DOMNULUI, caci EA e la cârma Mantuirii noastre. E FEMEIA CARE IL iubeste cu adevarat pe FIUL EI. Iubiti-O! Din toata inima, din tot Sufletul si incredeti-Va in sfaturile EI! Va va ajuta imediat si sigur. E VIE si VA AUDE, VA VEDE. E LANGA NOI MEREU. Credeti-ma pe Cuvant, in Numele Lui Hristos!

  Nu-L mai re.ingropati MINCINOS pe HRISTOS CEL VIU !!! Amin.

  Spor in IUBIRE si in toate bune!
  Numai DUMNEZEU ESTE îNDELUNG RABDATOR!
  Eu sunt doar Crenguţa…

 7. Crenguta
  februarie 18th, 2012 la 18:49 | #7
 8. Crenguta
  februarie 18th, 2012 la 19:23 | #8
 9. Crenguta
 10. Crenguta
  februarie 19th, 2012 la 17:20 | #10

  DIALOG CU DUMNEZEU
  ( pour les connaisseurs ! )

  HRISTOS: – Numai Lumina elucidează Lumina!
  Eul/Sinele – Cunosc Lumina si tind sa ma transform in Lumina.
  Hristos: – Spunând despre Mine lucruri, tu mă faci să fiu un vis de frumos al lucrurilor; spunând despre Mine idei, tu Mă faci sa fiu un VIS abstract al ideilor.
  Eul: – …Asa cum tâmpla se afla intre ochi si timpan. TU esti o aspiratie, TU esti un Semn al viitorului locuind prezentul. Ca o dovada ca EXISTI, este faptul ca noi TE nastem in poeziile noastre; ca o dovada ca Noi, ortodocsii, TE înstăpânim, este faptul ca de la o generatie la alta, Noi TE facem mai concret. Nu numai viitorul isi trimite antenele lui prin TINE in Noi. Prezentul insusi alearga spre TINE, cucerindu-TE prin idei, prin cuvinte, prin poezie.
  HRISTOS: – A putea sa ajungi la idea ca nu soarele răsare şi apune, ci Pământul răsare si apune, înseamnă negarea vederii concrete în numele vederii abstracte, mai apropiată de ADEVAR. Gândirea abstractă are ca scop aflarea ADEVĂRULUI CONCRET! ADEVARUL nu poate fi decât concret, material. De aceea adevarurile se descopera, iar nu se inventeaza.

  ADEVARUL E UNUL SINGUR: HRISTOS A INVIAT! ADEVARAT A INVIAT!

  MAICA DOMNULUI SĂ VĂ BINECUVINTEZE IN VIAŢA VEŞNICA ŞI BUCURIA ÎNVIERII, AMIN!

 11. Crenguta
  februarie 19th, 2012 la 17:23 | #11

  Un metalingvism total, desigur, ar duce la o poezie telepatica. :)))

 12. Crenguta
  februarie 19th, 2012 la 20:49 | #12

  AL TREILEA RAZBOI MONDIAL SI UNIVERSAL este cel intru Cuvant. Atat! De fapt, e razboiul fiecaruia cu Sinele/Eul său propriu.

  Harul DOMNULUI Nostru IISUS HRISTOS si Dragostea Lui DUMNEZEU TATAL si Impartasirea Sfantului DUH si ajutorul MAICII DOMNULUI sa fie cu NOI CU TOTI, AMIN!

 13. placintavlad
  martie 9th, 2013 la 23:01 | #13

  Doamne ajuta iubiti frati intru IIsus Hristos.Ma iertati ca va deranjez atat de tarziu dar vin din nou cu rugamintea ca sa ne unim fortele sa ajutam un copilas bolnav de retinopatie de prematuritate de numai 4 ani din localitatea Hanesti judetul Botosani.Va las link-ul de unde puteti prelua mai multe date pentru a scrie un mic articol pe blogul d-voastra.http://dorintilica.blogspot.ro/
  Ma iertati pentru deranj.Doamne ajuta!
  Va rog tare mult sa-mi lasati un mesaj pe adresa de e-mail [email protected]

 14. Anton Ina
  martie 11th, 2013 la 14:15 | #14

  Doamne ajuta,
  acestea sa le avem si mantuire!

  ”Faptele bune :
  rugaciunea, pocainta, cantarea bisericeasca, participarea la slujbe, sfanta spovedanie, sfanta impartasanie, ajutarea celorlalti pe orice cale, cu cuvantul sau cu lucrul si indeosebi prin lucrarile dragostei care se fac cu cuget smerit.”

  Sf. Cuv. Daniil Sihastrul

 15. evtodiev
  februarie 12th, 2018 la 00:00 | #15

  Off topic:
  Un nou documentar despre Sfantul Gavriil Georgianul, cel Nebun pentru Hristos
  https://www.youtube.com/watch?v=tkN_d8PKHlQ

 1. Nici un trackbacks momentan.