10 aprilie: TROPARUL (gr) şi VIAŢA SF. GRIGORIE PATRIARHUL CONSTANTINOPOLULUI (ro)

Απολυτίκιο Αγ. Γρηγορίου Ε’ Πατρ. Κων/λεως


sfantul, grigorie, patriarhul constantinopolului, v

Sfantul Grigorie a fost cel de-al 234-lea Patriah al Constantinopolului, si cel de-al 5-lea care a purtat acest nume, ocupand pentru trei perioade de timp distincte tronul patriarhal: 1797-1798, 1806-1808, 1818-1821. A primit moarte muceniceasca in timpul Razboiului Grec de Independenta din 1821, la porunca Sultanului Mahmud al II-lea, fiind spanzurat de poarta principala a Patriarhiei Ecumenice, in noaptea Invierii Domnului. In 1921 a fost canonizat de Biserica Ortodoxa a Greciei, fiind sarbatorit ca etnomartir (Εθνομάρτυρας), pe data de 10 aprile.

Sfantul Grigorie al V-lea, dupa numele de mirean Georgios Aggelopulos, s-a nascut in localitatea Dimitsana intr-o familie saraca. Primele studii le-a urmat scoala din locul natal iar din 1756 a invatat pentru doi ani in Atena. Cu ajutorul unchiului sau, a reusit sa studieze pentru inca cinci ani in Scoala Teologica din Smyrna. Tanarul Georgios, prin firea sa, nu era numai inclinat catre cunoastere si invatatura, ci si catre viata contemplativa, acestica.

Inclinatia sa pentru viata monahala a fost cultivata prin legatura stransa pe care a vuta inca din copilarie cu Manastirea Philosofou, situata in apropierea tinutului sau natal. Georgios a devenit monah in Manastirea Strophades, luand numele Grigorie. Dupa intrarea in monahism, a studiat teologia si filosofia la Scoala din Patmos, atingand un nivel ridicat de educatie pentru varsta sa. S-a intors apoi in Smyrna, unde este a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Procopie ( caruia ii devine Arhidiacon).

Sfantul Grigorie V, patriarhul Constantinopolului

In scurt timp, devine preot si protosinghel. In 1785 Procopie este ales Patriarh Ecumenic, iar Grigorie este hirotonit Episcop al Mitropoliei de Smyrna. Activitatea sa bogata l-a facut extrem de popular astfel incat, in mai 1797, cand tronul patriarhal a devenit disponibil, a fost ales Patriarh Ecumenic, cu numele Grigorie al V-lea.

Perioada in care a ocupat scaunul ecumenic este una marcata de numeroase greutati si incercari. In anul 1798 acesta este depus din functie. Grigorie se va retrage la Manastirea Iviru din Muntele Athos, unde a stat timp de sapte ani, traind in rugaciune si studiu. Pe 23 septembrie 1806 este numit pentru a doua oara de catre ierarhi Patriarh Ecumenic. Dar problemele nu s-au imputinat. Schimbarea de directie in politica turca si revolutia genitorilor i-au adus inca o depunere din functie lui Grigorie, care este trimis mai intai la Pringiponisos, dar care in 1810, se retrage din nou la Muntele Athos, unde a stat pentru alti noua ani. Este ales pentru a treia oara in functia de Patriarh Ecumenic pe 15 decembrie 1818. Cea de-a treia perioada de slujire ca Patriarh este legata de momente cruciale ale istoriei Greciei. Pozitia sa a devenit una din ce in ce mai delicata si periculoasa, iar pastorirea sa s-a sfarsit cu martiriul sau.

In 1818 Patriarhul Grigorie a devenit membru al Filiki Eteria care pregatea o revolta impotriva ocupatiei turcesti. In orice caz, atunci cand Alexandru Ipsilanti, a trecut Prutul, incepand revolta grecilor din Tarile Romane, Grigorie a crezut ca fiind necesara excomunicarea acestuia pentru a-i proteja pe grecii din Constantinopol de represaliile turcilor. Reactiile turcilor s-au facut simtite in Saptamana Luminata din luna aprilie a anului 1821, dupa revolutia grecilor din Peloponez. Patriarhul Grigorie al V -lea a fost acuzat de catre Sultanul Otoman Mahmud II, pentru inabilitatea de a impiedica aceasta revolta grecilor. Tot sultanul a fost cel care a ordonat omorarea sa.

Sfantul Grigorie V, patriarhul Constantinopolului

In noaptea de Sfintele Pasti (10 aprilie 1821), dupa ce a oficiat Sfanta Liturghie a Invierii Domnului impreuna cu alti 8 ierarhi, Patriarhul Grigorie al V-lea a fost arestat si dus in temnita. La ora trei dupa-amiaza, in aceeasi zi, a fost spanzurat de poarta din fata Patriarhiei Ecumenice, fiind imbracat inca in vesmintele arhieresti. Trupul sau a ramas timp de trei zile in acel loc. Trupul a fost luat de catre un grup de evrei care l-au purtat prin oras si l-au aruncat in Bosfor. Trupul patriarhului a fost recuperat din mare de catre un marinar grec, Nicolae Sklavos, care l-a mutat in ascuns, in Odessa , Rusia, unde a fost inmormantat dupa randuiala, in Biserica Sfintei Treimi. In prezent moastele Sfantului Grigorie al  V-lea, patriarhul Constantinopolului se gasesc in Catedrala Mitropolitana din Atena.

Executia brutala a Patriarhul Grigorie al V-lea, in ziua Invierii Domnului, i-a socat si i-a infuriat atat pe greci, cat si pe rusi. De asemenea, aceasta a starnit proteste in restul Europei, sustinand miscarea filoelena. Dionisios Solomins, in poezia sa, Imn libertatii, care a devenit ulterior imnul national al Greciei, mentioneaza in unele strofe moartea martirica a Patriarhului Grigorie V.

Radu Alexandru

Sfantul Grigorie V, patriarhul Constantinopolului

Άγιος Εθνοµάρτυς Γρηγόριος ο Ε’. Από τη Δηµητσάνα. Μεγάλη εκκλησιαστική και εθνική µορφή. Μαρτύρησε το1821 και απαγχονίστηκε. Το λείψανο του φυλάσσεται στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
Δημητσάνης τὸν γόνον βυζαντίου τὸν πρόεδρον, καὶ τῆς Ἐκκλησίας ἁπάσης, γέρας θεῖον καὶ καύχημα. Γρηγόριον τιμήσωμεν πιστοί, ὡς Μάρτυρα Χριστοῦ πανευκλεῆ, ἶνα λάβωμεν πταισμάτων τὸν ἱλασμόν, παρὰ Θεοῦ κραυγάζοντες. Δόξα τῷ δεδωκότι σου ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐν εὐκλείᾳ οὐρανῶν, δοξασαντᾶ σε Ἅγιε.