12 iulie: Icoana Maicii Domnului nefăcută de mână omenească Prodromiţa

Icoana Maicii Domnului nefăcută de mână omenească Prodromiţa

(12 iulie)

În anul 1863, cuvioşii părinţi Nifon şi Nectarie, ctitorii Schitului românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, mergând în ţară pentru trebuinţele schitului, aveau inimă dorinţa de a avea şi locaşul lor o icoana făcătoare de minuni.

Astfel, odată ajunşi la Iaşi, cercetară pentru a afla un zugrav iscusit şi cu viaţă bineplăcută lui Dumnezeu. În cele din urmă îl aflară pe zugravul bătrân Iordache Nicolau care se învoi să picteze icoana după modelul primit de la părinţi. Acesta se învoi să urmeze o rânduială mai aspră: de dimineaşa până când va flămânzi să nu ia nimic în gură, iar după-masă să nu mai picteze, ci alt lucru să facă până a doua zi.

Urmând rânduiala întocmai, la 29 mai 1863, scrise:

„Eu, Iordache Nicolau, zugrav din oraşul Iaşi, am zugrăvit această Sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însăşi mâna mea, şi în vremea lucrului a urmat o minune preaslăvită, în modul următor: După ce am terminat veşmintele, după meşteşugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez faţa Maicii Domnului şi a Domnului nostru Iisus Hristos; iar după ce am dat gata mâna întâia şi a doua, apucându-mă de noapte ca să termin de zugrăvit, privind eu la chipuri am văzut că totul a ieşit dimpotrivă, pentru care foarte m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meşteşugul. Şi aşa, făcându-se seară, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculându-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru. După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă să-mi lumineze mintea, ca să pot isprăvi Sfânta Icoană; şi când m-am dus să mă apuc de lucru, o! preaslavite minunile Maicii lui Dumnezeu! S-au aflat chipurile terminate desăvârşit, precum se vede. Eu văzând această minune, n-am mai îndrăznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, deşi greşeala am facut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană. Aceasta este povestirea acestei Sfinte Icoane.”

Cercetată de aproape (la microscop) s-a putut vedea că icoana nu prezintă urme de pensulă, întărindu-se astfel credinţa că icoana nu a fost zugrăvită de mână omenească, ci în chip minunat.

Prăznuirea icoanei se face în fiecare an la 12 iunie cu priveghere de întreaga noapte.

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa a făcut mulţime de minuni de-a lungul vremii. Maica Domnului a vindecat in chip minunat bolnavi de friguri, oameni surzi, pe cei care aveau dureri de cap şi măsele, bolnavi de ochi şi alte feluri de suferinţe.

+ * + * +


Nectar de milotivire, Stăpână, ne-ai izvorât nouă, prin ivirea sfintei tale Icoane, de unde curg râuri dulci şi prea veselitoare, fântâni preacurate şi pâraie de viaţă purtătoare, din care, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, pe mine, cel ce mă închin ei cu credinţă, adapă-mă, Preacurată. (din Canonul Icoanei ce se citeşte la Utrenie)

Veniţi acum să dănţuim în duhovniceşti cântări, o, iubitorilor de praznic! Şi cu credinţă să prăznuim, cinstind pomenirea înfricoşatei şi preaslăvitei minuni a Maicii lui Hristos Dumnezeu, care, cu negrăit chip, şi-a închipuit dumnezeieştile feţe pe sfânta sa Icoană, de la care primim tot felul de tămăduiri. (dintre Laudele ce se cântă la Utrenie)

Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa (text, clic aici)

Axion dinaintea Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa(video, clic aici)

+ * + * +

Schitul românesc Prodromu, Sfântul Munte Athos, Grecia

Sursa: aici

3 comentarii la „12 iulie: Icoana Maicii Domnului nefăcută de mână omenească Prodromiţa”

  1. Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu fii alaturi de noi in tot ceasul si apara-ne de tot raul!

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: