2 martie: SFÂNTUL NICOLAE PLANAS, OCROTITORUL CELOR CĂSĂTORIŢI

Sfântul Nicolae Planas, ocrotitorul celor căsătoriţi

Intreaga viata a sfantului Nicolae Planas a fost una caracterizata de jertfa. El a trait in mijlocul oamenilor, fiind o pilda vie de vietuire crestina. Sfantul Nicolae Planas este cunoscut ca ocrotitor al celor casatoriti deoarece multe sunt familiile care, in urma rugaciunilor catre sfant, au dobandit linistea. Acest fapt nu inseamna neaparat ca atunci cand ii cerem ajutorul in rugaciune, vom fi feriti de ispite, ci mai degraba, sa avem credinta ca prin ajutorul sfantului, vom avea puterea de a le birui.

Viata Sfantului Nicolae Planas

Sfantul Nicolae Planas s-a nascut in anul 1851 in insula Naxos, intr-o familie de crestini practicanti. Inca de mic, a indragit viata liturgica a Bisericii invatand singur cantarile auzite la slujbe, iar, mai apoi, invatand sa citeasca din „Psaltire” si din „Vietile Sfintilor”. Dupa ce la varsta de 19 ani a ramas fara tata, s-a mutat impreuna cu mama sa in Atena, in apropiera bisericii Sfantul Ioan. Cu toate ca tanarul Nicolae, inseta dupa Dumnezeu, acesta nu a ales calea monahismului, ci calea familiei, casatorindu-se cu tanara Eleni Provelegiou, cu care a avut un singur copil: Ioan.

Sfantul Nicolae Planas

A fost hirotonit diacon in anul 1879 la Biserica „Schimbarea la Fata“ din Atena, iar, in anul 1884, a fost numit preot in Biserica Proorocului Elisei. Moartea sotiei sale, care a survenit intre timp, a facut ca el sa imbratiseze viata monahala, fapt ce a reprezentat o continuare a vietii sale de nevointa pentru Hristos.

Slujeste pentru o perioada in parohia inchinata Sfantului Pantelimon, din care este alungat prin uneltirile facute de preotul pe care il invitase sa slujeasca impreuna cu el si de epitropii bisericii. Dupa aceasta intamplare, parintele Nicolae va sluji la Biserica Sfantul Ioan vreme de 50 de ani.

Sfantul Nicolae Planas

Pictorul Fotios Kontoglu, care l-a cunoscut pe parintele Nicolae,  marturisea astfel:  „Cunosc un preot in Atena. E cel mai smerit dintre preoti si cel mai simplu dintre oameni. Pentru orice slujba, daca-i dai o drahma sau cincizeci de bani ii ia. Daca nu-i dai nimic, nu cere. Pentru trei drahme face priveghere de toata noaptea cu Liturghie, Pavecernita, Vecernie, Utrenie si Ceasuri, toate acestea durand noua ore. Orice pomelnic cu numele mortilor odata luat il tine pentru totdeauna. La fiecare proscomidie pomeneste 2.000-3.000 de nume. Nu se plictiseste niciodata“.

Biserica Sfantul Ioan

Desi nu rostea cuvinte mestesugite in cuvantarile sale si nu avea o voce care sa trezeasca admiratia, parintele Nicolae predica mai ales prin viata sa. Parintele ajunsese un adevarat inger in trup, fapt pentru care Dumnezeu a revarsat asupra sa darul facerii de minuni. Nu o data, parintele a fost vazut slujind deasupra pamantului, ridicandu-se asemenea Sfintei Maria Egipteanca.

Rugaciunea era mangaierea parintelui Nicolae, iar luminarea harului pe care o primea prin ea il ajuta sa descopere in sufletele celor ce-l cautau, patimile si pacatele cele mai ascunse, de care nici cei veniti la spovedanie nu-si dadeau seama. In bisericuta in care slujea regulat veneau credinciosi din toate colturile Atenei. Oriunde cunostea familii nevoiase, se ducea, fara ca sa-l vada cineva, si le ajuta cu tot ceea ce aveau nevoie. A casatorit multe fete sarace, a sprijinit studenti, platind cursurile si cartile celor nevoiasi, toate facute in desavarsita discretie.

Moastele Sfantului Nicolae Planas

Odata, ducandu-se sa impartaseasca un lepros, acestuia i-a cazut din gura Sfanta Impartasanie. Fara sa sovaie, sfantul s-a aplecat si a luat cu gura sa Impartasania care cazuse. Iata cata evlavie fata de Sfintele Taine, iata cata dragoste de Hristos. Parintele ar fi putut sa le arda, dar nu a facut-o. Si nu s-a imbolnavit de lepra, asa cum s-ar astepta cei care hulesc impartasirea crestinilor din aceeasi lingurita.

Un apropiat al Sfantului Nicolae Planas, parintele Lambropulos, il caracterizeaza in felul urmator: „Fara rautate si pasnic, nestiind a spune cuiva nu, se oferea tuturor celor ce aveau nevoie de el. De multe ori, cadea victima celor vicleni. Cum era si firesc, acest om sfant era cu neputinta sa aiba vrajmasi. Chiar daca unii l-ar fi ocarat si l-ar fi furat la aratare, el, cu surasul bunatatii pe buze, ii ierta si ii binecuvanta“.

Sfantul Nicolae Planas a adormit in Domnul la 2 martie 1932. Cultul sau a fost recunoscut de catre Patriarhia Ecumenica in anul 1992.

Din minunile Sfantului Nicolae Planas

„Dupa ce a fost alungat de la biserica Sfantul Pantelimon, Sfantul Nicolae, s-a mahnit mult, dar pe cand mergea plangand spre casa i s-a aratat un tanar, care l-a intrebat de ce e trist. Parintele i-a spus pricina si, pentru ca nu-l cunostea pe cel din fata lui, i-a cerut sa-i spuna cum il cheama. Acesta i-a zis: „Eu sunt Pantelimon si locuiesc in Lumea Noua. Nu te mahni, eu voi fi mereu cu tine“. Sfantul Pantelimon, ocrotitorul cartierului Lumea Noua, a disparut dupa aceste cuvinte.”

***

„O femeie avea de multi ani neintelegeri cu barbatul ei. Dupa ce a reusit sa faca rost de niste manecute de la o pereche de vesminte cu care slujise sfantul, le-a pus in casa ei intr-o cutiuta pe care o tinea pe un iconostas. Dupa ce s-a rugat sfantului, linistea binecuvantata a venit si in familia ei.”

***

„O tanara traia de noua ani in desfrau cu un barbat care nu vroia sa o ia de sotie. Sfantul, intelegandu-i framantarea – o, si cat de tare sufera fetele aflate in aceasta situatie – a spus ca vrea sa il cunoasca pe acest om. Cum au ajuns in fata parintelui Nicolae, barbatul a spus: „Vreau sa ma casatoresc!”. Lanturile diavolului care il tinusera legat atatia ani s-au sfaramat la vederea robului lui Dumnezeu. Cat de mare a fost bucuria fetei, si cat de mare este bucuria tuturor fetelor si femeilor care, dupa ce ani de zile incearca sa ii convinga pe cei cu care traiesc in pacat sa se casatoreasca, isi vad asteptarea implinita…”

***

„O fata suferea de o boala psihica si, pentru ca vreme de doua luni nu dormise, ajunsese la epuizare. In cele din urma, dupa ce a fost acoperita cu un palton al sfantului, palton care dupa moartea sfantului ramasese la rudele sale, fata a cazut intr-un somn adanc. S-a insanatosit si, desi atunci cand era bolnava doctorii ii spusesera ca nu poate avea copii sanatosi si ii interzisesera sa se casatoreasca, cu ajutorul lui Dumnezeu si pentru rugaciunile sfantului s-a maritat si a avut copii foarte sanatosi.”

***

„Odata, cand fiul parintelui era bolnav, avand temperatura mare – provocata de faptul ca era foarte necajit din cauza problemelor materiale – a luat o vesta veche a sfantului si s-a rugat, ca si cum si-ar fi vazut tatal in fata ochilor: „Tata, daca ma iubesti, ori roaga-te sa ma fac bine, ori ia-ma la tine…” O astfel de rugaciune ni s-ar putea parea ciudata. Cum sa te rogi tatalui tau? Totusi, fiul stia ca parintele sau ajunsese la masura sfinteniei. Stia de multimea vindecarilor sale. Si a primit raspuns la rugaciune dupa credinta sa: cand medicul a venit a doua zi, a vazut ca bolnavul se insanatosise, desi din punct de vedere medical tamaduirea nu putea fi explicata.”

Sursa: CrestinOrtodox

5 comentarii la „2 martie: SFÂNTUL NICOLAE PLANAS, OCROTITORUL CELOR CĂSĂTORIŢI

 1. gugeanu costel

  Am 43 de ani, înălţimea 1,70 m., părul blond închis, ochii albaştri,…sunt inginer şi lucrez. Am avut accident de masină în anul 1999, luna mai iar, pensionar. Am continuat munca în data de 2003.
  Vreau o fată ortodoxă, blândă şi iubitoare, să mă căsătoresc. Doamne ajută ! Telefon – 0746066335.

 2. criss

  Sfinte Nicolae Planas roaga-te DOMNULUI pentru noi pacatosii, caci noi cu osardie alergam catre tine cel grabnic ajutator si rugator inainte lui Hristos Dumnezeul nostru. Doamne Ajuta!

  PARACLISUL SFANTULUI NICOLAE PLANAS:

  Rugaciuni Începătoare
  În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. Amin.

  Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!
  Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!
  Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!

  Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindeni eşti şi pe toate le împlineşti,
  Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.
  Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi (de 3 ori).

  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

  Prea Sfântă Treime, miluieşte-ne pe noi; Doamne curăţeste păcatele noastre; Stăpâne iartă fărădelegile noastre; Sfinte, cercetează şi vindecă neputinţele noastre, pentru numele Tău.
  Doamne miluieşte, Doamne miluieşte, Doamne miluieşte.
  Slavă Tatălui şi Fiului si Sfantului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
  Tatăl nostru, Care eşti în ceruri, sfinţească-se numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer asa şi pe pământ.
  Pâinea noastră cea de toate zilele dă-ne-o nouă astăzi. Şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri.
  Şi nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăveşte de cel rău.
  Că a Ta este împărăţia şi puterea şi slava, a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
  PSALMUL 142 , Al lui David.
  1. Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioşia Ta, auzi-mă, întru dreptatea Ta.
  2. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta.
  3. Vrăjmaşul prigoneşte sufletul meu şi viaţa mea o calcă în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morţii cei din veacuri.
  4. Mâhnit e duhul în mine şi inima mea încremenită înlăuntrul meu.
  5. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit.
  6. Întins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu ca un pământ însetoşat.
  7. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ţi întoarce fala Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se coboară în mormânt.
  8. Fă să aud dimineaţa mila Ta, că la Tine îmi este nădejdea. Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu.
  9. Scapă-mă de vrăjmaşii mei, că la Tine alerg, Doamne.
  10. Învaţă-mă să fac voia Ta, că Tu eşti Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povăţuiască la pământul dreptăţii.
  11. Pentru numele Tău, Doamne, dăruieşte-mi viaţă. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu.
  12. Fă bunătate de stârpeşte pe vrăjmaşii mei şi pierde pe toţi cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău.
  Tropar ,glasul al 4-lea:
  Săltaţi acum popoare bătând din palme cu tărie şi primiţi pe Sfântul cel vestit între sfinţi, pe Nicolae Naxiotul, pe primitorul cel călduros al tuturor celor ce I se roagă şi pârga cea dumnezeiasca a tuturor preoţilor; pe care în vremurile din urmă a bineplacut lui Dumnezeu.
  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
  Nu vom tăcea, Născătoare de Dumnezeu, pururea a spune puterile tale către noi, nevrednicii. Că de nu ai fi stătut tu înainte rugându-te, cine ne-ar fi păzit pe noi până acum slobozi? Nu ne vom depărta de la tine, Stăpână, că tu izbăveşti pe robii tăi pururea din toate nevoile.
  Psalmul 50
  1. Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta
  2. Şi după mulţimea îndurărilor Tale, şterge fărădelegea mea.
  3. Mai vârtos mă spală de fărădelegea mea şi de păcatul meu mă curăţeşte.
  4. Că fărădelegea mea eu o cunosc şi păcatul meu înaintea mea este pururea.
  5. Ţie unuia am greşit şi rău înaintea Ta am făcut, aşa încât drept eşti Tu întru cuvintele Tale şi biruitor când vei judeca Tu.
  6. Că iată întru fărădelegi m-am zămislit şi în păcate m-a născut maica mea.
  7. Că iată adevărul ai iubit; cele nearătate şi cele ascunse ale înţelepciunii Tale, mi-ai arătat mie.
  8. Stropi-mă-vei cu isop şi mă voi curăţi; spăla-mă-vei şi mai vârtos decât zăpada mă voi albi.
  9. Auzului meu vei da bucurie şi veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite.
  10. Întoarce faţa Ta de la păcatele mele şi toate fărădelegile mele şterge-le.
  11. Inimă curată zideşte intru mine, Dumnezeule şi duh drept înnoieşte întru cele dinlăuntru ale mele.
  12. Nu mă lepăda de la faţa Ta şi Duhul Tău cel sfânt nu-l lua de la mine.
  13. Dă-mi mie bucuria mântuirii Tale şi cu duh stăpânitor mă întăreşte.
  14. Învăţa-voi pe cei fără de lege căile Tale şi cei necredincioşi la Tine se vor întoarce.
  15. Izbăveşte-mă de vărsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta.
  16. Doamne, buzele mele vei deschide şi gura mea va vesti lauda Ta.
  17. Că de ai fi voit jertfă, ţi-aş fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi.
  18. Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi.
  19. Fă bine, Doamne, întru bună voirea Ta, Sionului, şi să se zidească zidurile Ierusalimului.
  20. Atunci vei binevoi jertfa dreptăţii, prinosul şi arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tău viţei.
  Cantarea 1, glasul al-8-lea:

  Irmos: Apa trecînd-o ca pe uscat şi din răutatea Egipteanului scăpînd, Israiliteanul striga: Izbăvitorului şi Dumnezeului nostru să-I cîntăm.

  Stih: Sfinte Părinte Nicolae, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

  Vlăstarul cel ales al Naxului şi moştenitorul cel sfinţit al Raiului, sădit fiind de mic, Părinte, în curţile Domnului cele sfinte, ai adunat cu îmbelşugare, belşug de roade nemuritoare.

  Chemat ai fost din pruncie, spre a Domnului slujire, şi fără murmur ai purtat, ca un preot adevărat, jugul el uşor şi bun al preablândului Stăpân.

  Slavă Tătălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

  Dăruieşte-mi harul tău, Părinte, înţelepciune şi luminare a minţii, ca să laud în cântări ale tale îndurări.
  Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor Amin.

  Fiind bun şi milostiv, Părinte Nicolae, roagă-te neîncetat de Dumnezeu Născătoarei, să ridice de pe sufletele noastre, sarcina mulţimii de păcate.

  Cantarea a-3-a:

  Irmos: Doamne, Cel ce ai făcut cele de deasupra crugului ceresc şi ai zidit Biserica, Tu pe mine mă întăreşte întru dragostea Ta, că Tu eşti marginea doririlor şi credincioşilor întărire, unule Iubitorule de oameni.

  Făcându-te asemenea Serafimilor prin slujba privegherilor, şi trăind ca un neagonisitor, te-ai îmbogatit cu rodul ostenelilor.
  Umplându-te de dumnezeiasca râvnă, ai săvârşit Liturghia cea sfântă, pe care în fiece zi vreme de cincizeci de ani neîncetat o ai înalţat.

  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

  Pâraie de lacrimi vărsând, şi văpaia patimilor tale stingând, ai ajuns la limanul cel lin, de unde te roagă, Cuvioase, pentru sufletele noastre.

  Şi acum şi pururea şi în Vecii Vecilor , Amin.

  Stăpână de Dumnezeu Născătoare, mângâierea celor ce sunt în întristare, nu înceta a te ruga pentru noi cei cufundaţi în nevoi, ca să dobândim prin tine, sufletelor mântuire.

  Părinte Nicolae, Cuvioase, primind Har de la Dumnezeu, cere nouă îndreptare şi sufletelor luminare.
  Dumnezeiescule Părinte, a Naxului odraslă sfântă, caută spre întinăciunea inimii mele şi şterge urâciunea păcatelor mele.
  Cantarea a -4-a:
  Irmos: Auzit-am, Doamne, taina iconomiei Tale, înţeles-am lucrurile Tale şi am proslăvit Dumnezeirea Ta.

  Toată mâhnirea ai alungat când Dumnezeu te-a încercat, căci rămânând fără soţie, ai ales alta-nsoţire, a monahilor vieţuire.

  Lepădând întinăciunea cea trupească, împreună şi pe cea sufletească, petrecut-ai viata îngerească, şi te-ai ridicat mai presus de lume, pe care nu o uita în rugăciune

  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

  Umblând prin ropot de ape multe, neudat ai ajuns la biserica ta, Sfinte, unde te-ai înalţat prin rugă sfântă, ca un vultur, ce spre ceruri se avântă.

  Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor, Amin.

  Milostiveşte-te spre robii tăi, o Maică a milostivirii, şi ne scoala pe noi din somnul cel greu al nesimţirii, şi roagă-te cu îndrăznire pentru a noastră mântuire.

  Cantarea a -5-a:

  Irmos: Luminează-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale şi cu braţul Tău cel înalt pacea Ta dă-ne-o nouă, Iubitorule de oameni.

  Pentru multa ta smerenie şi mai multa oasteneală, dobandit-ai către Domnul minunată îndrazneală; de aceea nu-nceta din sfinţita rugăciune pentru pace între oameni şi bunăvoire-n lume.

  N-ai dat somn ochilor tăi, nici genelor dormitare, până ce n-ai adunat vistierii nemuritoare. De care ne-mpărtăşeşte şi pe noi cei sărăciţi, care suntem în păcate şi de patimi istoviţi.

  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

  Dreptar te-ai facut, Părinte, prin învăţăturile tale, care s-au făcut făclii spre luminare. Arată-mi şi mie calea, care prin ascultare, nerătăcit să mă conducă, la veşnica cămară.

  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  De râvna cea bună, Stăpână, umple inima mea, ca să mă ostenesc şi eu pentru mântuirea mea. Şi-mi întăreşte sufletul, cu bună sprijinire, ca să mă ridic şi eu din multă lenevire.

  Cantarea a -6-a
  Irmos: Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul şi Lui voi spune scîrbele mele, că s-a umplut sufletul meu de răutăţi, şi viaţa mea s-a apropiat de iad, şi ca Iona mă rog: Dumnezeule, din stricăciune scoate-mă.

  Slujind Înaintemegătorului şi lui Elisei Proorocul, te-ai învrednicit de harul şi binecuvântarea lor, iar mie celui ce îndrăznesc în laude să te cinstesc, dăruieşte-mi cu-ndurare a ta binecuvântare.
  Rogu-te pe tine Sfinte, ca prin rugăciunile tale, de cursele vrăjmaşului cele multe, degrab să aflu uşurare. Şi mă păzeşte nevătămat, de ele, cu a ta apărare.

  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.

  Slobozeşte-mă de patimi, Sfinte, şi de a ispitelor felurime, de bolile cele ce mă chinuiesc, de moarte şi de stricăciune, dăruindu-mi sănătate trupului şi a sufletului nepătimire.

  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, cu rugăciunile tale, cere nouă de la Fiul tău, iertare de greşale şi dumnezeiască întărire, să scăpăm de a lumii împătimire.
  Părinte Nicolae, Cuvioase, primind Har de la Dumnezeu, cere nouă îndreptare şi sufletelor luminare.
  Dumnezeiescule Părinte, a Naxului odraslă sfântă, caută spre întinăciunea inimii mele şi şterge urâciunea păcatelor mele.

  Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
  Si acum si pururea si in vecii vecilor Amin.

  Glasul al 6 lea:
  Părinte de trei ori fericite, slujitor neobosit al Tainelor celor sfinte, priveghetor neobosit la rugăciune şi liturghisitor plin de râvnă al Jertfei celei fără de sânge, stâlp al răbdării şi al sărmanilor părinte, pildă de smerenie şi pentru lume rugător fierbinte, nu înceta Nicolae Sfinte milostiv a-l face pe cerescul Părinte, pentru sufletele noastre cele prihănite.

  Din Sfînta Evanghelie de la Luca citire (13, 1-9):
  CAPITOLUL 13
  Pilda galileienilor. O femeie vindecata in ziua sambetei. Pilde si cuvinte despre imparatia lui Dumnezeu. Ierusalimul si jalea-i viitoare.
  1. Si erau de fata in acel timp unii care-I vesteau despre galileienii al caror sange Pilat l-a amestecat cu jertfele lor.
  2. Si El, raspunzand, le-a zis: Credeti, oare, ca acesti galileieni au fost ei mai pacatosi decat toti galileienii, fiindca au suferit aceasta?
  3. Nu! zic voua; dar daca nu va veti pocai, toti veti pieri la fel.
  4. Sau acei optsprezece insi, peste care s-a surpat turnul in Siloam si i-a ucis, ganditi, oare, ca ei au fost mai pacatosi decat toti oamenii care locuiau in Ierusalim?
  5. Nu! zic voua; dar de nu va veti pocai, toti veti pieri la fel.
  6. Si le-a spus pilda aceasta: Cineva avea un smochin, sadit in via sa si a venit sa caute rod in el, dar n-a gasit.
  7. Si a zis catre vier: Iata trei ani sunt de cand vin si caut rod in smochinul acesta si nu gasesc. Taie-l; de ce sa ocupe locul in zadar?
  8. Iar el, raspunzand, a zis: Doamne, lasa-l si anul acesta, pana ce il voi sapa imprejur si voi pune gunoi.
  9. Poate va face rod in viitor; iar de nu, il vei taia.
  Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, glasul al 2-lea :

  Pentru rugăciunile Cuviosului Tău, Nicolae, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  Pentru rugăciunile Născatoarei de Dumnezeu, Milostive, curăţeşte mulţimea greşalelor noastre.

  Stih: Miluieşte-mă, Dumnezeule, după mare mila Ta, şi după mulţimea îndurărilor Tale curăţeşte fărădelegea mea.
  Glasul al-6-lea :
  Din fragedă copilărie ţi-ai afierosit inima lui Dumnezeu pe care l-ai iubit, şi dorind să petreci viaţă îngerească ai primit slujirea preoţească , şi covârşind pe mulţi în nevoinţa privegherii, la Cer te-ai ridicat prin virtutea răbdării. Pe Dumnezeu roagă-l preabunule Părinte, să ne păzească de nevoi şi ispite.
  Cantarea a 7-a.
  Irmos: Tinerii cei ce au mers din Iudeea în Babilon oarecînd, cu credinţa Treimii, văpaia cuptorului au călcat-o, cîntînd: Dumnezeul Părinţilor noştri, bine eşti cuvîntat.

  Celor ce te lăudăm pe tine, purtătorule de Dumnezeu, Părinte, fă-te Grabnic Ajutător şi de primejdii izbăvitor, ca să cântăm noi, păcătoşii: Bine eşti cuvântat Dumnezeul Părinţilor Noştri.
  Lepădându-te de bogăţiile vietii, Părinte, ai umblat pe urmele Domnului cele sfinte, Căruia cu credinţă i-ai cantat: Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

  Inima ta cea curată de dragostea Domnului învăpăiată, ca o făclie în întuneric s-a aratat şi cu vrednicie a cântat: Dumnezeule, bine eşti cuvântat.

  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  Stăpână de Dumnezeu Născătoare, roagă-te împreună cu Sfântul Nicolae, lui Hristos bine să-i plac şi să-l cânt neîncetat: Dumnezeule, bine eşti cuvântat.
  Cantarea a -8-a:

  Irmos: Pe Împăratul ceresc pe Care-L laudă oştile îngereşti, lăudaţi-L şi-L prea-înălţaţi întru toţi vecii.

  Smerindu-ţi trupul tău, Părinte, prin posturi, privegheri şi pătimiri multe, ai ajuns prin văzduh mergător şi cu Îngerii împreună-vorbitor.
  Cum ne vom minuna noi smeriţii, de credinţa ta cea mare, Sfinte ? Căci închinându-te Sfinţilor din biserica ta şi ale lor picioare neajungând a le săruta, aceia cu dragoste spre tine coborau.

  Binecuvântăm pe Tatăl pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

  Pe cei ce se închina în biserica ta şi pe toţi cei ce-ţi cinstim pomenirea, nu trece cu vederea, părinte, ci ne dăruieşte binecuvântare şi-ntărire.

  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  Caută Fecioară de Dumnezeu Născătoare spre duhovniceştii fii ai Părintelui Nicolae şi te roagă Fiului tău, să-i păzească de ispita celui rău.
  Cantarea a-9-a:
  Irmos: Cu adevărat, Născătoare de Dumnezeu, te mărturisim pe tine Fecioară curată noi, cei mîntuiţi prin tine, cu cetele celor fără de trupuri mărindu-te pe tine.

  Împreună-locuitor cu Îngerii te-ai facut când cu moarte cuvioasă către Domnul ai trecut, pe care roagă-l Părinte Nicolae, să ne dăruiască iertare de greşale.
  A credincioşilor aleasă mulţime ce de pretutindeni aleargă la tine, iţi cântă şi te laudă neîncetat, ca pe un prieten al lui Hristos adevărat.

  Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh

  În toată latura dreptslăvitoare a ajuns vestea isprăvilor tale, pentru aceasta cu toţii aleargă la tine mişcaţi de dragostea fiiască, ca de mângâiere dumnezeiască să se învrednicească.
  Si acum si pururea si in vecii vecilor, Amin.

  Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe Tine născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru, ceea ce esti mai cinstită decât heruvinii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu cuvântul L-ai născut, pe tine cea cu adevărat născătoare de Dumnezeu, Te Mărim!

  Pe cel minunat între preoţi şi neobosit între slujitori, pe cel care vreme de jumatate de veac, Jertfa cea fără de sânge o a înalţat, pe Nicolae cel nou, toţi să-l lăudăm.
  Pe vlăstarul cel nou al Naxului şi liturghisitorul cel sfinţit al atenienilor, pe Nicolae Planas, părintele nostru şi bineplăcutul lui Dumnezeu, cu laude şi cântări acum să-l întâmpinăm.
  Pe păstorul cel dumnezeiesc, pe prietenul săracilor, pe iubitorul de privegheri, pe împreuna-vorbitorul cu Îngerii, toată obştea dreptcredincioşilor cu dragoste să-l Lăudăm.
  Pe râvnitorul cel nou. Pe tăinuitorul Domnului, pe cel ales între preoţi, pe liturghisitorul cel neobosit, pe mijlocitorul păcătoşilor, pe Sfântul cel de curând arătat, cu dragoste să-l laudam şi să-l cinstim.

  Cu Născătoarea de Dumnezeu, cu Înaintemergătorul Domnului, cu Apostolii, cu Mucenicii, cu Cuviosii şi cu toţi Sfinţii, roagă-te lui Dumnezeu, Părinte Nicolae, pentru sufletele nostre.

  Apoi: otpustul.

 3. mihai

  O particica din Sfintele Moaste ale Sfantului Nicolae Planas, au fost aduse din Grecia saptamana trecuta la Schitul Pocrov, (Manastirea Neamt) Sfintele Moaste sunt depuse in paraclisul schitului spre inchinare. Sfintele Moaste vor ramane la Schitul Pocrov.

Comentariile sunt închise.