Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite

*

În această zi [MIERCURI -n.n.] s-a oficiat prima Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite din acest Post Mare. Această liturghie este una dintre slujbele specifice Postului mare şi ea se va oficia în zilele de peste săptămână, de luni până vineri, sâmbătă şi duminică oficiindu-se liturghii depline: a Sfântului Ioan Gură de Aur (sâmbăta) şi a Sfântului Vasile Cel Mare (īn primele 5 duminici din Post).  Prezentăm mai multe detalii despre Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite prin referire la un articol amănunţit:

Sfântul Simeon al Tesalonicului ridică originea acestei liturghii până în timpul Apostolilor.
Tot ce ştim în această privinţă este faptul că există o datină veche de cult, ca în Postul Mare să se aducă Jertfa cea prea sfântă numai de două ori pe săptămână, sâmbătă şi duminică. Însă, erau creştini care cereau împărtăşirea şi în alte zile ale săptămânii. Pentru a se îndeplini aceste cereri, obişnuiau creştinii la început a se împărtăşi miercurea şi vinerea cu Tainele care se sfinţeau mai înainte. De aceea, slujba la care se făcea împărtăşirea în felul acesta, se chema
„Liturghia celor mai înainte sfinţite”.

.

Completarea acestui amplu articol o puteţi găsi aici:  http://psaltiicatedraleipatriarhale.wordpress.com/2012/02/29/liturghia-darurilor-mai-inainte-sfintite/.

3 comentarii la „Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite”

  1. Extraordinar de frumoasa aceasta sfanta liturghie, psalm dupa psalm traim constientizarea pacatelor noastre si poate mai mult decat atat,asa cum atat de frumos spune Emilianos Simonopetritul,separarea de lume si afierosirea noastra lui Dumnezeu.Ar trebui sa purtam in inimile noastre de carne, dulcea cantare, ca un strigat de bucurie cu lacrimi, cu aplecarea capetelor pana la pamant „iata intra Imparatul slavei” si sa-i multumim lui Dumnezeu pentru ea.

  2. Acum recent a fost duminica ortodoxiei.am intrebareaPentru ce noi ne-am rupt din ortodoxie in 1924?
    Stilul nou(noi)avem multe canoane incalcate.nu ar fi bine sa ne corectam?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: