21 oct. 2009 – Violenţele continuă în Cipru

21 octombrie 2009

Cipru: Violenţă nemaivăzută împotriva cetăţenilor şi monahilor în Pafos

Cei sfinţiţi au fost traşi de barbă. Continuă reacţiile contra întâlnirii dintre romano-catolici şi ortodocşi în Pafos. Poliţiştii au tras de barbă pe monahii care protestau. Atacuri împotriva cetăţenilor şi ziariştilor.

S-a ordonat o anchetă împotriva poliţiştilor.

Pentru prima dată poliţia a folosit violenţa împotriva monahilor şi a cetăţenilor pentru a-i izgoni din bisericuţa Sfântului Gheorghe din Hloraka, în care se refugiaseră  protestând pentru întâlnirea dintre romano-catolici şi ortodocşi.
Poliţişti în uniformă au tras de păr şi de barbă pe monahi în încercarea lor de a-i aresta, iar trei cetăţeni au fost bătuţi pentru că au refuzat să părăsească bisericuţa.
O violenţă ieşită din comun au manifestat poliţiştii şi împotriva unui jurnalist, pe care au încercat să-l aresteze pentru a-l împiedica să fotografieze ruşinoasele scene.
Doi monahi stavrovuniţi, precum şi trei cetăţeni, care protestau rugându-se în bisericuţa Sfântului Gheorghe, deoarece nu sunt de acord cu dezbaterile dialogului dintre ortodocşi şi catolici, care se desfăşoară în perioada 16 – 23 octombrie, în hotelul Saint George de lângă bisericuţă, au fost victimele unei violenţe ieşite din comun din partea unui numeros grup de poliţişti, care au venit în regiune pentru a-i îndepărta sau  – de ce nu? – pentru a-i aresta.
Poliţiştii au intrat în perimetrul bisericii şi uzând de violenţă, efectiv au târât cinci persoane de pe scări până au ajuns în drum unde se aflau dubele poliţiei. Nu au ezitat să-i tragă pe monahi de păr şi de barbă, să îmbrâncească, să lovească şi să înjure.
Acest comportament a fost peste măsură de nejustificat, dacă ne gândim că cei doi monahi în niciun caz nu au ridicat mâinile asupra poliţiştilor, decât doar că au încercat să scape din mâinile lor.
În acea clipă am intrat în joc noi, jurnalişti şi cameramani; dar când am început să fotografiem aceste scene ruşinoase, poliţiştii au tăbărât asupra mea împiedicându-mă pe mine personal să filmez scenele în desfăşurare şi ameninţându-mă în acelaşi timp cu arestarea. Unul din aceştia m-a apucat de mână încercând să mă împingă cu violenţă către duba poliţiei.
În final au arestat cinci persoane şi le-au dus la Secţia Centrală de Poliţie din Pafos. Trei dintre cei cinci arestaţi care au fost răniţi de loviturile poliţiştilor au fost transportaţi la spitalul din Pafos, unde li s-a acordat primul ajutor.
Însă incidentele nu s-au oprit aici: o echipă de poliţişti a pus sub pază biserica şi agitau cătuşele către oricine încerca să intre în perimetrul ei. Mai mult, au trecut şi la arestarea a şase persoane, a domnului Detziortzio, care a venit din Grecia în Cipru şi a luat parte la paşnicele proteste.
Acestor evenimente triste le-au premers mai devreme alte incidente din biserică prin implicarea mai ales a mitropolitului Gheorghios de Pafos, care i-a vizitat la orele 7.30 dimineaţa cerându-le să părăsească spaţiul.

Mitropolitul Gheorghios de Pafos – acuzat.

Cei arestaţi au denunţat că Mitropolitul de Pafos s-a repezit asupra lor şi i-a lovit şi că a smuls un aparat de fotografiat din mâinile unui tânăr student şi l-a spart.
Mitropolitul de Pafos respinge aceste acuzaţii. În declaraţiile sale, acesta a menţionat că a mers ieri dimineaţă în bisericuţă însoţit de poliţie. În niciun caz nu i-a lovit, ci doar le-a cerut şi i-au dat aparatul de fotografiat pe care l-a luat cu scopul de a-l preda poliţiei.
„Singurul lucru pe care li l-am spus este că există peste 500 de biserici profanate în ţinuturile ocupate (de turci – n.tr.) şi că ar putea să se ducă să se roage acolo ori – dacă nu – să facă paşi, să-şi păstreze energia pentru a elibera aceste biserici ale noastre. Nu aici”.

Anchetă administrativă faţă de poliţişti

de Gheorghios Mihailidis

O anchetă administrativă a fost ordonată ieri de către şeful Poliţiei cu scopul de a descoperi responsabilitatea, respectiv vina, membrilor Poliţiei din Pafos din timpul incidentelor de ieri din sfânta biserică a Sfântului Gheorghe din Pafos. Acest lucru a fost declarat ieri către „Σ” de către reprezentantul pentru presă din partea Poliţiei Mihalis Katsunotos, care a adăugat că ofiţerul anchetator, care a fost desemnat în acest scop, s-a dus în Pafos şi a început cercetările.
Mai devreme s-a emis un comunicat din partea Poliţiei în care se menţionează următoarele:
„În jurul orei 9 dimineaţa, astăzi (ieri), membri ai Poliţiei, care se aflau la datorie în timpul congresului programat care se desfăşoară în hotelul din Pafos între Biserica Ortodoxă şi cea catolică, au chemat afară cinci persoane care s-au aflat pe toată durata nopţii în biserica din apropierea hotelului respectiv protestând, să iasă din biserică.
Persoanele respective, în loc să facă aceasta, s-au opus şi au început să provoace tulburare. Prin urmare, membri i Poliţiei au intervenit şi au arestat pentru uşurarea anchetei, doi monahi de 48, respectiv 49 de ani, precum şi o persoană de 56 de ani, una de 48 de ani din Pafos şi una de 29 de ani pentru infracţiunile de intrare ilegală, tulburarea liniştii şi împotrivire în timpul legalei lor arestări. În continuare toţi cei cinci au fost duşi la ΑΔΕ din Pafos şi au fost puşi sub arest.
La faţa locului au rămas membri ai poliţiei pentru supravegherea situaţiei. În jurul orei 11 dimineaţa, la locul menţionat s-a deplasat o persoană de 60 de ani care insista să meargă în perimetrul bisericii pentru a protesta pentru arestări. Pentru că nu i s-a permis accesul în spaţiul respectiv, bărbatul de 60 de ani a început să strige provocând nelinişte şi a fost arestat pentru infracţiune flagrantă şi pus sub arest.

De semnalat că în regiune rămân membri ai poliţiei pentru supraveghere.

cybia

Din ziarul «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ», 21.10.2009

(traducere din greacă: ierom. Fotie; sursa: http://aktines.blogspot.com/)

%d blogeri au apreciat: