24 iulie 2013 – De ziua pomenirii sfintei întocmai cu apostolii Olga, marea cneaghină a Rusiei, Întâistătătorii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale au oficiat Liturghia în catedrala „Hristos Mântuitorul”

24 iulie 2013

De ziua pomenirii sfintei întocmai cu apostolii Olga, marea cneaghină a Rusiei, Întâistătătorii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale au oficiat Liturghia în catedrala „Hristos Mântuitorul”

 

La 24 iulie, de ziua pomenirii Sfintei întocmai cu apostolii Olga, Dumnezeiasca liturghie în catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova a fost oficiată de Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril, Întâistătătorii și ierarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale, care au sosit în spațiul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a participa la solemnitățile prilejuite de aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

 

 

La 24 iulie 2013, de ziua sfintei întocmai cu apostolii Olga, marea cneaghină a Rusiei, în catedrala „Hristos Mântuitorul” din Moscova Întâistătătorii și ierarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe Locale au oficiat Dumnezeiasca liturghie.

Serviciul divin s-a săvârșit conform aceluiași tipic ca și rânduiala de ziua sărbătoririi aniversării a 1000 de ani de la Creștinarea Rusiei.

La Liturghie au slujit Preafericitul Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi Teodor, Preafericitul Patriarh al Sfintei Cetăți a Ierusalimului și al întregii Palestine Teofil III, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril, Sanctitatea Sa Preafericitul Patriarh-Catolicos al întregii Georgii Ilie II, Sanctitatea Sa Partriarhul Serbiei Irineu, Sanctitatea Sa Patriarhul Bulgariei Neofit, Preafericitul Arhiepiscop al Noii Iustiniane și al întregului Cipru Hrisostom II, Preafericitul Mitropolit al Varșoviei și al întregii Polonii Sava și Preafericitul Mitropolit al întregii Americi și al Canadei Tihon, care au sosit în spațiul Bisericii Ortodoxe Ruse pentru a participa la solemnitățile prilejuite de aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

Întâistătătorilor le-au coslujit: mitropolitul de Galia Emanuel, șeful delegației Patriarhiei Constantinopolului; mitropolitul de Mexic, America Centrală, Insulele Caraibe și Venezuela Antonie, șeful delegației Patriarhiei Antiohiei; mitropolitul Europei de Vest Iosif, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Române; mitropolitul de Filippe, Neapole și Fasoss Procopie, șeful secretariatului pentru relații interortodoxe al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Eladei, șeful delegației Bisericii Ortodoxe a Eladei; mitropolitul de Korça Ioan, șeful delegației Bisericii Ortodoxe Albaneze; arhiepiscopul de Prešov Rostislav, șeful delegației Bisericii Ortodoxe a Plaiurilor Cehiei și a Slovaciei; membrii Sfântului Sinod și un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse; membrii delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Locale; șefii departamentelor Sinodale, locțiitorii de mănăstiri și clerul Patriarhiei Moscovei.

La serviciul divin au fost reprezentantul plenipotențiar al Președintelui Federației Ruse în Districtul federal Centru A.D. Beglov, viceprim-ministrul Ucrainei C.I. Grișcenko, guvernatorul interimar al regiunii Moscova A.Iu. Vorobiov, ajutorul Președintelui Federației Ruse I.O. Șciogolev, președintele SAD „Caile ferate ale Rusiei”, președinele Consiliului de Tutelă al Fundației „Sfântul Andrei cel Întâi chemat” V.I. Iakunin, președintele Departamentului Sinodal informațional V.R. Legoida, directorul Întreprinderii artistico-industriale „Sofrino” E.A. Parhaev, nunțiul apostolic în Federația Rusă arhiepiscopul Ivan Iurkovici, ambasadorii țărilor slave.

Au cântat corul catedralei „Hristos Mântuitorul” (regent – I.B. Tolkaciov) și corul mănăstirii stavropighiale „Întâmpinarea Domnului” (regent – Nicon Jila).

După terminarea Liturghiei Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a săvârșit rugăciunea cu cântările de sărbătoarea sfântului întocmai cu apostolii cneazul Vladimir și întru pomenirea Creștinării Rusiei, în timpul căreia Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale se aflau pe amvonul catedralei „Hristos Mântuitorul”.

Apoi Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril a dat citirii Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, adresată arhipăstorilor, clerului, monahilor, monahiilor și mirenilor în legătură cu aniversarea a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei.

În numele șefului statului cei prezenți au fost salutați de reprezentantul plenipotențiar al Președintelui Federației Ruse în Districtul federal Centru A.D. Beglov.

Din partea Întâistătătorilor și delegațiilor Bisericilor Ortodoxe Locale a luat cuvântul Preafericitul Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi Teodor.

Participanții la serviciul divin s-au închinat Crucii sfântului apostol Andrei cel Întâi chemat.

După slujbă a avut loc recepția oferită cu prilejul sărbătoririi aniversării a 1025 de ani de la Creștinarea Rusiei, la care au participat Întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Locale, reprezentanți ai organelor puterii de stat, organizațiilor obștești, religiilor tradiționale, diplomați.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

 

Source: http://www.patriarchia.ru

Un comentariu la „24 iulie 2013 – De ziua pomenirii sfintei întocmai cu apostolii Olga, marea cneaghină a Rusiei, Întâistătătorii și ierarhii Bisericilor Ortodoxe Locale au oficiat Liturghia în catedrala „Hristos Mântuitorul”

Comentariile sunt închise.