25 februarie 2014, Rusia: POMENIREA SFÂNTULUI ALEXII (Video)

De ziua pomenirii sfântului ierarh Alexii, mitropolitul Moscovei, Întâistătătorul Bisericii Ruse a oficiat Liturghia la catedrala „Arătarea Domnului”, or. Moscova, și a condus hirotonia arhimandritului Stefan (Kavtarașvili) în treapta de episcop de Tihoretsk și Korenevsk

 

*

La 25 februarie 2014, de sărbătoarea icoanei Maicii Domnului de Iveria și de ziua pomenirii sfântului ierarh Alexii, mitropolitul Moscovei, a întregii Rusii făcător de minuni,Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a oficiat Dumnezeiasca liturghie la catedrala „Arătarea Domnului” în or. Moscova, unde se odihnesc cinstitele moaște ale sfântului ierarh Alexii.

La liturghie a fost săvârșită hirotonia arhimandritului Stefan (Kavtarașvili) în treapta de episcop de Tihoretsk și Korenevsk (Mitropolia de Kuban).

Cu Sanctitatea Sa au coslujit: mitropolitul de Saransk şi Mordovia Varsonufii, şeful Direcției executive a Patriarhiei Moscovei; mitropolitul de Ecaterinodar şi Kubani Isidor; mitropolitul de Permi și Solikamsk Mefodii; primul vicar al Preafericitului Patriarh pentru or. Moscova mitropolitul de Istra Arsenii; mitropolitul de Stavropol şi Nevinnomysk Chiril, preşedintele Comisiei Sinodale pentru relaţia cu căzăcimea; arhiepiscopul de Vladikavkaz şi Mahacikala Zosima;episcopul de Piatigorsk şi Cerkesia Feofilact; episcopul de Maikop şi Adâgheia Tihon;episcopul de Solnecinogorsk Serghii, şeful Secretariatului administrativ al Patriarhiei Moscovei; episcopul de Voskresensk Sava; episcopuldeBuzuluk şi Sorocinsk Alexii; episcopul de Mahacikala şi GroznyiVarlaam; episcopul de Novorossiisk şi Ghelendjik Feognost; protoiereul Vladimir Divakov, secretarul Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii pentru or. Moscova; parohul de onoare al catedralei „Arătarea Domnului” protoiereul Matei Stadniuk; protoiereul Alexandr Agheikin, parohul catedralei „Arătarea Domnului”; arhimandritul Dionisii (Șișighin), blagocinul districtului Bogoiavlenski din or. Moscova; ieromonahul Misail (Sarafanov), secretar responsabil la Direcția executivă a Patriarhiei Moscovei; clerul Mitropoliei de Kuban și Moscova.

La serviciul divin au fost prezenți: prim vicepreşedintele Dumei de Stat a AF a FR A.D. Jukov, membrii delegației regiunii Krasnodar: viceguvernatorul G.D. Zolina, primarul formațiunii municipale „Raionul Pavlov” A.V. Melnikov, primarul formațiunii municipale „Raionul Tihoretski”, șeful localității de tip orășenesc Tihoretski G.C. Bahilin, precum și consilierul președintelui Guvernului FR G.G. Onișcenko și președintele Fundației pentru unitatea popoarelor ortodoxe V.A. Alexeev.

Printre cei prezenți au fost: președintele Departamentului Sinodal pentru mănăstiri şi monahism stareţa mănăstirii stavropighiale a Zămislirii (or. Moscova) egumena Iuliana (Kaleda) și egumene a unui șir de mănăstiri.

A cântat corul catedralei „Arătarea Domnului” (regent – Vladimir Togotin).

În timpul Liturghiei Întâistătătorul Bisericii Ruse a ridicat rugăciuni pentru odihna Preafericiților Patriarhi Alexii I și Alexii II, al căror apărător ceresc este sfântul ierarh Alexii al Moscovei.

Preafericitul Patriarh a oficiat hirotonia în treapta de preot a diaconului Dimitrii Danilov, clericul bisericii în cinstea Sofiei Preaînțelepte în Srednye Sadovniki din capitală.

Predica înainte de împărtășanie a ținut-o protoiereul Anatolii Stadniuk, parohul de onoare al catedralei „Arătarea Domnului”.

După terminarea Liturghiei Întâistătătorul Bisericii Ruse l-a îndrumat pe episcopul de Tihoretsk și Korenevsk Stefan pentru slujire și i-a înmânat toiagul arhieresc. Conform tradiției, episcopul nou hirotonit a dat credincioșilor prima sa binecuvântare.

Apoi la altarul în cinstea Bunei vestiri, la mormântul Preafericitului Patriarh Alexii II, Întâistătătorul Bisericii Ruse a oficiat litia pentru pururi pomeniții Patriarhi Alexii I și Alexii II.

Preafericitul Patriarh Chiril a oficiat slavoslovea și a spus rugăciunea la moaștele sfântului ierarh Alexii, mitropolitul Moscovei, apoi s-a adresat către credincioși cu o predică.

Pentru trudele sârguincioase de misionarism și cu ocazia aniversării a 65 de ani din ziua nașterii, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a decorat pe mitropolitul de Permi și Solikamsk Mefodii cu ordinul sfântului ierarh Inochentii, mitropolitul de Moscova și Kolomna, de gradul II.

Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii

%d blogeri au apreciat: