O nouă încercare de denigrare a Patriarhiei din partea unor persoane iresponsabile


O nouă încercare de denigrare a Patriarhiei din partea unor persoane iresponsabile

 

Referitor la materialul de presă preluat de site-ul de ştiri HotNews dintr-o publicaţie online din Piatra Neamţ despre protestele localnicilor din satul Rădeni (Neamţ) împotriva exploatării gazelor de şist, reamintim: 

1. Patriarhia Română respinge categoric orice insinuare despre o presupusă întâlnire a reprezentanţilor ei cu delegaţi ai companiei americane Chevron pentru a discuta despre un presupus sprijin financiar pentru Biserică în schimbul susţinerii exploatării gazelor de şist, care sunt dezinformări ale unor persoane iresponsabile apărute în presă şi anul trecut, cu intenţia evidentă de denigrare.  Potrivit informaţiilor oferite de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, presupusul “călugăr anti-prospecţiuni”, care calomniază pe Patriarhul României, nu este monah al schituluiCuvioasa Parascheva, aşa cum se recomandă în mod incorect, ci locuieşte în satul Rădeni de câteva luni, poartă în mod ilegal haine monahale, este prezent permanent la proteste şi dornic de a acorda declaraţii pentru presă.

 

2. Potrivit hotărârii Sfântului Sinod din 29 octombrie 2013, pentru clarificarea problemei exploatării gazelor de şist în România, autorităţile competente ale Statului român trebuie să exprime o poziţie clară referitoare la acest proiect considerat strategic şi să asigure o informare completă şi corectă la nivelul comunităţilor locale despre avantajele şi consecinţele pozitive şi negative ale unei asemenea exploatări. În acest sens, reamintim că Parlamentul European a adoptat anul trecut o propunere legislativă prin care impune studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulică şi consultarea populaţiei în cazul acestor proiecte. Hotărârea sinodală recomandă clerului ortodox să se abţină de a participa personal la manifestaţii publice pro sau contra proiectului pentru a nu dezbina comunitatea ortodoxă, ci să solicite autorităţilor în drept lămuriri  şi implicare responsabilă.

În concluzie, ca şi anul trecut, Patriarhia Română constată aceleaşi încercări de dezinformare din partea unor persoane iresponsabile, precum şi atenţia specială a aceloraşi instituţii media în preluarea cu promptitudine a acestor insinuări despre o presupusă implicare Patriarhiei în problematica exploatării în România a gazelor de şist, cu scopul evident de diversiune şi denigrare.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE

2 comentarii la „O nouă încercare de denigrare a Patriarhiei din partea unor persoane iresponsabile

  1. raoul

    satenii si localnicii sunt dezbinati deja! preotii care au participat si participa la proteste (nu vorbim aici de falsi calugari) nu fac decat opusul, adica sa-i uneasca pe toti intr-o cauza comuna. pozitia luata de Sinod prin acea hotarare este una lasa si absolut arbitrara, deoarece, alegand sa „dea ascultare” hotararilor puterii seculare si astfel Biserica sa ramana neimplicata, se va proceda dupa „sfantul” obicei local: nu stim, nu cunoastem, n-am vazut, nici usturoi n-am mancat si gura nu miroase nici atat.
    sunt de parere ca o pozitie ferma a Bisericii ar intari comunitatea si ar reusi, poate, sa miste mai puternic societatea in ceea ce priveste pericolul la nivel national pe care-l reprezinta exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Comentariile sunt închise.