Sfintele Mucenițe Capitolina și Erotiida din Capadocia, Turcia
(27 octombrie)
Miniatură din Menologion-ul (Mineiul) împăratului Vasile al II-lea Bulgaroctonul (976-1025), săvârșită în anul 985 la Constantinopol și păstrată în Biblioteca Vaticanului, Roma, Italia
Acestea au trăit în vremea împăratului Dioclețian și a lui Zilichinhie, guvernatorul Capadociei.
Sfânta Capitolina de neam mare fiind și bogată, împărțindu-și toată averea săracilor și liberându-și robii săi cu îndestulare, luă îndrăznire și merse înaintea guvernatorului mărturisind că este creștină. Fiind aruncată în temniță, a doua zi i se tăie capul.
Iar sfânta Erotiida, care era roaba sfintei Capitolina, de vreme ce și cu pietre zvârli în eparh de-l lovi, fu bătută cu toiege și cu harul lui Hristos făcându-se sănătoasă, i se tăie și ei capul.
Sfintele Capitolina și Erotiida primiră cununa cea cu bună mireasmă a muceniciei în anul 304 d.Hr., fiind până astăzi izvoare necurmate de mângâiere și tămăduire celor ce le săvârșesc pomenirea cu credință.
+ * + * +
Sfânta Muceniță Capitolina din Capadocia
(Sursă: http://pravicon.com/)
Sfânta Muceniță Capitolina din Capadocia. Miniatură săvârșită la sfârșitul veacului al XV-lea în Mănăstirea Iviron din Sfântul Munte Athos, Grecia, și păstrată în Biblioteca Națională a Rusiei din Sankt Petersburg
(Sursă: http://pravicon.com/)
Sfânta Muceniță Capitolina și Sfântul Cuvios Alexandru
(Sursă: http://pravicon.com/)
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina și Sfânta Muceniță Capitolina
(Sursă: http://pravicon.com/)