9 decembrie: Zămislirea Maicii Domnului de către Sfânta Ana

Zămislirea Maicii Domnului de către Sfânta Ana

(9 decembrie)

 

1. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf Ana 2.2 Man Stavronichita

Frescă din veacul al XVI-lea de la Mănăstirea Stavronichita, Sfântul Munte Athos, Grecia

 

Sfinții și drepții părinți Ioachim și Ana fiind lipsiți vreme de 50 de ani de copii și ajungând la adânci bătrâneți, Arhanghelul Gavriil li se arătă fiecăruia în parte și le vesti că Dumnezeu auzise rugăciunile lor și vor naște o fiică pe care o vor numi Maria.

Atunci sfânta Ana, la plinirea vremii după însoțirea cu bărbatul său, născu o fiică binecuvântată de Dumnezeu și fericită de toate neamurile, pe Sfânta Fecioară Maria, de Dumnezeu Născătoarea.

+ * + * +

1. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf Ana 2.3 Man Stavronichita

Zămislind Ana cea stearpă, mai presus de orice nădejde, rod, pe Fecioara care avea să nască pe Dumnezeu cu trup, tresaltă de veselie, se luminează, dănțuiește și se bucură, strigând cu glas mare: toate semințiile lui Israel bucurați-vă împreună cu mine, că port în pântece, și lepăd rușinea nenașterii de fii, precum a voit Făcătorul de bine, Care a auzit rugăciunea mea și a vindecat inima mea cea plină de durere, prin durerile neșterii celei dorite de mine. (Dintre Stihirile ce se cântă la Vecernie) 

Să bată azi din palme cei mai de seamă dintre prooroci! Că iată arătările de mai înainte ale harului cele făcute de ei încep cu adevărat să se împlinească întru cinstita zămislire a celei ce singură este curată Maica lui Dumnezeu, întru care toți ne lăudăm. 

Se așează scara pe care pogorându-Se Ziditorul, Domnul, va ridica la cer firea noastră. Bucură-te cerule împurenă cu îngerii; bucură-te toată zidirea lui Dumnezeu; bucură-te neamule omenesc cel îndumnezeit prin har!

Încep a seca pâraiele răutății și se îndreaptă a curge râurile harului, propovăduindu-se astăzi zămislirea ta, Fecioară, ceea ce ești mai presus de toate. (Din cele trei Canoane ale Zămislirii Maicii Domnului ce se citesc la Untrenie)

+ * + * +

Icoană din veacul al XVII-lea din Rusia

1. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf Ana 1

(Sursă: http://www.ruicon.ru/)

Icoană de la mijlocul veacului al XIX-lea din Bulgaria

1. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf Ana 5.1 icoana din mijlocul sec XIX Bulgaria

(Sursă: http://www.pravmir.ru/)

Frescă din veacul al XVI-lea de la Mănăstirea Dionisiu, Sfântul Munte Athos, Grecia

1. Zamislirea Sfintei Fecioare Maria de catre Sf Ana 3 Sec XVI Man Dionisiu

Sursă: http://sfintisiicoane.wordpress.com

%d blogeri au apreciat: