Acţiunea anticatolică a ierarhilor din Cipru

ACŢIUNEA ANTICATOLICĂ A IERARHILOR DIN CIPRU

Scrie Ioannis Tatsis, teolog

Vizita în Cipru a fost încă o acţiune a Papei în sensul impunerii lui internaţionale prin intermediul pan-religiei căreia îi slujeşte. Deşi Arhiepiscopul Ciprului s-a supus pretenţiilor papale şi l-a primit oficial pe suveranul pontif, susţinut şi de alţi arhierei, cu toate acestea el nu a reuşit să impună linia sa ecumenistă tuturor membrilor Sinodului.

Ierarhi tradiţionalişti din Sfântul Sinod al Ciprului s-au împotrivit dinamic la pretenţiile arhiepiscopului, au refuzat să participe la primirea papei şi s-au exprimat categoric că papa este eretic şi de aceea nu i se cuvine acordarea vreunei cinstiri ecleziale. Numărul din 28 mai al “Presei Ortodoxe” (gr. Ορθόδοξος Τύπος), care a găzduit texte ale Mitropoliţilor luptători de Lemesou şi Kirineia, dar şi scrisoarea Sfintei Mănăstiri Stavrovunio către Mitropolitul de Kitios, au arătat că în Cipru – ca şi în toate Bisericile Ortodoxe – există un puternic front anticatolic şi antiecumenist având în frunte episcopi luptători, care nu tolerează obrăznicia ecumeniştilor şi viclenia catolicilor. Vizita papei în Cipru a avut în cele din urmă şi o parte pozitivă. A arătat că clerul şi poporul ortodox tradiţionalist, atunci când simt că credinţa este primejduită, se ridică şi refuză supunerea faţă de ordinele păstorilor ecumenişti, fără să se teamă de vocile şi ameninţările arhiepiscopului.

Să menţionăm şi următoarele. Cei care sunt însufleţiţi de un exces de zel, fără discernământ, şi s-au grăbit să se adreseze cu cuvinte dure (mai ales în articole pe internet) nu doar împotriva ecumeniştilor, ci şi împotriva ierarhilor tradiţionalişti din Cipru, din cauza temporarei tăceri a acestora, trebuie să fie mai atenţi la următorul lucru: Vocile lipsite de discernământ, exagerate şi inoportune prejudiciază lupta antiecumenistă şi anticatolică. Prin urmare, participarea dinamică a mai multor ierarhi la această luptă va trebui să ne facă ascultători mai atenţi ai învăţăturii lor, iar nu critici repeziţi ai atitudinii lor tăcute de moment.

(trad. I.F., după http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_3429.html)

Un comentariu la „Acţiunea anticatolică a ierarhilor din Cipru”

Comentariile sunt închise.

%d blogeri au apreciat: