Arhiepiscopul Ciprului cere dreptate pentru ciprioţii persecutaţi

Arhiepiscopul Ciprului cere dreptate pentru ciprioţii persecutaţi

*

Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea, Primatul Bisericii Ortodoxe a Ciprului a cerut public justiţie pentru cetăţenii creştini din Cipru, subliniind că „religia creştină are darul de a lumina întreaga umanitate” şi când ea se stinge, lumina întregului univers se stinge.

.

Preafericitul Hrisostom a intervenit mai ales pentru creştinii ortodocşi din Ciprul de Nord ocupat de turci, la Întâlnirea internaţională de la Rimini, Italia.

În cursul intervenţiei sale, care a avut ca temă: „Libertatea religioasă, principia şi consecinţe”, ierarhul a vorbit despre restricţiile şi violenţele la care sunt supuşi creştinii ortodocşi de sub ocupaţie turcă. Aici 520 de Biserici ortodoxe au fost transformate în magazine, muzee şi moschei. Patrimoniul artistic inestimabil a fost furat şi vândut pe piaţa neagră de artă. 180000 de ciprioţi au fost alungaţi din casele lor şi înlocuiţi cu 300000 de colonişti turci musulmani veniţi din Anatolia şi de 30000 de soldaţi turci.

Pentru a vizita locurile sfinte, precum mormântul Sfântului Apostol Barnaba, creştinii trebuie să achite un bilet ocupanţilor turci. „Toate semnele creştini şi crucile au fost distruse din această regiune. Totul provoacă suferinţă şi durere” a spus Arhiepiscopul Ciprului.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com   via   DOXOLOGIA.ro

%d blogeri au apreciat: