ARHIEPISCOPUL IOAN DE OHRIDA A FOST CONDAMNAT LA DOI ANI ŞI JUMĂTATE DE ÎNCHISOARE

arh-jovan-vi

Sentinţă de doi ani şi jumătate de  închisoare pentru Arhiepiscopul Ioan de Ohrida

Sâmbătă, 12 mai 2012

Tribunalul oraşului Veles a confirmat astăzi sentinţa de doi ani şi jumătate de  închisoare pentru Întâistătătorul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Ohrida, kyr Ioan (în lume, Zoran Vraniskovski), pentru delapidarea a 250.000 de euro din sumele alocate aşa-numitei „Biserici Ortodoxe Macedonene”, în perioada în care Vraniskovski a fost mitropolit al acestei biserici.

Tribunalul impusese în lipsă aceeaşi sentinţă lui Vraniskovski în 2009.

Vraniskovski a contestat acuzaţiile la adresa lui, pe care le-a caracterizat ca „nefondate” şi „fabricate” şi a susţinut că urmărirea lui are caracter politic.

A invocat, desigur, ultima expunere a Departamentului de Stat al SUA pentru libertăţile religioase în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, în care se semnalează că refuzul autorităţilor FRIM de a recunoaşte  Arhiepiscopia Ortodoxă a Ohridei nu se conformează respectării libertăţilor religioase.

Arhiepiscopul Ioan a fost exclus în anul 2002 din rândul aşa-numitei „Biserici Ortodoxe Macedonene”, deoarece susţinuse propunerea conciliantă referitoare la găsirea unei soluţii pentru diferenţa dintre Biserica Ortodoxă Sârbă şi aşa numita „Biserică Ortodoxă Macedoneană”, ce se  separase de prima.

Acea propunere conciliantă a fost respinsă de Biserica FRIM, care l-a şi exclus  pe Ioan din sânul ei.

Traducere: https://acvila30.ro; sursa: romfea.gr


%d blogeri au apreciat: