AVORTUL CREŞTE MASIV RISCUL DE BOLI MENTALE

AVORTUL CREŞTE MASIV RISCUL DE BOLI MENTALE

Un meta-studiu de mare amploare, publicat de prestigiosul periodic „Jurnalul Britanic de Psihiatrie” arată că avortul aproape dublează riscul de afecțiuni mentale și că una din zece astfel de afecțiuni ale femeilor este legată direct de avort. Aceasta este cea mai importantă estimare asupra relației între avort și problemele de sănătate mentală disponibilă la ora actuală în literatura mondială.

Rezumat

Titlu și autor (în original): Coleman, P.K. (in press). Abortion and Mental Health: A Quantitative Synthesis and Analysis of Research Published from 1995-2009. Vol. 199 British Journal of Psychiatry p. 180 (2011)

Tip: Meta-analiză bazată pe 22 de studii care cuprind 36 de efecte și date culese de la 877.181 participanți. O meta-analiză este o sinteză cantitativă sau numerică a datelor din numeroase studii pre-existente. Acestea nu sunt tratate în mod egal. Contribuțiile studiilor individuale la rezultatele totale sunt apreciate statistic. Doar studiile care respectă criterii metodologice foarte stringente au fost admise. Printre criteriile de includere în meta-analiză se numără analiza eșantioanelor de 100 de participanți, folosirea grupurilor de control și luarea în considerare a unor variabile care pot afecta rezultatele finale precum situația demografică, violența domestică, problemele pre-existente de sănătate mentală etc.

Scop: Practicienii în domeniul sănătății mentale au nevoie de un sinopsis adecvat al celor mai bune date disponibile, pentru a putea furniza femeilor informații valide în procesul de luare a unei decizii informate în ce privește sănătatea lor.

Rezultate:
1) În ansamblu, femeile care au experimentat unul sau mai multe avorturi prezintă risc cu 81% crescut de afecțiuni mentale. Creșterea riscului variază între 34% și 230%, în funcție de tulburarea studiată, astfel: tulburări anxioase – risc crescut cu 34%, depresie – 37%, abuz de alcool – 110%, uz/abuz de droguri „ușoare” – 220%, comportament suicidar – 155%.
2) Una din zece afecțiuni mentale este direct atribuibilă avortului.

Concluzie: Abundența de date și obiectivitatea metodelor fac această meta-analiză mult mai demn de luat în considerare decât studiile individuale.
Publicarea într-un periodic prestigios, Jurnalul Britanic de Psihiatrie, conferă credibilitate și seriozitate atât autorilor cât și meta-analizei în sine.

Abstract în original (lb. engleză) – apasă aici pentru a citi în format pdf sau aici pentru link pe siteul BJP

Studiul complet poate fi accesat aici

Sursa:http://www.provitabucuresti.ro

Un comentariu la „AVORTUL CREŞTE MASIV RISCUL DE BOLI MENTALE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: