CANONIZAREA SFÂNTULUI SFINŢITULUI MUCENIC ALEXIE DIN LELCIT (21 NOV. 2010, GALERIE FOTO)

 CANONIZAREA SFÂNTULUI SFINŢITULUI MUCENIC ALEXIE DIN LELICIŢ

(21 NOV. 2010, GALERIE FOTO)

 

[slideshow]

 Mitropolitul Filaret de Minsk şi Sluţk  a condus festivităţile prilejuite de canonizarea Sfântului Sfinţitului Mucenic Alexie de Lelcit

Pe 21 noiembrie 2010, în ziua Soborului Arhistrategului Mihail şi a celorlalte Puteri Cereşti netrupeşti, Exarhul patriarhal al întregului Belarus, Mitropolitul Filaret de Minsk şi Sluţk a oficiat Dumnezeiasca Liturghie şi festivităţile cu ocazia canonizării Sfântului Sfinţitului Mucenic Alexie de Lelcit în Catedrala Sfântul Mihail din oraşul Mozâria.

Împreună cu Exarhul patriarhal au slujit: arhiepiscopii Dimitrie de Vitebsk şi Orşan, Ştefan de Pinsk şi Lulineţ, Aristarh de Gomel şi Jlobin, Gurie de Novogrudok şi Lida, Ambrozie de Cernigov şi Novgorod – Severski, Luca de Konotop şi Gluhov, episcopii Petru de Druţ, Artemie de Grodneno şi Volkovâs, Sofronie de Moghilev şi Mstislav, Ioan de Brest şi Kobrin, Ştefan de Turov şi Mozâria, Ignatie de Bronniţ, Serafim de Borbui şi Bâhov, Irineu de Nejin şi Priluk, Leonid de Reciţa, Veniamin de Borisov.

După slujbă au închinat rugăciuni  şi secretarul Centrului Eparhial din Minsk, protoiereul Nikolai Korjici şi clerul Eparhiei Turov.

După Dumnezeiasca Liturghie, Vlădica Filaret a oficiat slujba de canonizare a Sfântului mucenic Alexei de Lelcit, trecut în rândul noilor mucenici şi mărturisitori ai Bisericii Ortodoxe Bieloruse (BOB) prin hotărârea Sinodului BOB din 20 noiembrie 2010. Vlădica a dat citire Actului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bieloruse privind canonizarea în rândul sfinţilor cinstiţi pe plan local a protoiereului Alexie Moghilniţki. Cuvântul de laudă la proslăvirea Sfântului mucenic Alexie a fost citit de Arhiepiscopul Aristarh de Gomel.

Episcopul Ştefan de Turov i-a dăruit Exarhului patriarhal ca amintire evhologică o icoană a nou proslăvitului Sfânt mucenic Alexie şi a rostit şi un cuvânt de salut.

De asemenea, un cuvânt de salut cu ocazia festivităţilor a adresat celor prezenţi preşedintele Comitetului Executiv al regiunii Mozâria, V.A. Dvornik.

Pomenirea Sfântului mucenic Alexie, presbiter de Lelcit, a fost fixată în Duminica a III – a după Rusalii în Soborul Sfinţilor bieloruşi, iar ca zi de pomenire particulară a fost stabilită ziua morţii – 7/20 octombrie.

(traducere: Frăţia Ortodoxă Misionară „Sfinţii Trei Noi Ierarhi”, sursa: http://www.patriarchia.ru/db/text/1325001.html)

 

 

Sursa: http://www.church.by