CE ESTE DRAGOSTEA ŞI CUM ÎNŢELEGEM SĂ IUBIM – PAISIE AGHIORITUL

PAISIE AGHIORITUL

CE ESTE DRAGOSTEA ŞI CUM ÎNŢELEGEM SĂ IUBIM

Ce înțeles are dragostea astăzi când societatea modernă ne promovează numai sex, pornografie, perversiuni, adulter, poligamie, homosexualitate, viloență, sadism, pedofilie, lesbianism samd. Ce să mai înțeleagă bietul copil care astăzi se formează pentru viitor în această societate care l-a exclus pe Dumnezeu din toate locurile stăpânite de ea. Unde mai este rușinea, unde mai este sensibilitatea, unde mai este moralitatea? Părintele Paisie Aghioritul încearcă cu blândețea-i obișnuită să ne explice ce este dragostea și cum trebuie ea înțeleasă ca să ne fie bine și să trăim binecuvântați în lumea aceasta:
După mine dragostea este de trei feluri: dragostea trupească, care este plină de microbi spirituali, dragostea lumească, care este de suprafață, formală, ipocrită, fără profunzime și dragostea duhovnicească, care este cea adevărată, cea curată, cea scumpă. Aceasta-i dragostea cea fără de moarte care rămâne în vecii vecilor. 
Cum ne vom da seama dacă avem dragoste adevărată?

Ca să ne dăm seama, trebuie să ne cercetăm dacă îi iubim pe toți oamenii deopotrivă și dacă îi considerăm pe toți oamenii mai buni ca noi.
-Mi s-a răcit dragostea pentru Dumnezeu și pentru aproapele.
-Seamănă puțina dragoste care ți-a mai rămas, pentru ca ea să încolțească, să crească, să rodească și să seceri dragoste. Apoi dragostea înmulțită pe care o vei secera o semeni din nou și încet- încet, îți vei umple hambarul, încât nu vei avea unde s-o pui, căci, cu cât semeni mai multă dragoste, cu atât se înmulțește mai mult. Să spunem că un țăran are un săculeț de sămânță, pe care o seamănă. Apoi adună rodul și umple un săculeț mai mare. Semănând apoi sămânța din acest săculeț, va umple un sac întreg. Iar când adună multă sămânță și o seamănă, va umple un hambar. Pe când dacă păstrează sămânța în săculeț și nu o seamănă, sămânța va face viermi. Trebuie să arunce sămânța în pământ ca să încolțească, să crească și să facă rod.
Tot asfel se întâmplă și cu dragostea. 
Dragostea ca să se înmulțească, trebuie să o dăruiești.
 Însă cel care nu dă chiar și puțina dragoste pe care o are, seamănă cu cel care are un pumn de sămânță, dar o păstează și nu o seamănă. Acesta este robul cel viclean, care a ascuns talantul.
Vei primi dragoste potrivit cu dragostea pe care o vei dărui. 
Dacă nu dăruiești dragoste, nu vei primi dragoste.
 Vezi mama dăruiește continuu copiilor ei, dar și primește continuu de la ei, dragostea ei crescând mereu. Însă dacă cerem dragostea celorlalți numai pentru noi înșine și vrem ca toți să ne dea, iar când facem un bine ne gândim la răsplată, atunci nu avem o dragoste prețioasă ci una ieftină. Atunci ne înstrăinăm de Dumnezeu și nu primim dragoste nici de la Dumnezeu, nici de la oameni.

Patimi și Virtuți – Cuv. Paisie Aghioritul – Editura Evanghelismos; București 2007

 * * *

* * *